Ascultă Radio Antena Satelor Live

Boala Parkinson: particulele fine atacă și ele neuronii

Poluarea aerului otrăvește și sănătatea creierului. Un studiu publicat în revista Neurology dezvăluie modul în care expunerea la particule fine crește riscul de a dezvolta boala Parkinson.

Boala Parkinson: particulele fine atacă și ele neuronii
Foto: https://www.pixabay,com

Articol de Simona Lazăr, 25 Aprilie 2024, 11:06

A doua cea mai frecventă boală neurodegenerativă după Alzheimer, Parkinson se caracterizează prin distrugerea progresivă a anumitor neuroni din creier, cunoscuți sub numele de neuroni dopaminergici. Acest neurotransmițător asigură o bună comunicare între neuronii creierului și este implicat în controlul mișcărilor și al cogniției.
Parkinson, o cauză majoră de handicap
Această moarte neuronală este însoțită de acumularea de aglomerări anormale (corpuri Lewy) ale unei proteine toxice, alfa-sinucleina. Acest fenomen este agravat de o inflamație a țesutului cerebral și de o activitate anormală a mitocondriilor, fabricile de energie ale celulelor, după cum a descris Institutul Național de Cercetare Medicală din Franța (Inserm). Aceste probleme dau naștere unei serii de simptome care constituie factori de handicap major pentru pacienți: dificultăți de deplasare, de mers, de vorbire, de scriere, de desen (...), de coordonare a mișcărilor, tulburări ale funcțiilor cognitive (înțelegere, raționament, logică), pierderea afectului și a motivației.
Boala Parkinson: factori de risc din mediul înconjurător
Îmbătrânirea pare a fi principala cauză a apariției bolii Parkinson (afectează în principal persoanele cu vârsta de peste 50 de ani). Dar poate beneficia și de o predispoziție genetică, deși acest factor de risc este mai puțin frecvent.
Pot fi identificate și cauze de mediu. Poluanții se numără printre vinovații pentru dezvoltarea acestei boli neurologice. Expunerea îndelungată la solvenți organici și la metale grele (mercur, plumb, cadmiu) în sectorul industrial este considerată un factor de risc. În zonele rurale, expunerea la anumite pesticide ar putea contribui, de asemenea, la dezvoltarea acesteia. Din 2012, boala Parkinson a fost recunoscută ca boală profesională în cazul agricultorilor cu expunere îndelungată la produse fitosanitare, după cum subliniază Fondation pour la Recherche Médicale.
Particulele fine și boala Parkinson: o legătură periculoasă
S-ar părea că poluarea aerului poate juca, de asemenea, un rol în apariția acestei boli. Cercetătorii de la Barrow Neurological Institute din cadrul Dignity Health Arizona, în Statele Unite, tocmai au identificat o nouă asociere, necunoscută până acum, dar nu mai puțin îngrijorătoare: relația dintre expunerea la particule fine și boala Parkinson.
Studiul lor, publicat la 30 noiembrie 2023 în revista Neurology, arată că persoanele care trăiesc în regiuni cu niveluri medii de poluare a aerului prezintă un risc cu 56% mai mare de a dezvolta boala Parkinson decât cele care trăiesc în regiuni mai puțin poluate.
Este pentru prima dată când se stabilește o astfel de corelație, subliniază cercetătorii într-un comunicat de presă. "Studiile anterioare au arătat că particulele fine provoacă inflamații în creier, un mecanism cunoscut prin care se poate dezvolta boala Parkinson", explică Brittany Krzyzanowski, cercetător la Barrow Neurological Institute și director al studiului. "Folosind tehnici de analiză geospațială de ultimă generație, am reușit, pentru prima dată, să confirmăm o asociere puternică la nivel național între boala Parkinson și particulele fine în Statele Unite."
Unele regiuni din Statele Unite sunt mai expuse riscului decât altele
O altă constatare interesantă este că cercetarea relevă disparități între regiunile din Statele Unite studiate. În anumite regiuni mai poluate, cum ar fi Valea Mississippi, Ohio, centrul Dakota de Nord, anumite părți din Texas, Kansas, estul Michiganului și vârful Floridei, locuitorii sunt mai predispuși să dezvolte boala Parkinson. În aceste regiuni, "poluarea din aceste zone poate conține mai multe particule de combustie [provenite din] trafic și metale grele din industria prelucrătoare, care au fost asociate cu moartea celulelor în partea creierului implicată în boala Parkinson", analizează autorul studiului.
La celălalt capăt al spectrului, americanii care locuiesc în jumătatea vestică a Statelor Unite (regiuni mai puțin supuse poluării atmosferice) par să fie cruțați. Aceștia ar avea un risc mai mic de a suferi de boala Parkinson decât restul țării.
"În unele regiuni, particulele ar putea conține mai multe componente toxice decât în altele", presupune Brittany Krzyzanowski.
Boala Parkinson: poluarea aerului trebuie să fie mai bine luată în considerare ca factor de risc
În total, cercetătorii americani au identificat aproape 90.000 de persoane care suferă de boala Parkinson, geolocalizate în funcție de zona de reședință. Pentru a face acest lucru, ei au analizat o bază de date Medicare de aproape 22 de milioane de participanți. Echipa a calculat ratele de îmbolnăvire de Parkinson în fiecare regiune, precum și concentrațiile medii anuale de particule fine.
După ce s-a ținut cont de alți factori de risc, inclusiv vârsta, sexul, rasa, istoricul fumatului și utilizarea asistenței medicale, s-a stabilit o asociere clară între expunerea anterioară a unei persoane la particule fine și riscul de a dezvolta ulterior boala Parkinson.
În timp ce eforturile de cercetare de până acum s-au concentrat asupra impactului expunerii la pesticide asupra bolii Parkinson, cercetătorii speră că munca lor va contribui la schimbarea balanței către o mai mare atenție acordată toxicității poluării aerului asupra bolilor neurologice precum Parkinson. "Studiile geografice bazate pe populația unei anumite zone ar fi foarte utile", spun ei. "Studiile geografice bazate pe populație, cum ar fi acesta, au potențialul de a dezvălui informații importante despre rolul toxinelor de mediu în dezvoltarea și progresia bolii Parkinson", conchide Brittany Krzyzanowski.

