Ascultă Radio Antena Satelor Live

Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din educaţie prin noua lege a salarizării

Guvernul anunţă că va adopta un memorandum privind majorările salariale acordate personalului din educaţie prin noua lege a salarizării. Premierul Nicolae Ciucă a cerut Ministerul Educaţiei, dar şi Ministerului Muncii promovarea la nivelul Executivului a acestui memorandum, în urma discuţiei purtate cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ.

Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din educaţie prin noua lege a salarizării
Foto: Pixabay

Articol de Simona Lazăr, 08 Iunie 2023, 09:53

Pe scurt, memorandumul ar urma să fie adoptat în şedinţa executivului şi publicat în "Monitorul Oficial" pentru a consolida garanţiile guvernamentale privind prioritizarea educaţiei în viitoarea grilă de salarizare. Garanţiile guvernamentale incluse în memorandum au fost asumate şi de liderii politici de la nivelul coaliţiei de guvernare printr-un angajament politic.
Iar invitatul "Apelului matinal" este chiar ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Marius Budăi.

Mulţumim şi noi, domnule ministru, veţi promova şi adopta astăzi în şedinţa executivului acest memorandum?
Marius Budăi:
Avem două acte normative extrem de importante astăzi: acest memorandum la care aţi făcut dvs. trimitere şi o ordonanţă de urgenţă unde parte de angajaţi din sistemul de sănătate, dar şi din sistemul de apărare şi ordine publică, care nu sunt încă la grila din 2022, să ajungă şi aceştia la acea grilă, adică sunt majorări de salarii.

Au fost multe reacţii, din câte ştim - am căutat şi noi. Memorandumul este un act intern al guvernului care nu se publică în Monitorul Oficial al României, cel puţin raportându-ne la regulamentul dind 2009 privind procedurile. Până la urmă - asta ca să înţeleagă toată lumea - se va publica acesta în "Monitorul Oficial"?
Marius Budăi:
Memorandumul este însoţit de o declaraţie care poate fi publicată în "Monitorul Oficial" şi va fi publicată în "Monitorul Oficial". Declaraţia va conţine exact aceleaşi prevederi care sunt în memorandum.

Memorandumul cuprinde toate cerinţele sindicatelor din Educaţie? Pentru că acestea au anunţat mâine un alt miting.
Marius Budăi:
Memorandumul cuprinde exact cele publicate. După cum spuneam, va fi însoţit de această declaraţie privind politica generală de salarizare în sistemul naţional de învăţământ şi cuprinde exact cele solicitate de dumnealor - şi mă refer aici la viitoarea grilă din viitorul proiect de lege a salarizării unitare: să plece de la salariul debutantului sau asistentului universitar, salariul mediu brut pe ţară utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Aminteaţi mai devreme şi de lucrătorii din domeniul sanitar, de cei de la Ministerul de Interne...
Marius Budăi:
Nu numai de la Interne. Îmi cer scuze că vă întrerup, dar nu vreau să creăm confuzie: e vorba de tot sistemul de apărare şi ordine publică.

Da, ca să se înţeleagă. Tocmai de aceea, bugetul simte o presiune financiară suplimentară.
Marius Budăi:
E clar că simte, pentru că sunt cheltuieli în plus, însă noi, în coaliţie, în guvern, am găsit aceste soluţii pentru a rezolva aceste probleme. Nu vreau totuşi să trec cu privirea şi să nu spun de ce suntem în situaţia asta, pentru că atunci când rezolvi ceva trebuie să conştientizezi de ce ai ajuns în situaţia asta.
De ce?

Marius Budăi: Pentru că... şi nu fac acum politică, dar un guvern strict de dreapta, în anii 2020-2021, a pus legea salarizării între paranteze. Bine, şi legea pensiilor, dacă ne aducem aminte... Şi atunci este clar că oamenii au ajuns la capătul răbdării şi trebuie să rezolvăm aceste lucruri. Dacă atunci s-ar fi continuat legea salarizării, implementarea legii salarizării, acum nu eram în această situaţie. Dar suntem aici, o rezolvăm şi mergem mai departe.

