Ascultă Radio Antena Satelor Live

5 lucruri mai puțin cunoscute despre colesterol

Colesterolul și valorile sale ridicate reprezintă o problemă generală pentru tot mai mulți dintre noi. Nivelul ridicat de colesterol, deși nu produce simptome, este un factor important de risc pentru bolile cardiovasculare, putând duce la blocarea arterelor.

27 Februarie 2016, 11:35

Colesterolul este un sterol care servește ca precursor al vitaminelor liposolubile și al hormonilor steroizi. Acesta circulă prin organism prin intermediul sângelui, fiind un compus pe bază de grăsimi.

Organismul nostru produce zilnic aproximativ 1000 mg de colesterol, cantitate necesară funcționării corespunzătoare a acestuia. Aproape toate celulele organismului pot produce colesterol, dar ficatul este organul ce produce cantitatea cea mai mare și astfel suplimentează cantitatea produsă de celule. Tot organismul este responsabil de controlul cantității de colesterol din sânge, producând mai mult atunci când dieta nu furnizează o cantitate suficientă și invers.

Pentru persoanele care au un nivel ridicat al colesterolului, propriul ficat nu reprezintă singura sursă de colesterol. Alimentația are un rol foarte important în ceea ce privește valorile colesterolului. Alimentele bogate în grăsimi saturate și colesterol sunt foarte des întâlnite pe farfuriile românilor, iar organismul nu are nevoie de surse externe de colesterol.

Grăsimile din lipoproteine sunt formate din colesterol, trigliceride și fosfolipide. Trigliceridele sunt lipide formate din trei acizi grași și glicerol și care, ca și colesterolul, în cantitate mare au efecte negative asupra sistemului cardiovascular. Există două tipuri de lipoproteine ce sunt de interes pentru buna funcționare a organismului și anume LDL (lipoproteine cu densitate scăzută) și HDL (lipoproteine cu densitate ridicată).

Un nivel ridicat de LDL (colesterolul rău) este cea mai mare amenințare pentru inimă căci vă poate bloca arterele și poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral. În ceea ce privește numărul, o valoare mai mică tinde să fie mai bună, deși obiectivul principal depinde de riscul bolilor de inimă, care este diferit la fiecare persoană în parte.

În general, 60-70% din cantitatea totală de colesterol este purtată prin organism de particulele LDL. Aceste particule asigură transportul colesterolului de la ficat la locul unde este necesară prezența lui. Dacă nivelul de colesterol din sânge este mai mare decât necesarul organismului, acesta nu este folosit de celule, circulă liber și astfel ajunge să se atașeze de pereții vaselor de sânge și îngreunează circulația acestuia. Aceste blocaje pot duce la afecțiuni grave ale sistemului cardiovascular (infarctul miocardic).

Valorile normale ale colesterolului LDL sunt :

• - sub 130mg /dL pentru majoritatea persoanelor
• - sub 100 dacă prezentați risc de a dezvolta o boală de inimă
• - sub 70 dacă riscul de a dezvolta o boală de inimă este foarte ridicat

HDL este opusul LDL. Față de LDL, “colesterolul bun”, are în compoziție o cantitate mare de proteine și este sărac în lipide. Acest compus acționează ca un aspirator și absoarbe colesterolul în exces de la nivelul țesuturilor și celulelor și îl transportă la nivelul ficatului. Ficatul elimină colesterolul din aceste particule și îl folosește sau îl reciclează. Această activitate a HDL explică de ce acesta are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.

Colesterolul de tip HDL conține și antioxidanți ce pot împiedica oxidarea LDL și transformarea lui în particule și mai periculoase pentru organism. Nivelul acestuia poate fi influențat de stilul de viață – exercițiile fizice îl pot crește, iar fumatul îl scade.

Există și alte lucruri importante despre colesterol, pe care trebuie să le cunoașteți, în încercarea de a găsi o soluție pentru problemele pe care nivelul ridicat al acestuia le generează:

1. Colesterolul este necesar sănătății corpului
Prezența colesterolului în organismul nostru este imperios necesară pentru o bună funcționare, lipsa lui producând dezechilibre iremediabile. Corpul nostru ne oferă ceea ce avem nevoie, de aceea organismul produce propriul colesterol și transformă grăsimile din mâncăruri în colesterol.

