-

În judeţul Vaslui se pune problema concedierii asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi, după ce guvernul a lăsat în seama primăriilor plata salariilor acestora.

Acum primarii, mai ales de la sate, spun că bugetele locale sunt mult prea mici.

La nivelul judeţului Vaslui sunt aproape 18 000 de persoane cu diazbilităţi, dintre care 2 200 sunt minori. Până acum 90% din salariul asistenţilor personali venea de la bugetul central, însă, în prezent primăriile trebuie să susţină întreaga sumă, printr-un efort bugetar, propriu.

Primarii i-au anunţat deja pe asistenţii personali despre această schimbare, iar oamenii se declară îngrijoraţi.

-: Ce face persoana asta săracă? Îi ducem din milă, să-l ajutăm, să-i aducem o apă, că ne e milă de el. Ne-am ataşat de el. Cinci ani de zile, în care am avut grijă zi de zi.
-: Nu au bani la buget. Nu le-au dat banii.
-: Am cinci copii. Sunt vai de capul meu. I-am zis: Domnule primar, măcar dă-mi salariul lună de lună, ca să mă descurc.

Mai ales la nivelul comunelor, primarii susţin că bugetele locale sunt adesea mult prea mici pentru a suporta cheltuieli cu plata salariilor asistenţilor personali.

În multe comune, de pildă, gradul de colectare al taxelor şi impozitelor este în jurul procentului de 60%, mult prea puţin pentru nevoile comunităţii, spun primarii.

În judeţul Vaslui sunt 2 200 de asistenţi personali ai persoanelor cu diazbilităţi.

Sursa: romania-actualitati.ro

Sursa foto: pixabay.com