Panourile fotovoltaice, soluția preferată de români în fața creșterii tarifelor la energie
Proprietarii de locuințe sunt tot mai interesați de statutul de prosumator în contextul menținerii prețurilor ridicate la energie și a scăderii costurilor investițiilor în sisteme fotovoltaice.
Articol de Antena Satelor, 08 August 2024, 13:42
Reducerea facturilor de energie și independența energetică sunt soluțiile esențiale în fața provocărilor climatice actuale, a precizat pentru Radio Antena Sateor, Dan Tudose, expert în energie verde.
"Este crucial să considerăm alternativele de producere a energiei electrice pe termen mediu și lung, deoarece viitorul nu pare prea favorabil dacă ne raportăm la schimbările climatice," spune Dan Tudose.
Aceste schimbări afectează deja producția de energie electrică, forțând România să importe energie la prețuri mari din țările vecine.
Dan Tudose a explicat că prețul energiei tranzacționate pe piață pentru ziua următoare a atins un record anual, depășind 2.200 lei pe Megawatt-oră, echivalentul a peste 440 euro.
Principala cauză a creșterii prețurilor este lipsa investițiilor în infrastructură și capacități noi de producție. Orice creștere a consumului sau fluctuație poate duce la dezechilibre și necesitatea de a importa energie la costuri ridicate.
Pentru a combate aceste probleme, expertii recomandă instalarea de sisteme de producere a energiei electrice, în special energie verde și regenerabilă.
"Există multe surse de finanțare, atât din fonduri europene, cât și din fonduri proprii sau leasing. Amortizarea se face într-un termen destul de scurt," a adăugat Dan Tudose.
Pe lângă producerea locală a energiei electrice, este esențială stocarea acesteia pentru a face față vârfurilor de consum.
România trebuie să urmeze exemplul țărilor din vestul Europei, precum Spania și Germania, care au investit masiv în infrastructură și producție de energie verde, reușind astfel să mențină prețuri scăzute chiar și în perioadele de consum maxim.
Instalarea de panouri fotovoltaice și sisteme eoliene, atât pe uscat, cât și pe apă, contribuie la producerea unei energii nepoluante și la stabilitatea prețurilor.
"Următorul pas este instalarea de baterii de stocare, care să asigure continuitatea energiei în caz de întreruperi și să ofere un backup pe termen mai lung", a mai explicat expertul în energie verde, Dan Tudose.