Ascultă Radio Antena Satelor Live

Autismul, o afecţiune care nu se poate trata, dar poate fi ţinută sub control

Autismul este un fenomen care ia amploare din ce în ce mai mult. În România, datele arată că sunt aproape 600.000 de oameni care duc lupta cu această boală, aici fiind incluşi atât copiii cărora li s-a pus acest diagnostic, cât şi familiile lor, care se confruntă cu greutăţile aduse de aceasta.

Autismul, o afecţiune care nu se poate trata, dar poate fi ţinută sub control
Foto: pixabay

Articol de Robina Cornaciu, 27 Aprilie 2023, 12:47

Tulburarea de spectru autist (TSA) este o dizabilitiate complexa de dezvoltare a creierului care afecteaza 3 arii principale ale functionarii unui copil: comunicarea, interactiunea sociala si comportamentul.

Desi aspectul copiilor cu autism nu ii deosebeste de ceilalti, acestia comunica, interactioneaza, se comporta si invata in moduri diferite fata de majoritatea celorlaltor copii.

Potrivit Centrului pentru prevenirea si controlul bolilor (CDC) din Statele Unite, unul din 59 de copii are autism.

Tulburarea este de 4 ori mai frecventa la baieti, iar multe fete prezinte simptome mai putin evidente in comparatie cu acestia. Este o afectiune care se mentine pe tot parcusul vietii.

„In prezent, diagnosticul tulburarilor din spectrul autist include anumite afectiuni care erau in trecut diagnosticate separat: tulburarea autista, tulburarea pervaziva de dezvoltare nespecificata si sindromul Asperger.

Simptomele devin evidente in copilaria timpurie, frecvent intre 12-24 luni. Termenul de „spectru” se refera la faptul ca exista grade foarte variate de afectare, de la un copil la altul si la acelasi copil, de-a lungul timpului.

De exemplu, copiii cu tulburare Asperger, care este considerata o forma inalt functionala in cadrul spectrului, prezinta deficite minime in comunicarea verbala, comportamentul este foarte putin afectat, dar au dificultati semnificative in stabilirea relatiilor cu cei din jur.

La polul opus al spectrului poate fi un copil care nu vorbeste, care pare ca “nu ii observa” pe cei din jur si are un comportament neobisnuit in majoritatea situatiilor si dificultati majore cu invatarea lucrurilor noi.

Abilitatile de invatare, gandire si rezolvare a problemelor persoanelor cu autism pot varia de la a fi supradotati intr-un anumit domeniu la avea deficiente severe.

Ca urmare, unele persoane cu tulburare de spectru autist vor avea nevoie de mult ajutor in viata de zi cu zi, in timp ce altele de mai putin,” a declarat pentru Antena Satelor, psihologul Andra Negrici.

Majoritatea parintilor observa ca ceva este in neregula cu copilul lor.

Diagnosticul este pus de un medic psihiatru pediatru pe baza discutiei cu parintii si observarii copilului. Diagnosticul cat mai precoce este esential, deoarece interventia timpurie intensiva ajuta copilul sa isi imbunatateasca zonele de dificultate, iar in unele cazuri, sa duca o viata independenta, productiva si satisfacatoare.

Desi prevalenta bolii este mare, autismul nu are o cauza clara, in ciuda eforturilor majore de cercetare in acest sens din ultimii ani.

Avand in vedere complexitatea tulburarilor de spectru autist si faptul ca simptomele si severitatea variaza, exista probabil mai multe cauze. Se considera ca interactiunea dintre gene si mediu (infectii virale, medicamente sau complicatii in timpul sarcinii, poluanti atmosferici, etc.) ar juca un rol.

Majoritatea oamenilor de stiinta considera ca genele (mostenite de la parinti sau mutatiile spontane aparute la fat) reprezinta unul dintre factorii importanti de risc care cresc sansele ca un copil sa dezvolte autism: copiii care au un frate cu tulburare de spectru autist prezinta un risc mai mare; persoanele cu anumite afectiuni genetice sau cromozomiale, cum ar fi sindromul X fragil sau scleroza tuberoasa, au un risc crescut.

