Târgul de ţară la Ignat, organizat la Muzeul ASTRA
Târgul de ţară la Ignat va fi organizat sâmbătă şi duminică la Muzeul ASTRA din Sibiu, iniţiativă în care vor fi reliefate pregătirile specifice bucătăriei tradiţionale în pragul sărbătorii Crăciunului.
07 Decembrie 2022, 14:38
Pentru a avea o masă îmbelşugată de Crăciun, pregătirile vor începe cu preparatele din carne de porc. În acest scop, au fost sacrificaţi 4 porci din rasele Mangaliţa şi Bazna, fiecare cântărind peste 200 de kilograme.
Sâmbătă şi duminică, pe lângă urmărirea etapelor de preparare a cărnii de porc, vizitatorii vor putea degusta jumări aurii, pomana porcului alături de murături puse din recolta grădinilor din luncă, ciorbă acrită cu moare de varză şi cu hrean.
Şapte producători din judeţul Sibiu se vor afla la târg în cele două zile, astfel că vizitatorii vor putea achiziţiona produse din carne de porc, produse apicole, produse din lapte de oaie, pâine şi produse de panificaţie, plăcinte cu fructe, cozonac, dar şi săpunuri naturale şi produse din lavandă.
De asemenea, în zona Târgului de ţară vor fi amenajate o expoziţie cu instrumentar gastronomic arhaic - ladă de făină, scafe pentru mălai, ghioabe, care poate fi utilizat şi în prezent, şi o expoziţie de plante aromatice - cimbru, busuioc, mărar - obţinute din grădinile Muzeului ASTRA şi folosite apoi în conservarea alimentelor.
Duminică, la orele amiezii, Grupul de colindători din Şura Mică şi Grupul Junii vor aduce vestea bună a Naşterii Domnului, prin glas de colindă, mai anunţă organizatorii.
Foto: commons.wikimedia.org