Ştiţi cum e, există o vorbă în popor: "Mai bine mai târziu decât niciodată". Prin acest supliment, prin această presiune la buget se vor reduce unele categorii de investiţii?
Marius Budăi:
Exclus, nu am luat în calcul aşa ceva. Deci, în toate discuţiile unde am fost, între cei doi lideri importanţi ai celor două mari partide de coaliţie - şi mă refer la Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă -, nu s-a pus în balanţă sacrificarea investiţiilor sub nicio formă. Din contră, ne dorim să realizăm aceste investiţii - şi dacă vorbim, de exemplu, de infrastructura rutieră, vedeţi că vicepremierul Sorin Grindeanu are un ritm extrem de bun în a contracta şi a executa lucrări, şi atunci noi ne dorim, pentru că investiţiile aduc până la urmă plusvaloare în economie, cu cetăţeni angajaţi, cu taxe virate la stat şi cu ceea ce înseamnă dezvoltare şi pe verticală, şi pe orizontală.

Da; doar contestaţiile ne mai încurcă, apropo de infrastructură, mai ales cea rutieră. Dar bani?
Marius Budăi:
Sunt lucruri pe care trebuie să le depăşim, şi aceste contestaţii sunt prevăzute în lege. Este dreptul oricăruia, dar trebuie să avem acea prevedere în lege - şi s-a tot modificat legea achiziţiilor - încât să nu fie abuzat acest sistem al contestărilor.

Aminteam de buget; dar bani sunt, domnule ministru?
Marius Budăi:
Dacă nu aveam soluţia, nu luam aceste măsuri.
Da...
Marius Budăi:
În primul şi în primul rând trebuie să te asiguri că poţi finanţa ceea ce propui, pentru că altfel e un nonsens legislativ.

Educaţie, domeniul sanitar. Aminteaţi mai devreme de ceea ce înseamnă structuri, poliţie sau cele militare. Transporturile au fost luate în calcul? Pentru că şi aici s-au anunţat proteste şi au şi fost.
Marius Budăi:
Aici, au avut o discuţie cei din transporturi cu vicepremierul Sorin Grindeanu. Ştiu că s-au aprobat nişte lucruri acolo. Cei de la CFR nu sunt în grila de salarizare, sunt salarizaţi în afara legii salarizării unitare. S-au găsit şi acolo nişte soluţii. Cred că domnul viceprim-ministru poate să vă explice mult mai clar.

Iar legea salarizării când va apărea?
Marius Budăi:
Aşa cum am primit sarcină de la coaliţie - şi ceea ce am primit de la coaliţie ca sarcină de serviciu până acum am îndeplinit aşa cum am primit sarcina şi nu voi începe acum să fac altfel -, trebuie ca până în 15 iulie să avem acel draft agreat cu Comisia Europeană şi cu Banca Mondială. Mărturisesc că nu va fi uşor - nu va fi uşor nu din punctul nostru de vedere, ci de a comoda acel draft cu Comisia Europeană în special, după care, începând cu 15 iulie până la 1 septembrie, să dezbatem în continuare cu sindicatele, astfel încât la 1 septembrie proiectul de act normativ să fie dezbătut şi aprobat în guvern, după care să fie depus în parlament pentru alte runde de dezbateri, bineînţeles, şi după aia, în final, aprobare.

De la memorandum am plecat, acolo ne vom opri pentru finalul acestei discuţii. Credeţi că adoptarea, publicarea în "Monitorul Oficial" alături de acea ordonanţă va pune capăt grevei în educaţie? Cât de optimist sunteţi?
Marius Budăi:
După cum bine ştiţi, am avut o discuţie extrem de interesantă şi emoţionantă în acelaşi timp, ieri, cu doamnele şi domnii profesori de la Colegiul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti - şi le mulţumesc pentru asta; a fost o discuţie extrem de sinceră şi de constructivă. Este practic ceea ce sindicatele şi lucrătorii din Educaţie şi-au dorit să obţină de la guvern. Eu cred că odată cu acest memorandum lucrurile se vor aranja şi cu siguranţă - spun asta şi din respect pentru cei peste 300 (300.000 - n.r.) de angajaţi din sistemul naţional de învăţământ, dar şi pentru cei peste 3 milioane de copii şi părinţii lor. Eu însumi, împreună cu soţia mea, avem doi băieţi, unul în clasa a VIII-a şi unul în anul III la Universitate, şi sunt ani terminali, şi îmi dau seama şi cunosc emoţiile părinţilor care au copii, mai ales în ani terminali.

