Finanțarea combaterii schimbărilor climatice în funcție de gen este esențială pentru progres, rezultate și impact
Știm prea bine că multiplele crize cu care se confruntă lumea - insecuritatea alimentară, accesul la energie, sănătatea globală, conflictele și schimbările climatice - au un impact disproporționat asupra celor mai vulnerabili.
Articol de Simona Lazăr, 15 Martie 2025, 20:33
Realitatea înspăimântătoare este că aceste crize dispersează, de asemenea, eforturile noastre de a aborda provocările critice ale dezvoltării sociale, cum ar fi decalajele persistente care există între femei și bărbați. În ritmul actual, vom avea nevoie de 286 de ani pentru a elimina decalajele în materie de protecție juridică și de 169 de ani pentru a atinge paritatea de gen în ceea ce privește participarea și oportunitățile economice. Aceasta înseamnă cu zeci de ani mai mult decât avem la dispoziție pentru a contracara cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.
Criza climatică nu este neutră din punctul de vedere al genului. Efectele acesteia sunt mai grave pentru femei și fete în țările în curs de dezvoltare, amplificând și mai mult inegalitățile structurale și prezentând amenințări unice la adresa sănătății, siguranței și mijloacelor de trai ale femeilor. Femeile poartă adesea o responsabilitate disproporționată în ceea ce privește asigurarea hranei, a apei și a combustibilului, sarcini care devin și mai dificile în contextele de degradare a mediului. Cel mai important sector de ocupare a forței de muncă pentru femei în țările cu venituri mici și medii mici este agricultura, iar în perioadele de secetă, femeile muncesc și mai mult pentru a-și asigura un venit care să le susțină familiile. O presiune suplimentară este exercitată asupra fetelor, care reacționează părăsind școala pentru a-și ajuta mamele să gestioneze sarcinile sporite.
Aceste interconexiuni înseamnă că incluziunea socială și acțiunile climatice nu pot fi abordate secvențial și nici izolat. Acum - poate mai mult ca oricând - este esențial să valorificăm finanțarea în domeniul climei pentru a promova obiective simultane, adesea care se consolidează reciproc, în materie de gen și de climă. Înfruntarea provocărilor colosale generate de criza climatică, asigurând în același timp o creștere durabilă, reprezintă o oportunitate limitată în timp pentru a conduce o tranziție favorabilă incluziunii care să reducă inegalitatea de gen.
„Înfruntarea provocărilor colosale pe care le ridică criza climatică, asigurând în același timp o creștere durabilă, reprezintă o oportunitate urgentă de a conduce o tranziție incluzivă care să reducă inegalitatea de gen”.
Dar cum putem realiza acest lucru?
În cadrul conferinței Innovate4Climate din luna mai, Corporația Financiară Internațională (IFC), Banca Mondială și Fondurile de investiții în domeniul climei (CIF) s-au reunit pentru a evidenția inovațiile emergente în materie de finanțare în domeniul climei, sensibile la dimensiunea de gen, care sunt promițătoare pentru asigurarea unui viitor mai favorabil incluziunii și favorabil climei. Concluzia a fost clară: trebuie să identificăm și să extindem soluțiile de finanțare în domeniul climei care, de asemenea, realizează progrese în ceea ce privește egalitatea de gen. Au fost discutate patru inițiative:
Women-Led Coal Transitions (WOLCOT). În cadrul Programului de investiții pentru accelerarea tranziției la cărbune (ACT) al CIF, WOLCOT este prima inițiativă de acest tip care își propune să amplifice vocea femeilor și a grupurilor dezavantajate din comunitățile afectate de tranziția la cărbune. În timp ce minerii angajați oficial sunt cei mai direct afectați de tranziția cărbunelui, lucrătorii cei mai nesiguri sunt adesea femeile, populațiile indigene, lucrătorii migranți și persoanele cu handicap. Aceste grupuri sunt cel mai probabil neglijate în planificarea tranziției, consolidând formele preexistente de excluziune socială. WOLCOT urmărește să sprijine comunitățile și organizațiile care se ocupă de drepturile femeilor și ale altor grupuri defavorizate pentru a transpune nevoile și preferințele locale în investițiile și politicile sprijinite în cadrul programului ACT.
Climate Gender Equity Fund (CGEF). Un parteneriat între Amazon și USAID anunțat la COP27, CGEF este un alt program de pionierat. Acesta va oferi finanțare directă nerambursabilă întreprinderilor și vehiculelor de investiții conduse de femei inteligente din punct de vedere climatic și în beneficiul femeilor. Abordarea bazată pe subvenții a CGEF urmărește să umple golul semnificativ de finanțare care există pentru întreprinderile aflate la început de drum, care au nevoie de obicei de capital de pornire și de asistență tehnică pentru a aduce soluții la scară largă. Finanțarea va sprijini întreprinderile conduse de femei, precum și incubatoarele, acceleratoarele, rețelele și organizațiile comunitare care lucrează în sprijinul obiectivelor climatice și de incluziune.
Clean Impact Bond (CIB). Ecosistemul investițiilor private este, de asemenea, în plină expansiune și inovare. IFC, în parteneriat cu Cardano Development, BIX Capital, Osprey Foundation și Sistema.bio, este pionierul CIB. Această obligațiune oferă capital de lucru întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) care produc și distribuie aparate de uz casnic inteligente din punct de vedere climatic către gospodăriile cu venituri mici din Africa Subsahariană. Aceste IMM-uri, care se confruntă adesea cu dificultăți în a-și dezvolta afacerile din cauza accesului limitat la finanțare, își rambursează împrumuturile prin cuantificarea și vânzarea creditelor de gen și sănătate. Aceste credite sunt generate de utilizarea de către gospodării a aparatelor inteligente din punct de vedere climatic, cum ar fi sobele de gătit curate, și apoi vândute cumpărătorilor finali. Acest lucru poate reduce sărăcia în timp a femeilor și fetelor, le poate îmbunătăți sănătatea și poate aduce beneficii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a despăduririlor.
Finanțarea legată de durabilitate (SLF). Cuprinzând atât împrumuturi, cât și obligațiuni legate de durabilitate, acest instrument include din ce în ce mai mult indicatori-cheie de performanță (KPI) privind egalitatea de gen. Acești KPI stimulează urmărirea unor obiective ambițioase în materie de gen prin stabilirea unor prețuri în funcție de atingerea acestora. În Brazilia, împrumutul „super ecologic” al IFC combină utilizarea ecologică a veniturilor cu o structură de finanțare legată de durabilitate, în cadrul căreia Neoenergia Coelba - a treia cea mai mare societate de distribuție a energiei electrice din Brazilia - a convenit asupra unor obiective solide de reducere a emisiilor și de creștere a diversității de gen a forței de muncă în funcții tehnice. Dacă aceste obiective sunt atinse, Neoenergia va beneficia de o reducere treptată a ratei de rambursare a împrumutului către IFC.
Accelerarea calendarului de realizare a parității de gen prin catalizarea soluțiilor climatice sensibile la dimensiunea de gen necesită o abordare cu toate mâinile pe punte. Avem nevoie de sprijin în faza incipientă pentru a ajuta întreprinderile conduse de femei să își protejeze afacerile împotriva schimbărilor climatice, precum și de soluții revoluționare și îndrăznețe care să implice părțile interesate din comunitățile locale în adaptarea la schimbările climatice și atenuarea acestora.
Nicio soluție nu este un glonț de argint, dar instrumentele de finanțare pentru a stimula impactul asupra climei și o mai mare egalitate de gen sunt în curs de apariție - acum, acestea trebuie să fie rafinate, pilotate și extinse.