Ungaria, cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană. Pe ce loc se situează România
Danemarca, Finlanda, Noua Zeelandă şi Norvegia sunt cele mai puţin corupte ţări din lume, în timp ce nivelul corupţiei în Ungaria este cel mai ridicat din Uniunea Europeană, arată indicele privind percepţia acestui fenomen calculat de organizaţia Transparency International, prezentat marţi de dpa.

30 Ianuarie 2024, 12:54
Pe baza evaluărilor făcute de conducerea unor companii, de experţi şi instituţii, clasamentul întocmit de Transparency se încheie cu ţări ca Siria, Venezuela sau Somalia - printre cele mai corupte din lume, potrivit Agerpres.
Germania rămâne pe locul al nouălea, remarcă dpa.
Conform site-ului www.transparency.org, România figurează în clasament pe locul 63, la fel ca anul trecut.
Exemplul Ungariei, care a coborât pe locul 76, cel mai slab din întreaga Uniune Europeană, a fost evidenţiat de şefa organizaţiei, Alexandra Herzog, care a explicat: 'Acolo unde statul de drept, presa independentă şi grupurile din societatea civilă sunt slăbite, înfloreşte corupţia'.
'Responsabilitatea scăzută şi corupţia politică subminează statul de drept într-o regiune unde oamenii îşi pierd încrederea în instituţii', arată Transparency International referitor la corupţia în UE. 'În cele mai alarmante cazuri, grupuri restrânse de interese au un control prea mare asupra deciziilor politice. În alte cazuri, guvernele urmăresc jurnaliştii, avertizorii de integritate şi alţi 'câini de pază' '.
Indicele Percepţiei privind Corupţia prelucrează date şi constatări făcute de 12 instituţii independente specializate în analiza guvernării şi a climatului de afaceri. Printre surse se numără studii şi sondaje efectuate de Fundaţia Bertelsmann din Germania, Banca Africană de Dezvoltare şi Forumul Economic Mondial.
Ca regiune, Africa subsahariană este cea mai coruptă, deşi în unele ţări s-au observat progrese.