Da, ca părinte, evident... Să vă trăiască, să ne trăiască tuturor!
Marius Budăi:
Mulţumim frumos, la fel tuturor!

Şi să rămânem optimişti. Vor fi reacţii şi din partea sindicatelor din Educaţie. Cred că de aici încolo putem fi ceva mai optimişti - asta, în condiţiile în care aşteptăm, cum spuneam, şi o reacţie din partea sindicatelor din învăţământ.

RADOR

România se confruntă cu restricții severe de apă în SUTE de localități
Știri naționale 22 Iulie 2024, 13:40

România se confruntă cu restricții severe de apă în SUTE de localități

Alimentarea cu apă a populaţiei este asigurată cu restricţii de către operatorii de apă, respectiv în anumite intervale...

România se confruntă cu restricții severe de apă în SUTE de localități
Creștere alarmantă a incendiilor de vegetație. Numărul cazurilor s-a triplat în iunie
Știri naționale 19 Iulie 2024, 17:01

Creștere alarmantă a incendiilor de vegetație. Numărul cazurilor s-a triplat în iunie

Numărul incendiilor de vegetaţie înregistrate în România în luna iunie a acestui an a fost de aproape trei ori mai mare decât...

Creștere alarmantă a incendiilor de vegetație. Numărul cazurilor s-a triplat în iunie
Apel al autorităților pentru utilizarea responsabilă a apei potabile pe fondul caniculei
Știri naționale 16 Iulie 2024, 11:00

Apel al autorităților pentru utilizarea responsabilă a apei potabile pe fondul caniculei

Autorităţile atrag atenţia că apa potabilă trebuie folosită în mod responsabil, cu prioritate pentru băut.

Apel al autorităților pentru utilizarea responsabilă a apei potabile pe fondul caniculei
România a primit avizul formal al OCDE pe dezvoltare regională
Știri naționale 10 Iulie 2024, 10:09

România a primit avizul formal al OCDE pe dezvoltare regională

România a primit avizul formal al OCDE pe dezvoltare regională, a anunţat miercuri Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice...

România a primit avizul formal al OCDE pe dezvoltare regională
Apel al pompierilor: Nu mai igienizați terenurile prin ardere! 140 de incendii raportate în ultimele 24 de ore
Știri naționale 09 Iulie 2024, 15:36

Apel al pompierilor: Nu mai igienizați terenurile prin ardere! 140 de incendii raportate în ultimele 24 de ore

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) face un apel la proprietarii de terenuri, în contextul temperaturilor...

Apel al pompierilor: Nu mai igienizați terenurile prin ardere! 140 de incendii raportate în ultimele 24 de ore
Ministerul Finanţelor a atras, luni, 1,2 miliarde de lei de la bănci
Știri naționale 08 Iulie 2024, 18:18

Ministerul Finanţelor a atras, luni, 1,2 miliarde de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 1,2 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de...

Ministerul Finanţelor a atras, luni, 1,2 miliarde de lei de la bănci
Călătoria cu trenul în perioada cu fenomene meteo extreme
Știri naționale 07 Iulie 2024, 18:23

Călătoria cu trenul în perioada cu fenomene meteo extreme

CFR Călători informează că în perioada cu fenomene meteo extreme - val de căldură, caniculă şi disconfort termic ridicat, pot...

Călătoria cu trenul în perioada cu fenomene meteo extreme
Localități din mai multe județe, afectate de vremea severă care a avut loc marți seară
Știri naționale 03 Iulie 2024, 09:46

Localități din mai multe județe, afectate de vremea severă care a avut loc marți seară

Un număr de 42 de localităţi din 19 judeţe au fost afectate, marţi, de fenomenele hidrometeorologice.

Localități din mai multe județe, afectate de vremea severă care a avut loc marți seară