Rețetele bunicii. Corcodușele, strugurii și roșiile sunt "borșul" verii
E vară și natura rodește din plin, așa că este chiar păcat să nu profităm la maximum de ceea ce ne oferă. O ciorbă de legume acrită bine ne face viața mai frumoasă pe călduri infernale.
14 Iulie 2016, 08:16
Din moși-strămoși, ciorbele se “dregeau” vara cu fructe sau legume care aduc organismului un aport benefic de vitamine și minerale.
Corcodușele sunt cele mai populare fructe de vară, mai ales la țară. Sunt pomi care cresc mai peste tot, dar puțini orășeni știu că aceste fructe pot fi folosite și în bucătărie, nu numai în cazanele de țuică.
De fapt, sunt tocmai bune pentru acrit o ciorbă de legume, vară. Corcodușele au niste proprietăți excepționale chiar dacă noi le consideram niște fructe banale.
Au un rol vitaminizant și energizant asupra organismului, contribuind în acelasi timp la detoxifierea acestuia. În plus, au puține calorii, ceea ce le recomandă în curele de slăbire.
Aceste fructe conţin apă (90%), zaharuri (13,6%), acizi și proteine (0,65%), vitamina C (3,7 mg la 100 de grame), vitamine din complexul B şi provitamina A, hidraţi de carbon (7,4%), mult fier, magneziu, calciu, fosfor.
Fosforul şi magneziul din compoziţia corcoduşelor ajută la îmbunătăţirea memoriei, a funcţiilor sistemului nervos, susţin puterea de concentrare, tonusul.
Vitamina C are un rol esenţial în menţinerea sănătăţii, atât fizice, cât şi psihice, motiv pentru care aceste fructe se recomandă în anemii şi stări de oboseală.
Strugurii și prunele verzi din ciorbă
Fără doar și poate una dintre rețetele vechi, moștenite de la bunica, este agurida, utilizată, vara, la acritul ciorbelor. Din păcate, în ziua de astăzi se folosește prea puțin, deși odinioară, era deliciul verii.