Ascultă Radio Antena Satelor Live

Viitorul alimentelor: modelarea sistemului alimentar pentru a oferi locuri de muncă

Sistemul alimentar angajează majoritatea oamenilor din țările în curs de dezvoltare atât în muncă independentă, cât și salariată și va continua să facă acest lucru în viitorul apropiat.

Viitorul alimentelor: modelarea sistemului alimentar pentru a oferi locuri de muncă
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 31 August 2023, 11:17

Sectorul alimentar și agricol se extinde dincolo de producția agricolă pentru a include depozitarea, procesarea, distribuția, transportul, logistica, vânzarea cu amănuntul și alte servicii.

Putem face mai mult pentru a consolida contribuția sistemului alimentar la locuri de muncă prin sprijinirea creșterii în lanțurile valorice alimentare, asigurându-ne că politicile și investițiile îmbunătățesc calitatea și cantitatea locurilor de muncă și facilitând includerea mai multor femei și tineri.

În următorii 15 ani, aproximativ 1,6 miliarde de oameni din țările cu venituri mici și medii vor ajunge la vârsta de muncă. Crearea de locuri de muncă pentru o nouă generație de lucrători, susținând și îmbunătățind în același timp calitatea ocupării forței de muncă a miliardelor de oameni care lucrează deja, va fi o provocare semnificativă pentru toate sectoarele.

Sistemul alimentar angajează în prezent majoritatea persoanelor cu angajare independentă și salariată în țările în curs de dezvoltare și va continua să facă acest lucru în viitorul apropiat. Locurile de muncă din sistemul alimentar se extind dincolo de producția agricolă și reprezintă o mare parte din sectoarele de producție și servicii ale economiei globale. Pe măsură ce veniturile pe cap de locuitor cresc și modelele de alimentație se schimbă, cererea de locuri de muncă în aceste segmente din afara fermei ale sistemului alimentar - inclusiv procesare, distribuție, transport, depozitare, vânzare cu amănuntul, preparare și restaurante - va crește.

O nouă lucrare de la Banca Mondială se concentrează asupra modului în care sistemul alimentar poate oferi locuri de muncă și oferă un cadru pentru înțelegerea factorilor care determină numărul și calitatea locurilor de muncă din sector. Lucrarea evidențiază, de asemenea, un set de acțiuni pe care țările le pot adopta, adapta și aplica propriilor circumstanțe pentru a consolida contribuția sistemului alimentar la ocuparea forței de muncă.

Mesaje principale:

• Sistemul alimentar angajează cei mai mulți oameni din multe țări în curs de dezvoltare atât în muncă independentă, cât și salariată și va continua să facă acest lucru în perioada stabilită pentru atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă și ulterior. Angajarea independentă și salariată în agricultură generează încă o mare parte din veniturile rurale și poate avea efecte mari de reducere a sărăciei.

• Sistemul alimentar se extinde dincolo de producția agricolă pentru a include activități de-a lungul lanțurilor valorice, cum ar fi procesarea alimentelor, transportul, vânzarea cu amănuntul, restaurantele și alte servicii. În multe țări, aspectul în afara fermei a sistemului alimentar reprezintă o mare parte din sectoarele de producție și servicii ale economiei. În timp ce ponderea ocupării forței de muncă în agricultură tinde să scadă pe măsură ce veniturile pe cap de locuitor cresc, ponderea în producția de alimente și servicii tinde să crească.

• Creșterea numărului și a gradului de incluziune a locurilor de muncă va necesita atenție acordată creșterii sistemului alimentar, intensității ocupării forței de muncă și includerii tinerilor și femeilor. Urbanizarea și creșterea venitului pe cap de locuitor oferă noi oportunități semnificative în produsele non-cereale și în noi locuri de muncă în sistemul alimentar dincolo de fermă. Includerea femeilor și a numărului tot mai mare de tineri în locurile de muncă din sistemul alimentar poate crește productivitatea și îmbunătăți armonia socială.

• Îmbunătățirea calității locurilor de muncă în sistemul alimentar necesită atenție la creșterea rentabilității muncii, la creșterea stabilității câștigurilor și la îmbunătățirea condițiilor de muncă.

• Prioritățile variază în funcție de contextul țării. Vor fi necesare diferite combinații de intervenții în economiile dependente de agricultură în raport cu economiile în transformare sau urbanizate; în întârziere față de regiunile conducătoare; în terenuri abundente în raport cu mediile rare; dacă factorii de „tragere” sau „împingere” conduc la deplasarea oamenilor din agricultură în anumite zone; și asupra naturii inițiale a deficitelor de competențe.

Măsuri de urgență în Austria, care închide treceri de frontieră pentru prevenirea febrei aftoase
Agricultura in lume 03 Aprilie 2025, 16:50

Măsuri de urgență în Austria, care închide treceri de frontieră pentru prevenirea febrei aftoase

Austria va închide, începând de sâmbătă, două puncte de trecere de frontieră cu Ungaria și Slovacia, ca măsură preventivă...

Măsuri de urgență în Austria, care închide treceri de frontieră pentru prevenirea febrei aftoase
Armata ungară intervine pentru a limita răspândirea febrei aftoase
Agricultura in lume 02 Aprilie 2025, 14:28

Armata ungară intervine pentru a limita răspândirea febrei aftoase

Guvernul ungar a decis să apeleze la armată pentru a combate epidemia de febră aftoasă, care s-a răspândit rapid în mai multe...

Armata ungară intervine pentru a limita răspândirea febrei aftoase
Nou focar de febră aftoasă descoperit în Ungaria, 3.000 de vaci sacrificate
Agricultura in lume 26 Martie 2025, 15:33

Nou focar de febră aftoasă descoperit în Ungaria, 3.000 de vaci sacrificate

Ungaria este nevoită să sacrifice aproximativ 3.000 de bovine după descoperirea unui nou focar de febră aftoasă, o boală...

Nou focar de febră aftoasă descoperit în Ungaria, 3.000 de vaci sacrificate
Agricultura in lume 20 Martie 2025, 20:46

Ce motive există pentru a crede în viitorul agriculturii?

Viitorul agriculturii este promițător datorită inovațiilor în practicile durabile și regenerative care sporesc securitatea...

Ce motive există pentru a crede în viitorul agriculturii?
Agricultura in lume 19 Martie 2025, 20:43

Cum să identificați și să găsiți alimente fără OMG

Cumpărăturile de la magazinul alimentar pot părea o vânătoare de comori cu o întorsătură, mai ales atunci când căutați...

Cum să identificați și să găsiți alimente fără OMG
Agricultura in lume 18 Martie 2025, 20:42

Alimente modificate genetic - ce trebuie să știi

Printre culturile frecvent modificate se numără soia, porumbul, bumbacul și canola. Fiecare dintre acestea are una sau mai...

Alimente modificate genetic - ce trebuie să știi
Agricultura in lume 10 Martie 2025, 20:23

Impactul schimbărilor climatice asupra pescuitului

Oceanele au absorbit mai mult de 90 la sută din încălzirea globală care a avut loc în ultimii 50 de ani. Pentru aceasta,...

Impactul schimbărilor climatice asupra pescuitului
Agricultura in lume 04 Martie 2025, 19:52

Natura este un pilon economic esențial, dar care este subevaluat

Biodiversitatea este bogăția planetei noastre. Este o piatră de temelie a dezvoltării, iar pierderea acesteia amenință multe...

Natura este un pilon economic esențial, dar care este subevaluat