-

Zece căruţe trase de cai vor reface "Drumul Unirii" din Sighet la Alba Iulia

Zece căruţe trase de câte doi cai vor pleca pe traseul Sighetu Marmaţiei - Alba Iulia pentru a reface simbolic traseul străbătut de maramureşenii care au participat la Marea Unire din 1918.

Convoiul format din cele zece căruţe va parcurge o distanţă de peste 300 de kilometri - informează un comunicat al Consiliului Judeţean Maramureş, remis, miercuri, Agerpres.

"Ne propunem să refacem într-un mod cât mai inedit drumul parcurs de către delegaţii maramureşeni la Alba Iulia, iar pentru această deplasare vom folosi, la fel ca în urmă cu 100 de ani, căruţe trase de cai. Vom avea, astfel, 10 căruţe care vin din cele patru zone etnografice ale Maramureşului: ţara Codrului, ţara Lăpuşului, ţara Chioarului şi Maramureşul Istoric, iar la proiect vor participa delegaţi din satele româneşti din dreapta Tisei (Ucraina) şi din ţara Oaşului. Plecarea va avea loc în 22 noiembrie din Sighetu Marmaţiei pe trei trasee", a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Doru Dăncuş, organizatorul şi responsabilul acestui proiect aparte care se doreşte a fi un omagiu adus înaintaşilor maramureşeni care au participat la Unirea din 1918.

De asemenea, vicepreşedintele CJ Maramureş a mai arătat că ziua aleasă pentru plecare, 22 noiembrie, coincide cu aniversarea a 100 de ani de la Adunarea Populară din Sighetu Marmaţiei, adunare în cadrul căreia au fost stabiliţi delegaţii pentru Alba Iulia.

"În deschiderea convoiului se vor afla doi călăreţi, iar pe traseu vom prelua şi trei steaguri din Săpânţa, Sighetu Marmaţiei şi Cicârlău care se presupune că au fost folosite de localnici în drumul lor spre Alba Iulia, în 1918. Peste 100 de persoane îmbrăcate în costume populare vor fi prezente în în acest convoi, iar odată ajunşi la Alba Iulia, în 1 Decembrie, vom fi incluşi în parada populară organizată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României", a explicat Doru Dăncuş.

Proiectul, special propus de Consiliul Judeţean Maramureş sub denumirea 'Drumul Unirii' şi aprobat de Comitetul Interministerial pentru Centenar din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, se va desfăşura în intervalul 22 noiembrie - 1 decembrie, menţionează comunicatul citat.

 

Sursa: Agerpres

Sursa foto: jurnalmm.ro

Articole înrudite