-

Tetanos: care este timpul de incubație

Tetanosul este o boală cauzată de bacteria Clostridium tetani. Cauza paraliziei musculare foarte dureroase, această boală pune viața în pericol la mulți pacienți.

Acesta este motivul pentru care vaccinul împotriva tetanosului este obligatoriu. Care sunt cauzele tetanosului?
Bacteriile Clostridium tetani sunt prezente în mod natural în soluri, precum și în fecale. Este o tulpină bacteriană deosebit de rezistentă care pătrunde în corpul uman printr-o tăietură, rană sau orice altă ruptură a epidermei. Odată ajunsă în organism, bacteriile vor elibera neurotoxine, care vor modifica treptat funcționarea neurotransmițătorilor responsabili de inhibarea contracțiilor musculare. Faza de incubație a bacteriilor variază între trei zile și trei săptămâni.
Când toxinele intră în fluxul sanguin, acestea vor fi diseminate pe tot corpul. În limbajul medical, este denumită forma tetanosului generalizat spre deosebire de alte tipuri de tetanos care rămân mai localizate. În toate cazurile, boala se va manifesta brusc, nu spasme musculare complet incontrolabile. Pacientul suferă, de asemenea, de paralizie musculară extrem de dureroasă la nivelul maxilarelor, faringelui și mușchilor respiratori care, în timp, pot duce la moarte. În absența tratamentului precoce, prognosticul pacientului este nefavorabil în jumătate din cazuri. Vaccinarea este singura măsură preventivă eficientă.

Foto: Pixabay