Nouă lege: Autoritățile, obligate să creeze facilități sportive pentru persoanele cu handicap
Președintele României, Nicuşor Dan, a promulgat o lege importantă privind incluziunea persoanelor cu dizabilități în activitățile sportive. Actul normativ obligă autoritățile centrale și locale să creeze și să adapteze infrastructura necesară pentru ca persoanele cu toate tipurile de handicap să poată practica sportul în condiții decente, sigure și echitabile.

Articol de Petruț Mazilu, 17 Iulie 2025, 11:24
Actul normativ modifică în acest sens Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000.
'Autorităţile administraţiei publice au obligaţia să asigure condiţii pentru practicarea educaţiei fizice şi sportului de către persoane cu toate tipurile de handicap, aşa cum sunt prevăzute în legislaţie, în scopul dezvoltării personalităţii lor şi integrării în societate, precum şi mijloacele care să permită sportivilor cu handicap participarea la competiţii naţionale şi internaţionale destinate lor', prevede actul normativ.
Legea în vigoare face referire la persoanele cu handicap fizic, senzorial, psihic şi mixt.
Actul normativ promulgat defineşte sportul pentru persoanele cu nevoi speciale drept un complex de activităţi desfăşurate în condiţii specifice în grup sau individual de către persoane cu toate tipurile de handicap.
De asemenea, stabileşte că Ministerul Tineretului şi Sportului conlucrează cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi cu Comitetul Naţional Paralimpic în finanţarea şi derularea programelor privind pregătirea şi participarea sportivilor români la Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice şi Jocurile Mondiale Special Olympics, precum şi pentru promovarea valenţelor educative ale olimpismului.
Prin excepţie, se vor putea constitui Federaţia sportivă naţională 'Sportul pentru toţi', Comitetul Naţional Paralimpic, pentru persoanele cu nevoi speciale, şi Comitetul Naţional Special Olympics pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale, ca persoane juridice de drept privat, de utilitate publică, având ca membri persoane fizice şi persoane juridice cu activitate specifică în domeniu.
Potrivit actului normativ, pe durata convocării sportivilor în loturile naţionale ale României, obligaţia plăţii primelor de asigurare revine federaţiilor sportive naţionale, cu excepţia situaţiilor în care regulamentele internaţionale au alte prevederi. Aceeaşi obligaţie revine Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, respectiv Comitetului Naţional Paralimpic, pentru loturile care participă la Jocurile Olimpice, respectiv la Jocurile Paralimpice şi Jocurile Mondiale Special Olympics sau la alte competiţii organizate sub egida Comitetului Internaţional Olimpic.
Legea promulgată introduce şi prevederi referitoare la litigiile din contractul individual de muncă pentru sportivi.
'O (...) formă de arbitraj instituţionalizat, în conformitate cu dispoziţiile cuprinse în Legea nr.134/2010, este cea a Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv (TRAS), care se constituie şi funcţionează în mod permanent pe lângă Asociaţia Română de Arbitraj Sportiv (ARAS), în baza unui regulament propriu', prevede actul normativ.