Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ce a mâncat Eminescu la Blaj?

Blajul l-am vazut de cateva ori, dar numai iarna, sub zapezi subtiri si-nvaluit intr-o oboseala blanda, de batran care-si asteapta copiii sa se intoarca "acasa". De-aceea – imi zic – n-o sa patrund pe deplin intelesurile eminesciene ale Blajului, pana nu voi zabovi pe strazile lui intr-o vara patriarhala.

15 Ianuarie 2015, 21:22

Dar pana atunci, mi-am propus un exercitiu de imaginatie.

Anul 1866, vara, cand Eminescu decide sa ajunga pentru un scurt popas (de scolar, zice Calinescu) la Blaj, smulgandu-se din acribia cernauteana a lui Aaron Pumnul. Eminescu, adolescentul, fara prea multi arginti in buzunar, asteapta – asa cum i se va intampla adesea in viata – sa-i vina niste bani de undeva, ca sa poata pleca mai departe; de data aceasta suma ceruta urmand sa-i fie trimisa de caminarul Eminovici, taica-su.

Si-l mai vad cu ochii mintii pe Eminescu batand strazile cu piciorul, in cautarea urmelor lui Avram Iancu, ajungand pe Campia Libertatii si punand urechea la pamant, ca sa auda pasii multimii care se strange. Si mi-l mai imaginez in lungile-i discutii cu scolarii vremii, care-l admirau pentru eruditia ce incepea sa se arate deja, dar mai ales il admirau pentru aura lui de tanar poet publicat in "Familia" lui Iosif Vulcan.

Ma intreb insa si ce va fi mancat in zilele acelea Eminescu, la Blaj. Se facea pe atunci, mai rar se face azi, o supa de mei – pe care stramosii blajenilor, dacii si apoi daco-romanii, obisnuiau sa-l cultive, facand din el si terciuri, si un fel de pita, dar si aceasta supa in care gospodinele de azi pun, pe langa radacinoase, ceapa si boia, meiul cel din numele mancarii si-o lingura de chimen (deh, influenta austro-ungara!).

Mi-l mai imaginez mancand carne de gasca sau de pui cu sos dulce si-apoi dand iama in prajiturelele facute de maicuta vrednica a vreunui coleg, caci tare se mai pricep ardelencele (blajencele, mai abitir!) pana-n ziua de azi sa gateasca scofeturi "ca la Vieana", "dominouri" si "capricii", "painea episcopului" si "porlos" cu miere si alte cate si mai cate, despre care insa "Eminescul" nu ne-a lasat nici un semn scris.

Un text de Simona Lazăr

Ediția a 32-a a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România s-a încheiat
Cultură 08 Decembrie 2025, 08:46

Ediția a 32-a a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România s-a încheiat

Interesul cititorilor pentru literatura contemporană s-a făcut simțit puternic la finalul celei de-a 32-a ediții a Târgului...

Ediția a 32-a a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România s-a încheiat
Zi plină de evenimente la Gaudeamus Radio România, în încheierea târgului de carte
Cultură 07 Decembrie 2025, 09:11

Zi plină de evenimente la Gaudeamus Radio România, în încheierea târgului de carte

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România ajunge astăzi la final, iar romexpo devine din nou locul unde întâlnirile dintre...

Zi plină de evenimente la Gaudeamus Radio România, în încheierea târgului de carte
„Glasul Arhanghelului” din Argeș a răsunat la București, alături de cel mai tânăr membru al grupului
Cultură 06 Decembrie 2025, 16:35

„Glasul Arhanghelului” din Argeș a răsunat la București, alături de cel mai tânăr membru al grupului

Grupul „Glasul Arhanghelului” din Micești, județul Argeș, a susținut un program artistic la Ministerul Investițiilor și...

„Glasul Arhanghelului” din Argeș a răsunat la București, alături de cel mai tânăr membru al grupului
Editurile din România și din străinătate își prezintă noutățile la Gaudeamus
Cultură 05 Decembrie 2025, 11:07

Editurile din România și din străinătate își prezintă noutățile la Gaudeamus

Ziua de vineri aduce o efervescență culturală deosebită în Pavilionul B2 de la Romexpo, unde vizitatorii au ocazia să...

Editurile din România și din străinătate își prezintă noutățile la Gaudeamus
Târgul de carte Gaudeamus continuă cu surprize pentru cititori de toate vârstele
Cultură 04 Decembrie 2025, 09:11

Târgul de carte Gaudeamus continuă cu surprize pentru cititori de toate vârstele

Pavilionul expozițional de la Romexpo devine joi un veritabil furnicar cultural, găzduind un maraton de evenimente care...

Târgul de carte Gaudeamus continuă cu surprize pentru cititori de toate vârstele
Cartea și forța ei de a limpezi gândurile, punctate de președintele SRR la deschiderea Gaudeamus
Cultură 04 Decembrie 2025, 08:47

Cartea și forța ei de a limpezi gândurile, punctate de președintele SRR la deschiderea Gaudeamus

Literatura nu funcționează ca o rețetă magică pentru eliminarea dificultăților cotidiene, ci acționează mai degrabă ca o...

Cartea și forța ei de a limpezi gândurile, punctate de președintele SRR la deschiderea Gaudeamus
Târgul Gaudeamus Radio România lansează ediția de iarnă - Regal literar pentru toate vârstele
Cultură 03 Decembrie 2025, 09:51

Târgul Gaudeamus Radio România lansează ediția de iarnă - Regal literar pentru toate vârstele

Startul sezonului festiv în Capitală este marcat și în acest an printr-un maraton cultural de amploare, iubitorii de...

Târgul Gaudeamus Radio România lansează ediția de iarnă - Regal literar pentru toate vârstele
Sfântul Andrei este sărbătorit printr-un atelier de tradiții și superstiții
Cultură 28 Noiembrie 2025, 15:22

Sfântul Andrei este sărbătorit printr-un atelier de tradiții și superstiții

La Palatul Culturii din Iași, cei interesați de obiceiurile populare vor putea participa, sâmbătă și duminică, la un atelier...

Sfântul Andrei este sărbătorit printr-un atelier de tradiții și superstiții