Cea mai mare pondere a ipotecilor din România provine din București și Ilfov
Bucureștiul și județul Ilfov au înregistrat, anul trecut, aproape 39% din totalul ipotecilor intabulate în România, un procent semnificativ care reflectă concentrarea pieței imobiliare în această zonă a țării.

Articol de Petruț Mazilu, 27 Ianuarie 2025, 13:08
Această cifră subliniază importanța capitalei și a regiunii în ceea ce privește dezvoltarea economică și cererea mare de locuințe, în special pentru tinerii care doresc să acceseze credite ipotecare.
Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov deţin o pondere de aproape 39% din totalul ipotecilor intabulate la nivel naţional în 2024, însă cea mai mare creştere anuală a numărului de ipoteci intabulate, de 107%, a fost înregistrată în Iaşi, relevă o analiză imobiliară publicată luni.
Conform datelor analizate de către brokerul online Ipotecare.ro şi compania de consultanţă financiară şi creditare ipotecară SVN Credit Romania, în cursul anului trecut, în România au fost intabulate circa 86.600 de ipoteci, în creştere cu 26,5% comparativ cu nivelul înregistrat în 2023.
Astfel, cea mai mare creştere anuală, de 107%, a fost consemnată în Iaşi, determinată de intabularea cu întârziere a unor antecontracte de vânzare-cumpărare semnate în anii anteriori.
De asemenea, creşteri semnificative ale numărului de ipoteci intabulate au fost înregistrate şi în Bihor (+65% faţă de 2023), Argeş (+33,6%) şi Braşov (+33%).
Raportat la numărul total de tranzacţii cu locuinţe încheiate în 2024 în România, ipotecile intabulate anul trecut deţin o pondere de 51%, reiese din calculele SVN, realizate pe baza statisticilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
Datele oficiale arată că, în primele unsprezece luni din anul anterior, au fost acordate în total la nivel naţional credite ipotecare în valoare de 8.2 miliarde de euro, în creştere cu 42% comparativ cu perioada similară din 2023, acestea incluzând însă şi refinanţările, conversiile, transferurile şi restructurările.