Ascultă Radio Antena Satelor Live

Beneficiarii programului de împăduriri, îşi pot crea conturi în sistemul informatic

Persoanele fizice şi juridice îşi pot crea conturi, începând de vineri, 25 noiembrie, în sistemul informatic, pentru a deveni beneficiari de finanţare în cadrul campaniei naţionale de împădurire, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunţat ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, la Palatul Victoria.

Beneficiarii programului de împăduriri, îşi pot crea conturi în sistemul informatic

25 Noiembrie 2022, 13:48

'Programul oferă un sprijin financiar pentru plantare. Beneficiarii acestui sprijin pot fi atât persoanele fizice, persoanele juridice private, comunităţile locale, prin primării, chiar şi consiliile judeţene, în cazul în care deţin terenuri în vederea plantării acestor păduri. Pot beneficia de subvenţia de împădurire şi asociaţiile de proprietari sub forma composesoratelor, obşti şi chiar şi alte persoane juridice. Avem toată paleta de persoane juridice şi fizice finanţabile (...) Cele 56.000 de hectare se vor împăduri pe baza unei proceduri care este condusă printr-un sistem informatic, o procedură care prin digitalizare devine uşoară şi Gărzile Forestiere din teritoriu, din judeţe, vor sprijini cetăţenii şi autorităţile publice locale sau ocoalele silvice să beneficieze de aceste finanţări', a afirmat şeful de la Mediu.

El a subliniat că Gărzile forestiere reprezintă primul punct de contact pentru cei care vor să beneficieze de aceste subvenţii. În acelaşi timp, vor avea nevoie de un sprijin din partea personalului silvic de specialitate pentru a întocmi un plan de împăduriri, a continuat ministrul.

'Toţi potenţialii beneficiari, prima dată, se înscriu în acest sistem informatic, iar contul creat de către aceste persoane fizice sau juridice beneficiare va fi validat de Garda Forestieră, astfel încât, după validarea în sistemul informatic, beneficiarul să poată să traseze poligonul acela unde vrea să facă plantarea. Toată procedura va fi gestionată prin acest sistem informatic, similar sistemului APIA, care este probabil astăzi în România cel mai performat sistem GIS ce conduce toate procedurile de plată de 15 ani', a menţionat Tanczos.

Potrivit acestuia, sumele care vor fi acordate în cadrul programului de împăduriri variază în funcţie de zonă, respectiv şes, deal sau munte.

'De asemenea, sumele variază în funcţie de speciile care vor fi plantate. Pentru cele mai valoroase păduri, cele de stejar, subvenţia se ridică la 19.000 de euro pentru perioada de plantare, respectiv de întreţinere. Aici ştim foarte bine că perioada de întreţinere pentru stejar este mult mai lungă decât cea pentru molid, de exemplu. Din 19.000 de euro, peste 6.000 de euro se plătesc pentru realizarea plantaţiei. În cazul pădurilor din zona de câmpie, acceptăm inclusiv plantarea salcâmului. Au fost foarte multe dezbateri în această privinţă, dacă salcâmul este o specie invazivă sau nu. Pentru a lupta împotriva fenomenului deşertificării, noi, în România, avem nevoie de această specie şi în cadrul programului de împăduriri puteţi folosi această specie pentru a opri acest fenomen de eroziune a solului', a explicat oficialul.

El a subliniat că programul de împăduriri, 'dincolo de efectele benefice pe care le aduce de sechestrare de carbon, este şi o ambiţie a României de creştere a suprafeţei împădurite'.

'Suntem în urmă şi datorită judeţelor care au procente de 5, de 10, de 15% de suprafaţă împădurită, media unei ţări care găzduieşte cea mai mare parte din Arcul Carpatic este sub media europeană. În Convenţia Carpatică am discutat, zilele acestea, în Polonia, despre importanţa acestui lanţ muntos. Este mândria noastră, este tezaurul pe care trebuie să-l gestionăm cum trebuie. Dar, dincolo de Munţii Carpaţi, avem nevoie de păduri şi în zonele unde, din păcate, în decursul istoriei, pădurile au fost practic eliminate, mai ales în aceste judeţe suprafaţa împădurită trebuie să crească şi va creşte datorită acestui program. Este un program care va schimba faţa multor judeţe şi, dacă ne mai uităm o dată la acea hartă, acele judeţe 'roşii', trebuie să fie schimbate. Este nevoie de mii de hectare, de zeci mii de hectare de pădure nouă. Prin acest program, Guvernul oferă un sprijin 100% pentru plantare, după care, în primii 20 de ani de existenţă a acestei păduri, vom oferi, de asemenea, o primă de sechestrare a carbonului în valoare de 456 de euro/hectar pe an', a afirmat Barna Tanczos.

