Ascultă Radio Antena Satelor Live

Autismul, o afecţiune care nu se poate trata, dar poate fi ţinută sub control

Autismul este un fenomen care ia amploare din ce în ce mai mult. În România, datele arată că sunt aproape 600.000 de oameni care duc lupta cu această boală, aici fiind incluşi atât copiii cărora li s-a pus acest diagnostic, cât şi familiile lor, care se confruntă cu greutăţile aduse de aceasta.

Autismul, o afecţiune care nu se poate trata, dar poate fi ţinută sub control
Foto: pixabay

Articol de Robina Cornaciu, 27 Aprilie 2023, 12:47

Tulburarea de spectru autist (TSA) este o dizabilitiate complexa de dezvoltare a creierului care afecteaza 3 arii principale ale functionarii unui copil: comunicarea, interactiunea sociala si comportamentul.

Desi aspectul copiilor cu autism nu ii deosebeste de ceilalti, acestia comunica, interactioneaza, se comporta si invata in moduri diferite fata de majoritatea celorlaltor copii.

Potrivit Centrului pentru prevenirea si controlul bolilor (CDC) din Statele Unite, unul din 59 de copii are autism.

Tulburarea este de 4 ori mai frecventa la baieti, iar multe fete prezinte simptome mai putin evidente in comparatie cu acestia. Este o afectiune care se mentine pe tot parcusul vietii.

„In prezent, diagnosticul tulburarilor din spectrul autist include anumite afectiuni care erau in trecut diagnosticate separat: tulburarea autista, tulburarea pervaziva de dezvoltare nespecificata si sindromul Asperger.

Simptomele devin evidente in copilaria timpurie, frecvent intre 12-24 luni. Termenul de „spectru” se refera la faptul ca exista grade foarte variate de afectare, de la un copil la altul si la acelasi copil, de-a lungul timpului.

De exemplu, copiii cu tulburare Asperger, care este considerata o forma inalt functionala in cadrul spectrului, prezinta deficite minime in comunicarea verbala, comportamentul este foarte putin afectat, dar au dificultati semnificative in stabilirea relatiilor cu cei din jur.

La polul opus al spectrului poate fi un copil care nu vorbeste, care pare ca “nu ii observa” pe cei din jur si are un comportament neobisnuit in majoritatea situatiilor si dificultati majore cu invatarea lucrurilor noi.

Abilitatile de invatare, gandire si rezolvare a problemelor persoanelor cu autism pot varia de la a fi supradotati intr-un anumit domeniu la avea deficiente severe.

Ca urmare, unele persoane cu tulburare de spectru autist vor avea nevoie de mult ajutor in viata de zi cu zi, in timp ce altele de mai putin,” a declarat pentru Antena Satelor, psihologul Andra Negrici.

Majoritatea parintilor observa ca ceva este in neregula cu copilul lor.

Diagnosticul este pus de un medic psihiatru pediatru pe baza discutiei cu parintii si observarii copilului. Diagnosticul cat mai precoce este esential, deoarece interventia timpurie intensiva ajuta copilul sa isi imbunatateasca zonele de dificultate, iar in unele cazuri, sa duca o viata independenta, productiva si satisfacatoare.

Desi prevalenta bolii este mare, autismul nu are o cauza clara, in ciuda eforturilor majore de cercetare in acest sens din ultimii ani.

Avand in vedere complexitatea tulburarilor de spectru autist si faptul ca simptomele si severitatea variaza, exista probabil mai multe cauze. Se considera ca interactiunea dintre gene si mediu (infectii virale, medicamente sau complicatii in timpul sarcinii, poluanti atmosferici, etc.) ar juca un rol.

Majoritatea oamenilor de stiinta considera ca genele (mostenite de la parinti sau mutatiile spontane aparute la fat) reprezinta unul dintre factorii importanti de risc care cresc sansele ca un copil sa dezvolte autism: copiii care au un frate cu tulburare de spectru autist prezinta un risc mai mare; persoanele cu anumite afectiuni genetice sau cromozomiale, cum ar fi sindromul X fragil sau scleroza tuberoasa, au un risc crescut.