Administrarea in timpul sarcinii a anumitor medicamente eliberate pe baza de reteta (ca de exemplu, acidul valproic sau talidomida) a fost corelata cu un risc mai mare de TSA.

Prematuritatea severa (< 26 saptamani), greutatea mica la nastere si complicatiile la nastere - exista unele dovezi ca perioada critica pentru dezvoltarea tulburarilor de spectru autist are loc inainte, in timpul si imediat dupa nastere.

Varsta parentala mai inaintata a ambilor parinti (> 35 ani la femei si > 40 ani la barbat) pare ca ar avea un rol, desi este nevoie de studii suplimentare in acest sens.

Sexul copilului - baietii au de 4 ori mai multe sanse de a dezvolta tulburare din spectrul autist comparativ cu fetele”, a mai spus psiholog Andra Negrici.

Una dintre cele mai mari controverse legate de tulburarea de spectru autist este cea a existentei unei legaturi intre aceasta afectiune si administrarea vaccinurilor in copilarie.

Studii bine realizate au aratat ca nu exista nicio legatura intre tulburarea de spectru autist si oricare dintre vaccinuri administrate copiilor.

De fapt, studiul original din anul 1998, care a emis ca exista o legatura intre autism si vaccinul ROR (rujeola, rubela, oreion) si care a declansat dezbaterea, a fost retras din cauza designului slab si a metodelor de cercetare discutabile.

„Desi copilul nu se va vindeca, studiile au aratat ca terapia intensiva inceputa cat mai devreme (ideal la 1 1/2- 2 ani), cu implicarea parintilor si a altor persoane semnificative din familie, poate reduce semnificativ simptomatologia, ca urmare a plasticitatii cerebrale specifice perioadei de dezvoltare timpurie.

Nu exista un tratament medicamentos specific si nu exista o abordare unica pentru toti copiii.

Tratamentul este individualizat si urmareste maximizarea capacitatii copilului de a functiona prin reducerea simptomelor tulburarilor de spectru autist si sustinerea dezvoltarii si invatarii. Interventia timpurie in anii prescolari va ajuta copilul sa invete abilitati esentiale sociale, de comunicare, functionale si comportamentale”, a precizat psihologul Andra Negrici.

Metodele care si-au dovedit utilitatea in tratamentul tulburarii de spectru autist sunt :

ABA (Applied Behavioral Analysis) - Terapia aplicata a comportamentului se bazeaza pe principiul recompensei si are rezultate foarte bune la copiii cu capacitate mare de imitare. Consta in insusirea treptata, mecanica si rigida la inceput a anumitor comportamente, gesturi si activitati si inlaturarea celor specifice bolii.

PECS - (Picture Exchange Comunication System) - este o metoda care foloseste pictograme (cartonase desenate) pentru ca un copil fara limbaj sa poata cere ceea ce-si doreste. Un copil care nu vorbeste la varsta de 4–5 ani are nevoi complexe de comunicare care nu mai pot fi intuite de parinti. Neputand vorbi, copiii au nevoie sa fie ajutati sa comunice, iar acest sistem permite folosirea unor imagini care contin lucrurile de care copilul are nevoie: apa, mancare, dulciuri, jucarii, toaleta, „mi-e somn”, „ma doare ceva”. Utilizarea PECS creste sansa de aparitie a limbajului vorbit la copil.

Recomandari pentru parinti

„A avea un copil cu autism afecteaza intreaga familie. Poate fi stresant, consumator de timp si costisitor. Este important sa acorzi atentie sanatatii fizice si emotionale atat in cazul tau, cat si al celor membri din familie.