Şeful MMAP a punctat, totodată, că, până la ora actuală, în România, dezavantajul programelor de împădurire a fost lipsa subvenţiei destinată sechestrării carbonului.

'Subvenţiile din agricultură au fost mult mai atractive până acum. În momentul de faţă, soluţia ideală este oferită. Oferim 100% finanţare pentru înfiinţare a plantării şi un sprijin semnificativ pe hectar pentru primii 20 de ani de existenţă a pădurii. Programul va veni nu doar în sprijinul cetăţenilor, va veni în sprijinul mediului înconjurător. Vor apărea noi habitate forestiere, vor apărea noi habitate pentru specii rare care trăiesc în România şi vom reuşi să ne aliniem şi la tendinţele europene şi vom reuşi să creştem gradul de ocupare a terenurilor forestiere în România. Fără sprijinul de la nivelul domnului prim-ministru, nu am fi avut niciodată acest fond de 730 de milioane de euro pentru împăduriri, nu am fi avut niciodată această primă de sechestrare de carbon de 456 de euro/hectare pe an şi nu am fi astăzi aici la Palatul Victoria şi nu am lansa cel mai mare program pentru împăduriri din ultimii 30 de ani din România', a spus demnitarul.

In funcţie de tipul de plantaţie, proprietarii de terenuri pot primi sume diferite pentru înfiinţarea noilor plantaţii. De exemplu, pentru plantaţia de stejar, suma totală este 19.647 euro/hectar (fără TVA), din care 6.379 de euro (fără TVA) pentru înfiinţare, iar pentru întreţinere se acordă anual (până la 6 ani) câte o sumă. În ceea ce priveşte plantaţia de salcâm, suma totală este 10.620 euro pe hectar, fără TVA, din care vor primi 5.060 euro (fără TVA) pentru înfiinţare, iar întreţinerea este de 3 ani.

La deal se poate planta stejar, iar proprietarii pot primi 14.900 de euro/hectar, iar pentru înfiinţarea acestui tip de plantaţie, se acordă 3.831 euro, fără TVA. Proprietarii de terenuri din zonele de munte primesc, pentru plantaţii de molid, fag, brad, o sumă totală de 9.658 euro/hectar (fără TVA), iar pentru înfiinţare se acordă 3.987 de euro (fără TVA), pe hectar.

Pentru înfiinţarea de perdele forestiere, suprafaţa minimă admisă este de 0,1 hectare. Dacă terenul pretabil pentru crearea acestor perdele se află în zona de câmpie proprietarii pot înfiinţa plantaţie de stejar şi primesc 17.434 euro (fără TVA), pe hectar. În cazul salcâmului, suma oferită este de 10.552/hectare (fără TVA). În cazul perdelelor forestiere înfiinţate cu puieţi de stejar în zonele de deal, suma încasată de către proprietarii de terenuri este de 16.542 de euro/hectare (fără TVA).

Terenul pretabil pentru împădurire reprezintă suprafaţa de teren agricol din categoriile de folosinţă teren arabil, pajişti permanente şi culturi permanente şi care poate fi împădurită conform proiectului tehnic întocmit special în acest scop, notează ministerul de resort.

În ceea ce priveşte investiţiile în noi suprafeţe ocupate de păduri, inclusiv în păduri urbane şi reîmpăduriri, bugetul de 730 milioane de euro este repartizat astfel: 500 de milioane de euro - 'Sprijin pentru Investiţii în noi suprafeţe ocupate de păduri'; 100 de milioane de euro - 'Sprijin pentru refacerea potenţialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamităţi naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare şi de evenimente catastrofale'; 5 milioane de euro prin schema de ajutor de minimis - Reîmpăduriri realizate începând cu 1 februarie 2020 şi până la data aprobării schemei de ajutor de stat; 95 de milioane de euro - Înfiinţarea de perdele forestiere de protecţie a căilor de comunicaţii conform Legii nr.289/2002 şi pentru împădurirea terenurilor degradate conform Legii nr.100/2010; 30 de milioane de euro - pentru păduri urbane.

