Cazurile de antrax şi rabie la om, cauzate de subfinanţarea A.N.S.V.S.A.
Colegiul Medicilor Veterinari îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că în anul 2025 cetăţenii Romaniei se îmbolnăvesc şi mor din cauza antraxului şi rabiei, având ca sursă animalele bolnave care nu au fost vaccinate.

11 Iulie 2025, 14:33
În Romania, conform legislaţiei în vigoare, vaccinarea contra antraxului a animalelor din speciile receptive este obligatorie, iar vaccinarea animalelor de companie contra rabiei este de asemenea obligatorie, costurile vaccinării fiind suportate de către stat din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.).
Pentru anul 2025 bugetul A.N.S.V.S.A. a fost diminuat consistent, chiar din capitolul alocat 'Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor' fără să se fi efectuat o analiză pertinentă a consecinţelor care pot să apară. Bugetul pentru acest program a fost redus ca şi cum s-ar reduce un număr de basculante de pietriş din totalul necesar pentru un drum de ţară, iar acum suportăm consecinţele dramatice.
Prin memoriul nr. 305/31.01.2025 adresat Guvernului României şi Ministerului de Finanţe, Colegiul Medicilor Veterinari a semnalat care pot fi consecinţele diminuării bugetului alocat A.N.S.V.S.A. pentru programul de control al bolilor la animale, însă nimeni nu a ţinut cont de cele semnalate.
Din lipsa fondurilor, fiecare D.S.V.S.A. a procedat cum a crezut de cuviinţă, fără a ţine cont că acele măsuri au caracter obligatoriu. Prin urmare, sunt judeţe precum Harghita, Mureş, Vâlcea, Vaslui care nu au vaccinat animalele contra antraxului, alte judeţe au vaccinat animalele foarte târziu (fără a ţine cont de prevederile tehnico-profesionale) şi animalele nu avut timp să-şi dezvolte imunitatea contra antraxului, alte judeţe au vaccinat doar efectivele matcă (animalele adulte), altele au retras vaccinul antirabic interzicând vaccinările de completare contra rabiei.
În concluzie, lipsa fondurilor a dus la o aplicare haotică a prevederilor privind Programul de control al bolilor la animale pe teritoriul României în anul 2025.
Din lipsa fondurilor, A.N.S.V.S.A. nu a mai permis D.S.V.S.A. judeţene, încălcând legislaţia în vigoare, să organizeze licitaţii pentru atribuirea de contracte medicilor veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii, pentru efectuarea acţiunilor din 'Programul Strategic' şi prin urmare un număr mare de exploataţii de animale nu au mai fost supuse acţiunilor de depistare şi prevenire a bolilor.
Sănătatea animalelor este parte importantă din sănătatea publică, iar dacă nu se inţelege acest aspect, chiar şi acum când este foarte târziu, vor mai muri oameni din cauza neaplicării măsurilor adecvate pentru depistarea şi prevenirea bolilor la animale.
Colegiul Medicilor Veterinari solicită Guvernului Romaniei şi în special domnului Prim-Ministru Ilie Bolojan, în subordinea căruia se află A.N.S.V.S.A., să analizeze de urgenţă situaţia, să constate consecinţele deja apărute ca urmare a subfinanţării si să ia măsurile necesare pentru a remedia ce încă se mai poate remedia.