Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ce este... „diabeza”?

„Zahăr din sânge bine controlat, creștere în greutate asigurată”. Adesea, gestionarea corectă a diabetului zaharat, și în special a diabetului de tip 2, vine cu prețul a câteva kilograme în plus. Iată câteva sfaturi pentru a dovedi că această zicală este greșită.

Ce este... „diabeza”?

28 Octombrie 2022, 01:53

„Diabeză”: atunci când excesul de greutate și diabetul sunt strâns legate
Progresia diabetului de tip 2 în Franța o urmează îndeaproape pe cea a obezității. Daca toate persoanele obeze nu vor fi diabetice, diabetul de tip 2 apare de cele mai multe ori la persoanele supraponderale, pe un teren genetic favorabil. Într-adevăr, obezitatea abdominală (android) este responsabilă în special de apariția diabetului de tip 2.
Grăsimea viscerală exercită un efect dăunător asupra ficatului inducerea rezistenței la insulină (rezistența țesuturilor la acțiunea insulinei), care necesită o creștere a producției de insulină pancreatică pentru controlul glicemiei (nivelul zahărului din sânge). Când pancreasul nu mai este capabil să satisfacă această cerere crescută, nivelul zahărului din sânge crește și oamenii trec de la obezi la diabetici.
De aici și importanța controlării creșterii în greutate pentru a nu accentua severitatea și dezechilibrul diabetului. O problemă spinoasă, deoarece controlul corect al diabetului vă expune la creșterea în greutate.
De ce ai grijă mai bine de diabetul tău te face să te îngrași?
Cum să controlezi echilibrul glicemic fără ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să ia în greutate, chiar dacă trei sferturi dintre ei sunt deja supraponderali?
Această problemă este foarte delicat de gestionat deoarece faptul de a echilibra diabetul limitează pierderile calorice induse de glicozurie (pierderea de glucoză prin urină). Acest lucru explică de ce atunci când nivelul zahărului din sânge este bine controlat, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 se pot îngrășa fără măcar să-și schimbe dieta.
Paradoxul controlului glicemic în diabetul de tip 2 se datorează și faptului că tratamentul - antidiabetice orale și insulină - induce foarte frecvent creșterea în greutate:
Metformina, tratamentul de primă linie pentru diabetul de tip 2, nu provoacă creștere în greutate. Același lucru este valabil și pentru o altă clasă de medicamente (inhibitori de alfa-glucozidază). *
Pe de altă parte, alte medicamente (sulfonamide) care obligă pancreasul să secrete insulină, pot duce la creșterea în greutate de ordinul 2 până la 3 kg la 6 luni și uneori cu mult peste. Acolo, factorul „greutate” devine preponderent. O altă clasă de medicamente orale (glinide) provoacă creștere în greutate (între 1,77 și 2,08 kg)*.
Se știe bine că insulina provoacă creștere în greutate (aproximativ 5 kg în diabetul de tip 1 și 4-7 kg în diabetul de tip 2), cu atât mai mult cu cât doza zilnică de insulină este mare. Cu toate acestea, cu cât persoana cu diabet zaharat de tip 2 este mai obeză, cu atât dozele de insulină necesare pentru a-și controla glicemia vor fi mai mari. Un cerc vicios.
Două clase de medicamente - cele mai recente - prezintă interes în gestionarea supraponderală în diabet. Primele sunt mai degrabă neutre din punct de vedere al greutății (inhibitori DPP-4). Acestea din urmă permit unor diabetici de tip 2 să slăbească, în medie 2 până la 4 kg (analogii GLP1). Ele încetinesc golirea stomacului și reduc pofta de mâncare.
Ultimul element care te poate face să te îngrași este legat de hipoglicemie (nivel prea scăzut de zahăr din sânge) sub anumite medicamente orale și insulină, din cauza aportului de carbohidrați în gustări pentru a normaliza nivelul zahărului din sânge de care au nevoie („resucrage”). Hipoglicemia ușoară și neobservată crește și apetitul.
În plus, unele persoane reduc sau opresc activitatea fizică din cauza disconfortului hipoglicemic. În loc să vorbească cu medicul pentru a reduce dozele de anumite medicamente și insulină, vor lua apoi gustări... și greutate.
Vigilență la femeile tinere cu diabet de tip 1
Îngrijirea femeilor tinere cu diabet înseamnă a nu pierde din vedere faptul că silueta lor și creșterea în greutate sunt o preocupare majoră pentru ele. Cu riscul de a pune diabetul pe plan secund. Pentru aceasta, unii dintre ei – diabetici de tip 1 – își neglijează tratamentul cu insulină, care îi expune la complicații precoce la nivelul rinichilor, ochilor și sistemului cardiovascular. Acestea reduc fie numărul de injecții de insulină, fie dozele, uneori la extrem.
Această preocupare pentru creșterea în greutate capătă asemenea proporții încât poate provoca adevărate tulburări de alimentație. Atunci este necesară o abordare psihiatrică (terapii cognitiv-comportamentale, grupuri de discuții etc.).
Pe de altă parte, greutatea pare să fie o preocupare mai puțin acută la persoanele cu diabet de tip 2. Acestea sunt în principal femei mult mai în vârstă,