Bugetul total alocat Componentei C2 din PNRR - Păduri şi biodiversitate - este de 1,173 de miliarde de euro.

Foto: pixabay

INS:Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 3,8%, în primele 5 luni din 2024; importurile s-au redus cu 25,9%
Economic 22 Iulie 2024, 18:40

INS:Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 3,8%, în primele 5 luni din 2024; importurile s-au redus cu 25,9%

România a produs, în primele cinci luni din 2024, o cantitate de ţiţei de peste 1,132 milioane de tone echivalent petrol...

INS:Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 3,8%, în primele 5 luni din 2024; importurile s-au redus cu 25,9%
Canicula crește consumul de energie. Deficit de aproape 1.000 MW față de producția internă
Economic 15 Iulie 2024, 11:50

Canicula crește consumul de energie. Deficit de aproape 1.000 MW față de producția internă

În contextul valului de căldură extremă, România se confruntă cu un consum energetic ce a depășit cu aproape 1.000 de...

Canicula crește consumul de energie. Deficit de aproape 1.000 MW față de producția internă
Val de scumpiri în iunie 2024. Serviciile poştale, medicamentele şi detergenţii, cele mai afectate
Economic 11 Iulie 2024, 14:39

Val de scumpiri în iunie 2024. Serviciile poştale, medicamentele şi detergenţii, cele mai afectate

Serviciile poştale, medicamentele şi detergenţii se află în topul scumpirilor înregistrate în iunie 2024, comparativ cu...

Val de scumpiri în iunie 2024. Serviciile poştale, medicamentele şi detergenţii, cele mai afectate
Vrancea: Încasări de peste un miliard de lei pentru Finanţele Publice, în primul semestru al anului în curs
Economic 10 Iulie 2024, 10:15

Vrancea: Încasări de peste un miliard de lei pentru Finanţele Publice, în primul semestru al anului în curs

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Vrancea a avut în primul semestru al anului în curs încasări la bugetul...

Vrancea: Încasări de peste un miliard de lei pentru Finanţele Publice, în primul semestru al anului în curs
Deficitul comercial a crescut cu 11%, la 12,3 miliarde de euro, în primele cinci luni din 2024
Economic 10 Iulie 2024, 10:13

Deficitul comercial a crescut cu 11%, la 12,3 miliarde de euro, în primele cinci luni din 2024

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2024 a fost de 12,288 miliarde de euro, mai mare cu...

Deficitul comercial a crescut cu 11%, la 12,3 miliarde de euro, în primele cinci luni din 2024
Înmatriculările de autoturisme full electrice au scăzut cu 46%, în iunie
Economic 08 Iulie 2024, 18:15

Înmatriculările de autoturisme full electrice au scăzut cu 46%, în iunie

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut, în România, cu 61,7%, în luna iunie a acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din...

Înmatriculările de autoturisme full electrice au scăzut cu 46%, în iunie
Soluţiile pentru problemele reclamate de contabili sunt deja în Parlament
Economic 08 Iulie 2024, 18:10

Soluţiile pentru problemele reclamate de contabili sunt deja în Parlament

Soluţiile pentru problemele reclamate de contabili sunt deja în Parlament, iar 'antreprenorii au nevoie de respect şi...

Soluţiile pentru problemele reclamate de contabili sunt deja în Parlament
Abordarea Comisiei Europene privind transportatorii ucraineni încalcă grav Constituţia României
Economic 08 Iulie 2024, 18:08

Abordarea Comisiei Europene privind transportatorii ucraineni încalcă grav Constituţia României

Abordarea Comisiei Europene potrivit căreia transportatorii ucraineni nu mai pot fi opriţi nici la vamă, nici în trafic,...

Abordarea Comisiei Europene privind transportatorii ucraineni încalcă grav Constituţia României