Administrarea in timpul sarcinii a anumitor medicamente eliberate pe baza de reteta (ca de exemplu, acidul valproic sau talidomida) a fost corelata cu un risc mai mare de TSA.

Prematuritatea severa (< 26 saptamani), greutatea mica la nastere si complicatiile la nastere - exista unele dovezi ca perioada critica pentru dezvoltarea tulburarilor de spectru autist are loc inainte, in timpul si imediat dupa nastere.

Varsta parentala mai inaintata a ambilor parinti (> 35 ani la femei si > 40 ani la barbat) pare ca ar avea un rol, desi este nevoie de studii suplimentare in acest sens.

Sexul copilului - baietii au de 4 ori mai multe sanse de a dezvolta tulburare din spectrul autist comparativ cu fetele”, a mai spus psiholog Andra Negrici.

Una dintre cele mai mari controverse legate de tulburarea de spectru autist este cea a existentei unei legaturi intre aceasta afectiune si administrarea vaccinurilor in copilarie.

Studii bine realizate au aratat ca nu exista nicio legatura intre tulburarea de spectru autist si oricare dintre vaccinuri administrate copiilor.

De fapt, studiul original din anul 1998, care a emis ca exista o legatura intre autism si vaccinul ROR (rujeola, rubela, oreion) si care a declansat dezbaterea, a fost retras din cauza designului slab si a metodelor de cercetare discutabile.

„Desi copilul nu se va vindeca, studiile au aratat ca terapia intensiva inceputa cat mai devreme (ideal la 1 1/2- 2 ani), cu implicarea parintilor si a altor persoane semnificative din familie, poate reduce semnificativ simptomatologia, ca urmare a plasticitatii cerebrale specifice perioadei de dezvoltare timpurie.

Nu exista un tratament medicamentos specific si nu exista o abordare unica pentru toti copiii.

Tratamentul este individualizat si urmareste maximizarea capacitatii copilului de a functiona prin reducerea simptomelor tulburarilor de spectru autist si sustinerea dezvoltarii si invatarii. Interventia timpurie in anii prescolari va ajuta copilul sa invete abilitati esentiale sociale, de comunicare, functionale si comportamentale”, a precizat psihologul Andra Negrici.

Metodele care si-au dovedit utilitatea in tratamentul tulburarii de spectru autist sunt :

ABA (Applied Behavioral Analysis) - Terapia aplicata a comportamentului se bazeaza pe principiul recompensei si are rezultate foarte bune la copiii cu capacitate mare de imitare. Consta in insusirea treptata, mecanica si rigida la inceput a anumitor comportamente, gesturi si activitati si inlaturarea celor specifice bolii.

PECS - (Picture Exchange Comunication System) - este o metoda care foloseste pictograme (cartonase desenate) pentru ca un copil fara limbaj sa poata cere ceea ce-si doreste. Un copil care nu vorbeste la varsta de 4–5 ani are nevoi complexe de comunicare care nu mai pot fi intuite de parinti. Neputand vorbi, copiii au nevoie sa fie ajutati sa comunice, iar acest sistem permite folosirea unor imagini care contin lucrurile de care copilul are nevoie: apa, mancare, dulciuri, jucarii, toaleta, „mi-e somn”, „ma doare ceva”. Utilizarea PECS creste sansa de aparitie a limbajului vorbit la copil.

Recomandari pentru parinti

„A avea un copil cu autism afecteaza intreaga familie. Poate fi stresant, consumator de timp si costisitor. Este important sa acorzi atentie sanatatii fizice si emotionale atat in cazul tau, cat si al celor membri din familie.

