-

Cele mai nocive alimente pentru ficat

Anumite alimente reprezintă o ameninţare directă pentru unul dintre cele mai importante organe din corpul uman – ficatul. O serie de studii ştiinţifice le rezumă cele mai periculoase dintre acestea.

Zahărul în exces 

Experţii recomandă limitarea alimentelor bogate în zahăr, inclusiv majoritatea băuturilor carbogazoase cu conţinut ridicat de substanţe chimice periculoase, arome şi aditivi care împiedică funcţionarea eficientă a ficatului.

Consumul de fructe nu trebuie să fie exagerat vara, deoarece acestea sunt bogate în fructoză, care are un efect similar cu zahărul.

Sarea în exces

Ficatul suferă, de asemenea, din cauza cantităţilor mari de sare, pe care oamenii o consumă din greşeală. De exemplu, un pachet de chipsuri sau sărăţele conţine jumătate din raţia noastră zilnică de sare.

Alcoolul

Se ştie că grija pentru ficat necesită abstinenţă de la consumul excesiv de alcool, deoarece determină funcţionarea ficatului într-un mod „încărcat”.

Prea mulţi carbohidraţi rapizi – Biscuiţii săraţi de tip crackers afectează ficatul, fiind o sursă de carbohidraţi rafinaţi, zahăr, sirop de porumb şi făină albă. Pâinea albă şi toate pastele (inclusiv macaroanele) nu sunt recomandate, pentru că încarcă ficatul.

Carne grasă

Carnea roşie şi grasă inhibă funcţia ficatului. Pentru a proteja acest organ, este de preferat carnea slabă, cum ar fi pui sau curcan. Cârnaţii nu sunt indicaţi, dacă dorim un ficat sănătos.

Mâncare prăjită 

Experţii recomandă evitarea alimentelor prăjite, care îngreunează nu numai ficatul, ci şi bila şi în general nu sunt o opţiune bună pentru gătit. Mâncarea la cuptor sau la abur poate fi aromată şi nu este mai puţin delicioasă, informeaza Rador.

Foto: pixabay

Articole înrudite