Regândirea agriculturii - pe ce trebuie să mizăm?
În timp ce lanțurile alimentare globale, concurența pe piață, procesele industriale și creșterea productivității au transformat agricultura într-un sector economic profitabil, aceasta este, de asemenea, unul dintre cei mai mari contributori la provocările de mediu și durabilitate în Europa și în întreaga lume.
Articol de Simona Lazăr, 10 Iunie 2023, 13:31
În tandem, pandemia de COVID-19, evoluțiile geopolitice recente din Europa și tendințele socio-economice au atras atenția către agricultură și sistemele alimentare. Având în vedere aceste noi provocări, este și mai urgent să regândim agricultura și sistemele alimentare pentru a le face rezistente și durabile. Acest briefing reflectă asupra a ceea ce face ca agricultura să devină nesustenabilă astăzi - și tipurile de agricultură pe care este posibil să dorim să le păstrăm și să le susținem.
European Green Deal și strategia sa de la fermă la furculiță tratează agricultura ca mai mult decât un sector economic: contribuie, de asemenea, la obiectivele de durabilitate, cum ar fi bunăstarea socială, sănătatea ecosistemului și securitatea alimentară și nutrițională. Cu toate acestea, în ciuda investițiilor semnificative în politica agricolă comună și în alte politici relevante ale UE, contribuția agriculturii la pierderea biodiversității, la consumul excesiv de apă și la emisiile de gaze cu efect de seră continuă. În plus, abandonul rural și pierderea patrimoniului rural sunt încă provocări în Europa.
Privirea agriculturii din unghiuri diferite ne permite să explorăm cauzele fundamentale ale nesustenabilității și să dezbatem posibile căi de urmat. De exemplu, eficiența și creșterea productivității în agricultură au crescut producția de alimente și au îmbunătățit accesul la aceasta. Cu toate acestea, insecuritatea alimentară este încă o problemă majoră la nivel mondial. Chiar și în Europa, în prezent, mai mult de 1 din 12 cetățeni nu își poate permite o masă cu carne, pește sau un echivalent vegetarian la fiecare două zile.
Împreună cu schimbările climatice, presiunea agriculturii asupra mediului și a resurselor naturale subminează sistemele alimentare de astăzi. În mod paradoxal, strategiile de îmbunătățire a durabilității agriculturii pot împiedica îndeplinirea obiectivelor generale de durabilitate. De exemplu, câștigurile de eficiență sunt eficiente pentru reducerea pierderilor de culturi și de nutrienți, dar concentrarea exclusivă pe optimizarea sistemului la nivel de fermă poate bloca agricultura într-un ciclu de nesustenabilitate. Promovarea și reinterpretarea practicilor tradiționale prin agroecologie poate fi răspunsul la provocările de sustenabilitate de astăzi, dar rămân multe întrebări.
În loc să concentrăm discuția pe practicile și tehnologiile agricole, ar trebui să punem întrebări mai ample. De exemplu, ce roluri ar putea juca agricultura și sistemul alimentar într-un viitor durabil? Care dintre funcțiile agriculturii ar trebui să se străduiască societatea să păstreze și să susțină?
Acest briefing face parte dintr-o serie numită „Narative for change”, publicată de AEE. Seria explorează diversitatea ideilor necesare pentru a face societatea noastră mai sustenabilă și pentru a îndeplini ambițiile Pactului ecologic european.