Ascultă Radio Antena Satelor Live

Boala hepatică: în creștere la copii

Ar fi o greșeală să credem că acumularea de grăsime în ficat se observă doar la adulți, în special la cei care sunt supraponderali și / sau diabetici.

Boala hepatică: în creștere la copii

30 Mai 2021, 20:30

Copiii suferă și de această boală hepatică numită boală hepatică grasă. Din ce în ce mai des și mai devreme și mai devreme, cu riscul ulterior de ciroză și cancer hepatic.

Ciroza ficatului fără alcool este posibilă

Ciroza ficatului nu înseamnă doar să beți prea mult alcool. Fără să ne îngrijorăm cu adevărat, ficatul nostru suferă de felul în care trăim. În cauză, lipsa activității fizice și obiceiurile alimentare proaste.
20-25% dintre francezi au o acumulare hepatică excesivă de grăsime:
Poate fi steatoză pură („ficat gras”) fără inflamație sau risc real de progresie,
sau de la început o etapă mai avansată numită steatohepatită nealcoolică (NASH) sau metabolică. NASH (SteatoHepatita nealcoolică) se caracterizează prin afectarea ficatului, identică cu cea a hepatitei alcoolice. Trigliceridele se acumulează în celulele hepatice (hepatocite).
Până acum câțiva ani, nu ne-am dat seama de gravitatea situației. Dar cercetările au arătat că daunele cauzate de NASH pot duce la iroză c și chiar la cancer (carcinom hepatocelular), chiar și fără a bea alcool sau a fi fost infectat cu hepatită!
În plus, steatoza pură (chiar dacă această simplă acumulare de grăsime este probabil benignă în ceea ce privește ficatul) afectează complicațiile extrahepatice și, în special, complicațiile cardiovasculare.
Pe scurt, steatoza și, a fortiori, NASH, este în sine un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul.
În schimb, țineți cont de ficatul persoanelor supraponderale, dar și diabetice, deoarece diabetul promovează dezvoltarea steatozei sau a NASH. De fapt, 80% dintre ei sunt afectați.
Acesta este motivul pentru care oricine are un sindrom metabolic (supraponderal, colesterol etc.) sau diabet zaharat de tip 2 ar trebui examinat (teste ale enzimelor și biomarkerilor steatozei hepatice sau ultrasunete).

Boli hepatice NASH în creștere la copii

La nivel global, în țările occidentale, 3-11% dintre copii dezvoltă afecțiuni hepatice NASH. Aproape jumătate dintre tinerii supraponderali sau obezi sunt afectați.
Numărul copiilor obezi este estimat la aproximativ 42 de milioane în întreaga lume (date OMS 2010), inclusiv 12,5 milioane în Statele Unite, cu o creștere de 400% în ultimii 30 de ani. În Franța nu există încă date precise, dar în Statele Unite, obezitatea pediatrică și supraponderabilitatea sunt cauza marii majorități a cazurilor de steatoză metabolică. Acesta este motivul pentru care a devenit cea mai frecventă boală hepatică cronică la copii.

Boala ficatului gras poate fi detectată încă de la opt ani!

Pr Lawrence Serfaty, hepatolog la spitalul Saint-Antoine (Paris): „În SUA, indicațiile pentru transplantul de ficat din cauza leziunilor NASH au crescut cu 170% între 2003 și 2013! NASH reprezintă - pentru moment - doar 10% din indicațiile pentru transplanturi în Franța.
A fi supraponderal joacă un rol major încă de la o vârstă fragedă. Datele au corelat chiar dieta femeilor însărcinate cu prezența NASH la copilul lor nenăscut supraponderal. Acum avem studii care au urmărit copiii de la naștere până la maturitate: cei care au dezvoltat NASH în copilărie prezintă un risc mai mare de ciroză și cancer la vârsta adultă, dar care nu este încă criptat ”.

NASH, supraponderalitatea nu este singurul vinovat

Așa-numiții factori de risc metabolici (supraponderalitate, obezitate, pre-diabet sau diabet) nu sunt singurii implicați. Fără a fi supraponderali sau diabetici (mai degrabă în acest caz la adulții cu diabet zaharat de tip 2), alimentele (exces de fructoză, conservanți, grăsimi saturate) pot duce la NASH prin promovarea unei afecțiuni pre-diabetice la copii.
Factorii genetici sunt implicați și în afectarea ficatului: steatoza metabolică este mai frecventă la părinții copiilor obezi sau ai gemenilor obezi. Mai multe gene de susceptibilitate (cea a adiponutrinei / PNPLA3) sunt puternic asociate cu steatoza.

