Ascultă Radio Antena Satelor Live

Alimentele ultraprocesate cresc riscul de boli cardiovasculare

Anumite alimente din dieta tipic britanică ar putea contribui la creşterea riscului de apariţie a unor boli cardiovasculare mortale, potrivit concluziilor formulate în două studii recente, informează DPA.

Alimentele ultraprocesate cresc riscul de boli cardiovasculare
Foto: Pixabay

28 August 2023, 17:19

În cadrul a două prezentări corelate care au fost făcute la conferinţa anuală organizată de Societatea Europeană de Cardiologie la Amsterdam, autorii studiilor au dezvăluit că un consum de alimente ultraprocesate, precum cereale, băuturi carbogazoase şi produse de tip fast-food, creşte semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli ale inimii, infarct şi accident vascular cerebral.

Specialistul în alimentaţie Henry Dimbley afirmă că aceste rezultate reprezintă 'un semnal de alarmă' pentru Regatul Unit.

'Ţinând cont că alimentele ultraprocesate reprezintă 55% din dieta noastră, (rezultatele) ar trebui considerate ca un semnal de alarmă. Dacă există ceva inerent procesării alimentelor care este dăunător, atunci acesta este un dezastru. Marea Britanie stă deosebit de rău în ceea ce priveşte alimentele ultraprocesate. Această situaţie va alimenta problemele din viitor. Dacă nu facem nimic, un val de nenorociri va lovi NHS (sistemul naţional de sănătate britanic - n.red.)', a declarat el pentru cotidianul The Guardian.

Acelaşi cotidian raportează că Anushriya Pant, o cercetătoare implicată în unul dintre cele două studii, le-a declarat reporterilor prezenţi la Amsterdam că mulţi oameni nu ştiu care sunt alimentele care le pun sănătatea în pericol.

'S-ar putea ca alimentele pe care le consideraţi sănătoase să vă facă, de fapt, să dezvoltaţi hipertensiune arterială', a spus ea.

Potrivit spuselor sale, mulţi oameni presupun că unele dintre alimentele ultraprocesate, precum sandvişurile cumpărate din magazine, şaormele, supele şi iaurturile cu conţinut scăzut de grăsime, sunt alegeri mai sănătoase în comparaţie cu produsele de tip junk-food.

Anushriya Pant şi colegii ei de la Universitatea Sydney au studiat impactul generat de creşterea consumului de alimente ultraprocesate asupra a peste 10.000 de femei de vârstă mijlocie în ultimii 15 ani.

Cercetătorii au descoperit că 39% dintre femei prezentau un risc mai mare de hipertensiune în comparaţie cu persoanele care consumau cele mai mici cantităţi de alimente ultraprocesate.

Al doilea studiu, prezentat de Yang Qu în numele cercetătorilor de la Universitatea de Medicină Militară IV din China, a descoperit că persoanele care mănâncă cele mai multe alimente superprocesate prezentau un risc cu 25% mai mare de a suferi un infarct, accident vascular cerebral sau angină pectorală.

În plus, cercetătorii au descoperit că o creştere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate sporeşte semnificativ riscul de boli ale inimii.

În schimb, persoanele care aveau mai puţin de 15% din dieta lor alcătuită din alimente procesate au fost cel mai puţin expuse în faţa riscului de a suferi din cauza unor probleme de sănătate asociate bolilor cardiace.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: „Bihor - un caz şcoală de cum se îngroapă criteriile de competenţă în România”
Pilula de sanatate 02 Iulie 2025, 12:50

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: „Bihor - un caz şcoală de cum se îngroapă criteriile de competenţă în România”

Premierul anunţă criterii de competenţă, însă în judeţul său vedem exact opusul: numiri politice în locul performanţei.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: „Bihor - un caz şcoală de cum se îngroapă criteriile de competenţă în România”
Oameni de ştiinţă atrag atenţia asupra creşterii „alarmante” a obezităţii infantile
Pilula de sanatate 02 Iulie 2025, 12:23

Oameni de ştiinţă atrag atenţia asupra creşterii „alarmante” a obezităţii infantile

Obezitatea infantilă a crescut până la niveluri alarmante, conform unui raport al oamenilor de ştiinţă de la Academia...

Oameni de ştiinţă atrag atenţia asupra creşterii „alarmante” a obezităţii infantile
Singurătatea, un factor major de risc pentru sănătate, inclusiv pentru adolescenţi
Pilula de sanatate 30 Iunie 2025, 10:54

Singurătatea, un factor major de risc pentru sănătate, inclusiv pentru adolescenţi

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă într-un raport publicat recent, arătând că singurătatea...

Singurătatea, un factor major de risc pentru sănătate, inclusiv pentru adolescenţi
Cum îți crești reziliența emoțională în fața stresului
Pilula de sanatate 23 Iunie 2025, 09:36

Cum îți crești reziliența emoțională în fața stresului

Trăim vremuri în care adaptabilitatea nu mai este un avantaj, ci o necesitate. Ritmul accelerat al vieții, incertitudinile,...

Cum îți crești reziliența emoțională în fața stresului
Atenție la valurile de căldură: Riscuri și recomandări de la specialiștii în sănătate
Pilula de sanatate 19 Iunie 2025, 11:35

Atenție la valurile de căldură: Riscuri și recomandări de la specialiștii în sănătate

Valurile de căldură devin tot mai frecvente și intense în România, iar medicii trag un semnal de alarmă privind riscurile...

Atenție la valurile de căldură: Riscuri și recomandări de la specialiștii în sănătate
Mușcătura de căpușă – Ce trebuie să știi
Pilula de sanatate 15 Iunie 2025, 20:10

Mușcătura de căpușă – Ce trebuie să știi

Căpușele sunt paraziți mici care se hrănesc cu sângele oamenilor și animalelor. Ele pot transmite diverse boli, cea mai...

Mușcătura de căpușă – Ce trebuie să știi
Alergiile de primăvară  - cum le ții sub control
Pilula de sanatate 31 Mai 2025, 23:14

Alergiile de primăvară - cum le ții sub control

Primăvara aduce cu ea soare, verdeață și flori, dar și valuri de polen, praf și particule care pot declanșa reacții alergice...

Alergiile de primăvară - cum le ții sub control
5 boli specifice primăverii - la ce să fii atent
Pilula de sanatate 30 Mai 2025, 23:09

5 boli specifice primăverii - la ce să fii atent

Primăvara aduce bucurie, verdeață și energie, dar este și un anotimp în care organismul se adaptează greu la schimbările...

5 boli specifice primăverii - la ce să fii atent