Construcțiile simple din mediul rural vor avea nevoie de proiecte întocmite de specialiști
Construcțiile realizate în mediul rural, chiar și cele exceptate de la obligația obținerii autorizației de construire, vor trebui să fie însoțite de proiecte elaborate de specialiști, a anunțat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila. Măsura vizează creșterea siguranței în construcții și respectarea normelor urbanistice, inclusiv în zonele rurale.

Articol de Petruț Mazilu, 30 Aprilie 2025, 14:42
Ministrul a adus miercuri lămuriri în ce priveşte viitorul Cod al urbanismului, conform căruia în mediul rural ar fi posibilă edificarea unor case unifamiliale pe baza unei notificări adresate primăriei.
Cseke Attila a reamintit că proiectul Codului urbanismului se află în dezbatere la Camera Deputaţilor, care este decizională.
Totodată, şi-a exprimat încrederea ca proiectul să fie aprobat până la finalul sesiunii parlamentare.
'În Codul urbanismului sunt reforme importante, reaşezări importante pe domeniul urbanismului şi al construcţiilor. Una dintre ele este cea referitoare la posibilitatea construirii unor imobile pe baza unei notificări adresate Primăriei. Este vorba de construcţii mai simple, care nu necesită atâtea avizări, dar care, foarte important, trebuie să fie pe baza unei documentaţii întocmite de către un specialist. Nu vorbim despre intenţia unui cetăţean din mediul rural care îşi doreşte să-şi construiască o casă, scuzaţi, desenează pe o hârtie o casă şi începe construcţia. Vorbim despre un proiect tehnic, întocmit de un specialist, de un proiectant care îşi asumă ceea ce a proiectat, evident', a explicat Cseke Attila, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute, miercuri, la Palatul Victoria.
El a adăugat că este vorba despre case unifamiliale la nivel de parter, de maxim 150 metri pătraţi, situate în mediul rural.
Primăriile vor verifica în termen de 15 zile dacă Planurile Urbanistice Zonale permit construcţia clădirilor respective.
'Dacă primăria consideră că sunt necesare documentaţii, atunci se va merge pe procedura cu avizarea şi emiterea autorizaţiei de construire. Deci vorbim de investiţii care sunt mai simple, este un model care în ţările occidentale funcţionează de foarte mult timp, pe un proiect întocmit de un profesionist, nu de către cineva care îşi doreşte construirea unei case', a explicat ministrul.
Cseke Attila a invocat şi prevederile ordonanţei de urgenţă aprobate miercuri de Guvern, prin care creşte răspunderea proiectantului, a executantului lucrării şi a beneficiarului.
El a mai precizat că, în ceea ce priveşte dezvoltarea localităţilor, deciziile se iau în Consiliul local, pe baza principiului autonomiei locale.
Pe de altă parte, el a atras atenţia asupra faptului că în viitorul Cod al urbanismului există reglementări referitoare la dezvoltările imobiliare noi, astfel încât în marile oraşe să nu mai apară cartiere fără creşă, grădiniţă, şcoală sau cabinet medical.
'În Codul urbanismului se propun mecanisme obligatorii pentru ca această situaţie să nu se mai repete din momentul intrării în vigoare a CATUC (Codul Amenajării Teritoriului, Construcţiilor şi Urbanismului). Şi anume: ori dezvoltatorul imobiliar va construi exact ceea ce cere primăria - o creşă, grădiniţă, o şcoală, un cabinet medical şi ce punct de serviciu public mai este necesar - ori va plăti o taxă edilitară pentru ca primăria să facă acest lucru, ori va oferi posibilitatea unui schimb de teren în zona adiacentă. Deci sunt modalităţi prevăzute în proiectul CATUC, astfel încât pe marile dezvoltări imobiliare - blocuri, cartiere de blocuri de locuinţe - să avem şi serviciile publice asigurate de aici încolo', a afirmat ministrul.