Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” vă invită la Ziua Satului Românesc
Manifestarea expozițională, organizată în perioada 22-24 septembrie, va intoarce "în timp" vizitatorii, prin gustul pâinii si al produselor tradiționale, precum costiță afumată, cârnați de porc, jumări, piept de porc haiducesc, purcel copt la jar.
Articol de Antena Satelor, 22 Septembrie 2023, 20:44
100 de produse atestate tradițional din cele peste 750 produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Tradiționale din județele Alba, Botoșani, Brașov, Galați, Iași, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Ilfov și București vor face deliciul vizitatorilor.
Invitata de catre Tatiana Mircea la emisiunea „Viata la tara”, Daniela Popa – consilier superior în cadrul Direcției Generale Politici în Industrie Alimentară și Comerț din Min Agriculturii, a descris atmosfera care ne asteapta acolo:
“Bucureștenii care știu foarte bine produsele din Argeș. Acele produse cu valoare nutriționala, dar mai ales sistemul de calitate European, Magiun de prune Topoloveni cu noua recolta prezenta la standurile producătorilor, care au adus și fructele, prunele de sezon pentru că suntem în bucuria toamnei. Recoltele sunt bogate și frumoase, am avut rod bun. Avem legume proaspete, fructe proaspete, mustul care este deja băut aici. O fetiță drăguță și amabilă a cerut al doilea păhăruț la degustare. Tot pentru copii turtă dulce cu personaje celebre Albă ca Zăpada, Motanul încălțat, Mica Sirenă, Hansel și Gretel.
Nu mai spun de cozonac, se întrec aici gospodinele din Moldova, cu cele din Muntenia. Nu pot să vă spun care din ele sunt mai bune. Lăsăm cumpărătorii să stabilească.
Bineînțeles că și zona montană nu putea să lipsească și cum avem și o lege specifică producătorilor din arealul zonei montane, aceștia vin cu produse montane. Păstrăvul din zona Bușteni este aici preparat în diferite moduri, afumat, păstrama, paste, zacuscă.
Să nu uităm că la o masă, pe lângă fructe și legume, miez de nucă, prune, putem să degustăm și o băutură spirtoasă de la Vâlcea. Tot mă uit la producător, pentru că aștept documentația pe sistem de calitate European. Pentru ca să mai avem încă un brand pe lângă cele 12 pe care le avem la produse agroalimentare și la băuturi spirtoase. Să ne crească notorietatea și bucuria, pentru că avem produse românești de astfel de valoare.
Așa că aici, la Muzeul Satului, îi așteptăm pe toți bucureștenii. Nu vreau să trec și peste cei mai depărtați, care au bătut țara a venit până în București tocmai din Suceava. Cămările noastre pot fi acum umplute de bunătățile din Bucovina gemuri, ducețuri, zacuști. 80% din produsele prezente aici din târg vin din mediul rural. Într-un spațiu atât de frumos ca al acestor căsuțe și gospodării țărănești vechi, nu puteau să vină decât producători din mediul rural.”