Afla cat mai multe despre tulburarea de spectru autist

Ofere-i copilului o structura si o rutina consecventa

Conecteaza-te cu alti parinti care au copii cu autism

Cauta ajutor profesional pentru temerile pe care le ai

Fa-ti timp pentru tine si pentru ceilalti membri ai familiei”, a conchis psihologul Andra Negrici.

Peste 13.050 de români sunt diagnosticaţi anual cu cancer colorectal
Pilula de sanatate 04 Decembrie 2023, 13:50

Peste 13.050 de români sunt diagnosticaţi anual cu cancer colorectal

Peste 13.050 de români sunt diagnosticaţi anual cu cancer colorectal, boală care provoacă 7.000 de decese în fiecare an. Cele...

Peste 13.050 de români sunt diagnosticaţi anual cu cancer colorectal
Diabetul, boala tăcută de care suferă mulți români
Pilula de sanatate 28 Noiembrie 2023, 19:18

Diabetul, boala tăcută de care suferă mulți români

Diabetul zaharat și complicațiile sale reprezintă o cauză majoră de morbiditate și mortalitate în întreaga lume, implicând...

Diabetul, boala tăcută de care suferă mulți români
Ministerul Sănătăţii a elaborat primul Program Naţional de dezvoltare a serviciilor de îngrijiri paliative în unităţi sanitare
Pilula de sanatate 28 Noiembrie 2023, 16:58

Ministerul Sănătăţii a elaborat primul Program Naţional de dezvoltare a serviciilor de îngrijiri paliative în unităţi sanitare

Ministerul Sănătăţii a elaborat primul Program Naţional de dezvoltare a serviciilor de îngrijiri paliative în unităţi...

Ministerul Sănătăţii a elaborat primul Program Naţional de dezvoltare a serviciilor de îngrijiri paliative în unităţi sanitare
Ministerul Sănătăţii: 1.411 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în ultima săptămână
Pilula de sanatate 28 Noiembrie 2023, 16:23

Ministerul Sănătăţii: 1.411 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în ultima săptămână

Ministerul Sănătăţii transmite că, în săptămâna 20 - 26 noiembrie, au fost înregistrate 1.411 de cazuri noi de persoane...

Ministerul Sănătăţii: 1.411 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în ultima săptămână
Rafila: 35 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID au fost furnizate României dintre cele 80 de milioane comandate
Pilula de sanatate 24 Noiembrie 2023, 14:03

Rafila: 35 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID au fost furnizate României dintre cele 80 de milioane comandate

Un număr de 35 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost furnizate României, dintre cele circa 80 de milioane...

Rafila: 35 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID au fost furnizate României dintre cele 80 de milioane comandate
Alimentele ultraprocesate, adipozitatea și riscul de cancer la nivelul capului și gâtului și de adenocarcinom esofagian, în cadrul studiului European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition
Pilula de sanatate 23 Noiembrie 2023, 16:45

Alimentele ultraprocesate, adipozitatea și riscul de cancer la nivelul capului și gâtului și de adenocarcinom esofagian, în cadrul studiului European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition

Investigarea rolului adipozității în asocierile dintre consumul de alimente ultraprocesate (UPF) și cancerul capului și...

Alimentele ultraprocesate, adipozitatea și riscul de cancer la nivelul capului și gâtului și de adenocarcinom esofagian, în cadrul studiului European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition
Riscurile asociate consumului excesiv de antibiotice
Pilula de sanatate 23 Noiembrie 2023, 15:56

Riscurile asociate consumului excesiv de antibiotice

Consumul excesiv de antibiotice reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică la nivel global.

Riscurile asociate consumului excesiv de antibiotice
Factori care slăbesc sistemul imunitar
Pilula de sanatate 23 Noiembrie 2023, 12:19

Factori care slăbesc sistemul imunitar

Sistemul imunitar este diferit de alte sisteme din organism prin aceea că nu este o structură fizică, ci un ansamblu de...

Factori care slăbesc sistemul imunitar