Fonduri pentru prevenirea și depistarea cancerului pulmonar
Pilula de sanatate 21 Aprilie 2025, 01:43

Fonduri pentru prevenirea și depistarea cancerului pulmonar

Fonduri în valoare de 16,5 milioane de euro pentru prevenirea şi depistarea cancerului pulmonar

Fonduri pentru prevenirea și depistarea cancerului pulmonar
Recomandările medicilor pentru perioada sărbătorilor de Paşte
Pilula de sanatate 20 Aprilie 2025, 11:44

Recomandările medicilor pentru perioada sărbătorilor de Paşte

Sărbătorile pascale vin cu mese îmbelşugate şi tentaţii culinare care pot deveni o provocare pentru organism, mai ales după...

Recomandările medicilor pentru perioada sărbătorilor de Paşte
Evenimente organizate de Ziua Naţională a Transplantului
Pilula de sanatate 11 Aprilie 2025, 17:57

Evenimente organizate de Ziua Naţională a Transplantului

Ziua Naţională a Transplantului va fi marcată vineri printr-o serie de evenimente, organizate în cadrul Bibliotecii Academiei...

Evenimente organizate de Ziua Naţională a Transplantului
Pilula de sanatate 25 Martie 2025, 20:57

Limba albă: un posibil semn de afte orale

Sănătatea dinților și a gurii în general depinde de o bună igienă linguală. Prin urmare, este important să vă inspectați...

Limba albă: un posibil semn de afte orale
Pilula de sanatate 24 Martie 2025, 20:55

Mecanismele noastre de apărare în fața anxietății

Anxietatea este o senzație foarte neplăcută, chiar insuportabilă atunci când atinge un nivel ridicat. De aceea, tindem să...

Mecanismele noastre de apărare în fața anxietății
Pilula de sanatate 23 Martie 2025, 20:53

Anxietatea: vitamina B6 poate contribui la reducerea acesteia

Un studiu realizat de Universitatea din Reading (Marea Britanie) arată că dozele mari de vitamina B6 ajută la reducerea...

Anxietatea: vitamina B6 poate contribui la reducerea acesteia
Pilula de sanatate 22 Martie 2025, 20:51

Femeile însărcinate plătite să nu mai fumeze! Unde se întâmplă asta?

Fumatul este nociv pentru copilul dumneavoastră. Nimeni nu contestă acest lucru. Cu toate acestea, unele viitoare mame...

Femeile însărcinate plătite să nu mai fumeze! Unde se întâmplă asta?
Pilula de sanatate 21 Martie 2025, 20:48

Această boală pulmonară este pe cale să explodeze până în 2050

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) la 7 decembrie 2023, numărul de cazuri ale...

Această boală pulmonară este pe cale să explodeze până în 2050