Pericolul coșurilor de fum înfundate! Cum se face curățarea corectă
Potrivit legii, curățarea coșului de fum va fi efectuată de o persoană sau de o firmă specializată în domeniu, care va elibera și o adeverință în acest sens. Recomandarea generală a pompierilor este ca această inspecție să fie realizată cel puțin o dată pe an.
28 Octombrie 2022, 08:27
Trebuie sa stii si faptul ca, atunci cand realizezi curatarea cosului, poti descoperi si probleme structurale ale hornului. Acestea trebuie reparate, pentru ca, la randul lor, pot fi periculoase.
Problemele de structura sunt descoperite cu ajutorul unei inspectii video, pe care o va executa tot cosarul sau firma specializata la care apelezi. Dar de ce se infunda cosurile de fum? Adrian Iuga, coșar autorizat, spune ca exista mai multe motive pentru care un cos de fum se poate infunda.
In primul rand, condensul acid care rezulta in urma arderilor poate duce la dislocarea caramizilor, care infunda apoi cosul. Se intampla in cazul centralelor si a sobelor pe gaz. De asemenea, cosul se poate infunda si din cauza constructiei necorespunzatoare, a pasarilor, care isi pot face cuiburi in horn, pe timpul verii.
Periculoase sunt si panzele de paianjen, in care se strang frunze si hartii luate de vant si care pot duce la formarea unui veritabil dop.
Unele dintre posibilele cauze ale infundarii unui cos pot fi si folosirea unui combustibil lemnos cu o umiditate mai mare de 20% sau a improvizatiilor.
Curatarea cosului de fum se face in functie de cat de des este folosit caminul. Pompierii recomanda o inspectie si o curatare a cosului anuala, insa, in cazul in care este folosit combustibil solid, coseritul ar trebui efectuat o data la 6 luni.
Foto: pixabay