Ascultă Radio Antena Satelor Live

Alimentele ultraprocesate cresc riscul de boli cardiovasculare

Anumite alimente din dieta tipic britanică ar putea contribui la creşterea riscului de apariţie a unor boli cardiovasculare mortale, potrivit concluziilor formulate în două studii recente, informează DPA.

Alimentele ultraprocesate cresc riscul de boli cardiovasculare
Foto: Pixabay

28 August 2023, 17:19

În cadrul a două prezentări corelate care au fost făcute la conferinţa anuală organizată de Societatea Europeană de Cardiologie la Amsterdam, autorii studiilor au dezvăluit că un consum de alimente ultraprocesate, precum cereale, băuturi carbogazoase şi produse de tip fast-food, creşte semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli ale inimii, infarct şi accident vascular cerebral.

Specialistul în alimentaţie Henry Dimbley afirmă că aceste rezultate reprezintă 'un semnal de alarmă' pentru Regatul Unit.

'Ţinând cont că alimentele ultraprocesate reprezintă 55% din dieta noastră, (rezultatele) ar trebui considerate ca un semnal de alarmă. Dacă există ceva inerent procesării alimentelor care este dăunător, atunci acesta este un dezastru. Marea Britanie stă deosebit de rău în ceea ce priveşte alimentele ultraprocesate. Această situaţie va alimenta problemele din viitor. Dacă nu facem nimic, un val de nenorociri va lovi NHS (sistemul naţional de sănătate britanic - n.red.)', a declarat el pentru cotidianul The Guardian.

Acelaşi cotidian raportează că Anushriya Pant, o cercetătoare implicată în unul dintre cele două studii, le-a declarat reporterilor prezenţi la Amsterdam că mulţi oameni nu ştiu care sunt alimentele care le pun sănătatea în pericol.

'S-ar putea ca alimentele pe care le consideraţi sănătoase să vă facă, de fapt, să dezvoltaţi hipertensiune arterială', a spus ea.

Potrivit spuselor sale, mulţi oameni presupun că unele dintre alimentele ultraprocesate, precum sandvişurile cumpărate din magazine, şaormele, supele şi iaurturile cu conţinut scăzut de grăsime, sunt alegeri mai sănătoase în comparaţie cu produsele de tip junk-food.

Anushriya Pant şi colegii ei de la Universitatea Sydney au studiat impactul generat de creşterea consumului de alimente ultraprocesate asupra a peste 10.000 de femei de vârstă mijlocie în ultimii 15 ani.

Cercetătorii au descoperit că 39% dintre femei prezentau un risc mai mare de hipertensiune în comparaţie cu persoanele care consumau cele mai mici cantităţi de alimente ultraprocesate.

Al doilea studiu, prezentat de Yang Qu în numele cercetătorilor de la Universitatea de Medicină Militară IV din China, a descoperit că persoanele care mănâncă cele mai multe alimente superprocesate prezentau un risc cu 25% mai mare de a suferi un infarct, accident vascular cerebral sau angină pectorală.

În plus, cercetătorii au descoperit că o creştere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate sporeşte semnificativ riscul de boli ale inimii.

În schimb, persoanele care aveau mai puţin de 15% din dieta lor alcătuită din alimente procesate au fost cel mai puţin expuse în faţa riscului de a suferi din cauza unor probleme de sănătate asociate bolilor cardiace.

Excedent de rezerve de sânge în judeţul Vrancea
Pilula de sanatate 11 Aprilie 2024, 18:41

Excedent de rezerve de sânge în judeţul Vrancea

Este nevoie, la nivel naţional, de sânge din anumite grupe, în special cele cu RH negativ, care sunt şi destul de rare....

Excedent de rezerve de sânge în judeţul Vrancea
Primii pași în îngrijirea dentară - Prima vizita la stomatolog pentru copilul tău
Pilula de sanatate 11 Aprilie 2024, 13:31

Primii pași în îngrijirea dentară - Prima vizita la stomatolog pentru copilul tău

Siguranța și sănătatea copiilor noștri sunt preocupări primordiale pentru orice părinte. În acest context, îngrijirea...

Primii pași în îngrijirea dentară - Prima vizita la stomatolog pentru copilul tău
A fost identificată peptida prezentă în gluten și responsabilă de boala celiacă
Pilula de sanatate 03 Aprilie 2024, 00:55

A fost identificată peptida prezentă în gluten și responsabilă de boala celiacă

A fost identificată peptida prezentă în gluten și responsabilă de boala celiacă. Și mai bine, a fost descoperită o enzimă...

A fost identificată peptida prezentă în gluten și responsabilă de boala celiacă
Vaslui: Bărbat cu arsuri pe jumătate din corp după ce a dat foc vegetaţiei uscate din curte
Pilula de sanatate 02 Aprilie 2024, 20:07

Vaslui: Bărbat cu arsuri pe jumătate din corp după ce a dat foc vegetaţiei uscate din curte

Un bărbat a suferit arsuri pe jumătate din corp după ce a dat foc vegetaţiei uscate din curtea locuinţei sale din comuna...

Vaslui: Bărbat cu arsuri pe jumătate din corp după ce a dat foc vegetaţiei uscate din curte
Rujeola, una dintre cele mai contagioase boli globale
Pilula de sanatate 01 Aprilie 2024, 17:33

Rujeola, una dintre cele mai contagioase boli globale

Rujeola, o boală infecțioasă cauzată de virusul rujeolic, este recunoscută ca fiind una dintre cele mai contagioase boli din...

Rujeola, una dintre cele mai contagioase boli globale
Iată cum să dormi mai bine în timpul menopauzei
Pilula de sanatate 29 Martie 2024, 21:59

Iată cum să dormi mai bine în timpul menopauzei

La menopauză, poate deveni dificil pentru unele femei să adoarmă. Iată câteva sfaturile ei despre cum să reveniți la un somn...

Iată cum să dormi mai bine în timpul menopauzei
Acest fenomen biologic din organism ar putea face ca unele persoane să dezvolte boala Alzheimer
Pilula de sanatate 26 Martie 2024, 21:51

Acest fenomen biologic din organism ar putea face ca unele persoane să dezvolte boala Alzheimer

Un studiu publicat pe 15 noiembrie 2023 în revista medicală GLIA sugerează că o mutație genetică ar putea crește riscul de a...

Acest fenomen biologic din organism ar putea face ca unele persoane să dezvolte boala Alzheimer
Purpura: pete roșii pe piele, ce se întâmplă?
Pilula de sanatate 22 Martie 2024, 21:34

Purpura: pete roșii pe piele, ce se întâmplă?

Purpura este rar discutată. Nu este o boală, ci un simptom care poate fi cauzat de diverse afecțiuni. Cum putem recunoaște...

Purpura: pete roșii pe piele, ce se întâmplă?