Toamna și iarna, momentul ideal pentru plantarea pomilor și îngrijirea livezilor
În cadrul emisiunii „Viața la țară” difuzată de Antena Satelor, realizatoarea Violeta Anghel l-a avut ca invitat pe Marius Roman, doctor inginer de la Pepinierele Roman din Fumați. Subiectul discuției a fost plantarea pomilor în sezonul rece și întreținerea livezilor.
![Toamna și iarna, momentul ideal pentru plantarea pomilor și îngrijirea livezilor](https://www.antenasatelor.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.antenasatelor.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2024%2F12%2F4%2F38535%2F17333090144754081b.jpg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Ramona Alexandrescu, 04 Decembrie 2024, 12:39
Contrar credințelor populare, pomii pot fi plantați toamna târziu și chiar în timpul iernii, atât timp cât se respectă anumite condiții.
„Plantarea poate continua fără probleme în lunile noiembrie și decembrie, atâta timp cât solul nu este înghețat și nu există un strat consistent de zăpadă. În timpul zilei, temperaturile trebuie să fie pozitive, chiar dacă noaptea coboară sub zero grade,” a explicat Marius Roman.
Pomii suferă mai puțin atunci când sunt mutați în perioada rece, datorită umidității crescute din sol.
Dacă sunt plantați toamna sau iarna vor porni în vegetație mai devreme primăvara, având creșteri mai energice.
Chiar și în lunile ianuarie și februarie, în zilele cu temperaturi pozitive, se poate continua plantarea pomilor și a arbuștilor fructiferi.
Întreținerea livezilor nu se oprește odată cu sfârșitul toamnei. Marius Roman recomandă tăierea ramurilor uscate sau bolnave.
Acestea trebuie eliminate pentru a preveni propagarea bolilor. Strângerea fructelor mumificate, fructele rămase pe ramuri sau pe sol reprezintă surse de infecție pentru anul următor.
Eliminarea pomilor uscați, golurile din livadă pot fi completate cu pomi noi, mai ales în această perioadă favorabilă plantării.
Depozitarea deșeurilor vegetale, ramurile și fructele afectate trebuie compostate departe de grădină, pentru a limita răspândirea agenților patogeni.
Pregătirea livezilor pentru primăvară este esențială. „Strângerea deșeurilor vegetale și curățarea atentă a livezii vor diminua considerabil riscul de infecții în sezonul următor,” a subliniat invitatul.
În plus, completarea golurilor și respectarea măsurilor agrotehnice sunt pași importanți pentru o livadă sănătoasă.
„Nu ezitați să plantați pomi chiar și în sezonul rece. Condițiile actuale permit acest lucru, iar beneficiile sunt semnificative. Întreținerea livezilor acum vă va ajuta să începeți primăvara cu pomi sănătoși și pregătiți pentru vegetație,” a concluzionat Marius Roman.