Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente
Acest studiu investighează aportul de micronutrienți de risc din alimente nefortificate, alimente fortificate și suplimente alimentare în diferite subgrupuri de vârstă și sex din populația olandeză.
![Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente](https://www.antenasatelor.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.antenasatelor.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2023%2F11%2F22%2F34284%2F17006533923ee6a607.jpg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Simona Lazăr, 12 Noiembrie 2023, 13:40
Metode
Aceasta este o analiză secundară a Studiului național olandez privind consumul de alimente (DNFCS 2012-2016, N = 4313, 1-79 ani). Proporția din populație cu aporturi obișnuite sub necesarul mediu estimat (EAR) și peste nivelul superior (UL) pentru calciu, fier, zinc, vitamina A, vitamina B6, acid folic, vitamina D și vitamina E din alimente nefortificate, alimente fortificate și aport total, inclusiv suplimente alimentare, a fost calculată cu ajutorul Programului statistic pentru evaluarea expunerii alimentare (SPADE).
Rezultate
Mai mult de 50% din populație a avut un aport sub nivelul EAR pentru calciu, fier, vitamina D și folat. Aporturile au fost inadecvate pentru anumite subgrupuri pentru celelalte vitamine și minerale. Adolescenții și femeile au fost subgrupurile de populație cu cea mai mare probabilitate de a avea un aport sub nivelul EAR. Pentru zinc, vitamina A și acid folic, mai mult de 1% dintre copiii mici au depășit UL din aportul total. O proporție neglijabilă a depășit UL pentru celelalte vitamine și minerale.
Concluzie
S-au constatat aporturi inadecvate pentru mai mulți micronutrienți în diverse subgrupuri de populație, în ciuda unei populații aparent bine hrănite. Aporturile de zinc, acid folic și vitamina A din suplimentele alimentare la copiii mici și preșcolari ar trebui să fie investigate în continuare pentru a se asigura că nu depășesc cantitățile recomandate. Aceste rezultate pot fi folosite pentru a informa factorii de decizie politică și pentru a proiecta intervenții nutriționale pentru a îmbunătăți aportul de micronutrienți în Țările de Jos.