Afla cat mai multe despre tulburarea de spectru autist

Ofere-i copilului o structura si o rutina consecventa

Conecteaza-te cu alti parinti care au copii cu autism

Cauta ajutor profesional pentru temerile pe care le ai

Fa-ti timp pentru tine si pentru ceilalti membri ai familiei”, a conchis psihologul Andra Negrici.

Vitamina D previne problemele mintale la copii
Pilula de sanatate 24 Mai 2023, 21:14

Vitamina D previne problemele mintale la copii

Oamenii de ştiinţă finlandezi au descoperit o legătură între vitamina D şi problemele de sănătate mintală la copii. S-a...

Vitamina D previne problemele mintale la copii
CNAS: Biosimilarele - varianta mai ieftină a medicamentelor biologice
Pilula de sanatate 24 Mai 2023, 11:16

CNAS: Biosimilarele - varianta mai ieftină a medicamentelor biologice

Biosimilarele reprezintă varianta mai ieftină a medicamentelor biologice, dar cu aceeaşi eficacitate, siguranţă şi beneficii...

CNAS: Biosimilarele - varianta mai ieftină a medicamentelor biologice
Caravana “Sănătatea vine la tine” ajunge în comunitățile rurale
Pilula de sanatate 23 Mai 2023, 16:22

Caravana “Sănătatea vine la tine” ajunge în comunitățile rurale

Mii de oameni de la sate nu beneficiază de asistență și servicii medicale în localitatea în care trăiesc. În sute de comune...

Caravana “Sănătatea vine la tine” ajunge în comunitățile rurale
Controale medicale gratuite pentru boli de inimă și diabet, efectuate în județul Olt
Pilula de sanatate 18 Mai 2023, 12:39

Controale medicale gratuite pentru boli de inimă și diabet, efectuate în județul Olt

În perioada 20 – 21 mai, locuitorii din Sârbii-Măgura, din județul Olt vor beneficia de controale medicale gratuite în cadrul...

Controale medicale gratuite pentru boli de inimă și diabet, efectuate în județul Olt
Cauzele și factorii de risc în apariția cancerului de colon
Pilula de sanatate 18 Mai 2023, 12:24

Cauzele și factorii de risc în apariția cancerului de colon

Cancerul de colon, cunoscut și sub denumirea de cancer colorectal, este o afecțiune în care celulele anormale se dezvoltă în...

Cauzele și factorii de risc în apariția cancerului de colon
Medicamentele pentru pierderea în greutate nu sunt o 'soluţie miraculoasă' în lupta împotriva obezităţii
Pilula de sanatate 12 Mai 2023, 16:35

Medicamentele pentru pierderea în greutate nu sunt o 'soluţie miraculoasă' în lupta împotriva obezităţii

Noile medicamente foarte eficiente pentru pierderea în greutate, precum Wegovy de la Novo Nordisk, nu reprezintă o 'soluţie...

Medicamentele pentru pierderea în greutate nu sunt o 'soluţie miraculoasă' în lupta împotriva obezităţii
Implanturile, cea mai eficientă soluție de înlocuire a dinților pierduți
Pilula de sanatate 11 Mai 2023, 11:37

Implanturile, cea mai eficientă soluție de înlocuire a dinților pierduți

Fie că pierdem un dinte sau mai mulți, implanturile și tehnicile moderne de implantologie pot face minuni.

Implanturile, cea mai eficientă soluție de înlocuire a dinților pierduți
Majoritatea cazurilor de COVID-19 din ultima perioadă, confirmate în Bucureşti şi în judeţele Iaşi, Timiş, Sibiu şi Braşov
Pilula de sanatate 11 Mai 2023, 11:09

Majoritatea cazurilor de COVID-19 din ultima perioadă, confirmate în Bucureşti şi în judeţele Iaşi, Timiş, Sibiu şi Braşov

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat că, în săptămâna 1 - 7 mai, 39% dintre cazurile de COVID-19 au fost...

Majoritatea cazurilor de COVID-19 din ultima perioadă, confirmate în Bucureşti şi în judeţele Iaşi, Timiş, Sibiu şi Braşov