2. Nivelul colesterolului nostru crește natural, pe măsură ce creștem în vârstă
Menopauza nu vă aduce doar frisoane, după vârsta de 60 de ani putând observa un procentaj de femei cu colesterolul ridicat, mai mare ca cel al bărbaților. Deși cauza clară a acestui fapt nu este încă descoperită, doctorii bănuiesc că scăderea nivelului de estrogen este de vină.

3. Nu toți ce au colesterolul ridicat vor avea și probleme de inimă
Genele ne pot spune dacă suntem predispuși pericolului de a ni se înfunda arterele. Dar sunt foarte mulți factori ce pot provoca boli ale inimii pe lângă colesterol.

4. Mâncărurile fără colesterol îți pot mări și ele nivelul de colesterol din organism
Grăsimile saturate, grăsimile nesaturate și grăsimile din lactate ce ne intră în corp, odată ingerate, se transformă în colesterol. De exemplu, când grăsimile nesaturate reprezintă 2% din caloriile pe care le consumi într-o zi, îți vor ridica nivelul colesterolului cu 20%.

5. Există cauze ascunse ale nivelului mărit de colesterol
Există posibilitatea ca fără sa consumați alimente bogate în colesterol să aveți un nivel ridicat al acestuia. Acest lucru se poate datora faptului că organismul, datorită unei predispoziții genetice, produce mai mult colesterol decât are nevoie sau mecanismul de eliminare nu este eficient. Mai mult decât atât, medicii vehiculează tot mai mult în ultima vreme faptul că stresul poate contribui în mod determinant la creșterea nivelului de colesterol din sânge.

Boala Parkinson: particulele fine atacă și ele neuronii
Pilula de sanatate 25 Aprilie 2024, 11:06

Boala Parkinson: particulele fine atacă și ele neuronii

Poluarea aerului otrăvește și sănătatea creierului. Un studiu publicat în revista Neurology dezvăluie modul în care expunerea...

Boala Parkinson: particulele fine atacă și ele neuronii
Ce este scleroza laterală amiotrofică?
Pilula de sanatate 24 Aprilie 2024, 11:01

Ce este scleroza laterală amiotrofică?

Cunoscută și sub numele de boala Charcot, după numele celui care a descris-o pentru prima dată în 1865, scleroza laterală...

Ce este scleroza laterală amiotrofică?
28 de medicamente inovative au fost incluse pe lista de compensate şi gratuite
Pilula de sanatate 23 Aprilie 2024, 16:01

28 de medicamente inovative au fost incluse pe lista de compensate şi gratuite

Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28...

28 de medicamente inovative au fost incluse pe lista de compensate şi gratuite
Diagnostic dificil: atac de panică sau epilepsie?
Pilula de sanatate 23 Aprilie 2024, 10:54

Diagnostic dificil: atac de panică sau epilepsie?

Epilepsia și atacurile de panică sunt două boli destul de distincte în ceea ce privește cauza și tratamentul lor. Cu toate...

Diagnostic dificil: atac de panică sau epilepsie?
Epilepsia: o problemă de... imagine!
Pilula de sanatate 22 Aprilie 2024, 10:48

Epilepsia: o problemă de... imagine!

Epilepsia este bine cunoscută astăzi. Medicii au analizat modul în care funcționează și, în multe cazuri, reușesc să o...

Epilepsia: o problemă de... imagine!
Ibuprofen: atenție la supradoze!
Pilula de sanatate 18 Aprilie 2024, 08:20

Ibuprofen: atenție la supradoze!

Agenția Europeană a Medicamentului avertizează împotriva utilizării ibuprofenului în doze mari. La 2.400 mg pe zi, adică de...

Ibuprofen: atenție la supradoze!
Contrabanda și piața medicamentului
Pilula de sanatate 17 Aprilie 2024, 08:22

Contrabanda și piața medicamentului

OMS își intensifică lupta împotriva contrabandei cu medicamente. Africa și Asia nu mai sunt singurele țări afectate de...

Contrabanda și piața medicamentului
Pericolele medicamentelor
Pilula de sanatate 16 Aprilie 2024, 08:25

Pericolele medicamentelor

Medicamentele au rolul de a vindeca, dar nu sunt lipsite de toxicitate, iar administrarea lor comportă un risc. Numărul de...

Pericolele medicamentelor