Prof. Lawrence Serfaty: „Sunt implicați factori legați de gazdă, cum ar fi flora intestinală (o colecție de microorganisme, inclusiv bacterii). Într-adevăr, copiii obezi cu NASH au o microbiotă intestinală diferită de copiii obezi fără NASH. Se crede că inflamația cronică găsită în diabet și obezitate este alimentată de microbiota intestinală. O proporție mare de grăsimi din dietă crește proporția anumitor bacterii (Gram-negative) care produc molecule inflamatorii (lipopolizaharidă) local, apoi, după trecerea acestor molecule în fluxul sanguin, în ficat, țesutul adipos, mușchiul ... inflamația cu zgomot redus se instalează în aceste țesuturi într-un mod cronic.
În același timp, s-a sugerat că microbiota intestinală ar putea fi la originea producției de alcool, care ar putea juca, de asemenea, un rol în afectarea ficatului observată la copiii obezi ".

Scădere mică în greutate, efect mare asupra NASH

Mai multe studii terapeutice care evaluează noi molecule potențial eficiente în bolile hepatice NASH la adulți și câteva la copii sunt de așteptat în termen de trei ani (cu acid obeticholic, GFT505 și chiar o moleculă antidiabetică, liraglutidă).
Între timp, vestea bună este că situația este reversibilă și este suficient să slăbești puțin pentru a obține o scădere accentuată a grăsimilor hepatice, dar și a rezistenței la insulină, primul pas în boala diabetică. Pierderea în greutate permite reversibilitatea bolilor hepatice, adică a inflamației și a afectării ficatului.
Cu atât mai mult la copii, cuvântul cheie este „prevenire”. Băuturile răcoritoare și răcoritoare, dietele bogate în grăsimi saturate și colesterol sunt toxice pentru ficat, spre deosebire de grăsimile nesaturate, fibrele și vitaminele C și E.

Foto: Pixabay

Boala Parkinson: particulele fine atacă și ele neuronii
Pilula de sanatate 25 Aprilie 2024, 11:06

Boala Parkinson: particulele fine atacă și ele neuronii

Poluarea aerului otrăvește și sănătatea creierului. Un studiu publicat în revista Neurology dezvăluie modul în care expunerea...

Boala Parkinson: particulele fine atacă și ele neuronii
Ce este scleroza laterală amiotrofică?
Pilula de sanatate 24 Aprilie 2024, 11:01

Ce este scleroza laterală amiotrofică?

Cunoscută și sub numele de boala Charcot, după numele celui care a descris-o pentru prima dată în 1865, scleroza laterală...

Ce este scleroza laterală amiotrofică?
28 de medicamente inovative au fost incluse pe lista de compensate şi gratuite
Pilula de sanatate 23 Aprilie 2024, 16:01

28 de medicamente inovative au fost incluse pe lista de compensate şi gratuite

Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28...

28 de medicamente inovative au fost incluse pe lista de compensate şi gratuite
Diagnostic dificil: atac de panică sau epilepsie?
Pilula de sanatate 23 Aprilie 2024, 10:54

Diagnostic dificil: atac de panică sau epilepsie?

Epilepsia și atacurile de panică sunt două boli destul de distincte în ceea ce privește cauza și tratamentul lor. Cu toate...

Diagnostic dificil: atac de panică sau epilepsie?
Epilepsia: o problemă de... imagine!
Pilula de sanatate 22 Aprilie 2024, 10:48

Epilepsia: o problemă de... imagine!

Epilepsia este bine cunoscută astăzi. Medicii au analizat modul în care funcționează și, în multe cazuri, reușesc să o...

Epilepsia: o problemă de... imagine!
Ibuprofen: atenție la supradoze!
Pilula de sanatate 18 Aprilie 2024, 08:20

Ibuprofen: atenție la supradoze!

Agenția Europeană a Medicamentului avertizează împotriva utilizării ibuprofenului în doze mari. La 2.400 mg pe zi, adică de...

Ibuprofen: atenție la supradoze!
Contrabanda și piața medicamentului
Pilula de sanatate 17 Aprilie 2024, 08:22

Contrabanda și piața medicamentului

OMS își intensifică lupta împotriva contrabandei cu medicamente. Africa și Asia nu mai sunt singurele țări afectate de...

Contrabanda și piața medicamentului
Pericolele medicamentelor
Pilula de sanatate 16 Aprilie 2024, 08:25

Pericolele medicamentelor

Medicamentele au rolul de a vindeca, dar nu sunt lipsite de toxicitate, iar administrarea lor comportă un risc. Numărul de...

Pericolele medicamentelor