Fonduri pentru prevenirea și depistarea cancerului pulmonar
Pilula de sanatate 21 Aprilie 2025, 01:43

Fonduri pentru prevenirea și depistarea cancerului pulmonar

Fonduri în valoare de 16,5 milioane de euro pentru prevenirea şi depistarea cancerului pulmonar

Fonduri pentru prevenirea și depistarea cancerului pulmonar
Recomandările medicilor pentru perioada sărbătorilor de Paşte
Pilula de sanatate 20 Aprilie 2025, 11:44

Recomandările medicilor pentru perioada sărbătorilor de Paşte

Sărbătorile pascale vin cu mese îmbelşugate şi tentaţii culinare care pot deveni o provocare pentru organism, mai ales după...

Recomandările medicilor pentru perioada sărbătorilor de Paşte
Evenimente organizate de Ziua Naţională a Transplantului
Pilula de sanatate 11 Aprilie 2025, 17:57

Evenimente organizate de Ziua Naţională a Transplantului

Ziua Naţională a Transplantului va fi marcată vineri printr-o serie de evenimente, organizate în cadrul Bibliotecii Academiei...

Evenimente organizate de Ziua Naţională a Transplantului
Pilula de sanatate 25 Martie 2025, 20:57

Limba albă: un posibil semn de afte orale

Sănătatea dinților și a gurii în general depinde de o bună igienă linguală. Prin urmare, este important să vă inspectați...

Limba albă: un posibil semn de afte orale
Pilula de sanatate 24 Martie 2025, 20:55

Mecanismele noastre de apărare în fața anxietății

Anxietatea este o senzație foarte neplăcută, chiar insuportabilă atunci când atinge un nivel ridicat. De aceea, tindem să...

Mecanismele noastre de apărare în fața anxietății
Pilula de sanatate 23 Martie 2025, 20:53

Anxietatea: vitamina B6 poate contribui la reducerea acesteia

Un studiu realizat de Universitatea din Reading (Marea Britanie) arată că dozele mari de vitamina B6 ajută la reducerea...

Anxietatea: vitamina B6 poate contribui la reducerea acesteia
Pilula de sanatate 22 Martie 2025, 20:51

Femeile însărcinate plătite să nu mai fumeze! Unde se întâmplă asta?

Fumatul este nociv pentru copilul dumneavoastră. Nimeni nu contestă acest lucru. Cu toate acestea, unele viitoare mame...

Femeile însărcinate plătite să nu mai fumeze! Unde se întâmplă asta?
Pilula de sanatate 21 Martie 2025, 20:48

Această boală pulmonară este pe cale să explodeze până în 2050

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) la 7 decembrie 2023, numărul de cazuri ale...

Această boală pulmonară este pe cale să explodeze până în 2050