Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum previi toxiinfecţiile alimentare

Toxiinfecţiile alimentare sunt afecţiuni determinate de alimente contaminate de o bacterie, virus sau parazit. Majoritatea persoanelor, consumând alimente contaminate care nu au fost suficient preparate termic (carne, peşte, fructe de mare, ouă, lactate) sau nu au fost refrigerate la temperatura potrivită ori nu au fost spălate bine.

14 Mai 2015, 07:46

Prevenţie şi tratament
Prin simpla respectare a unor măsuri de igienă şi a unor recomandări în privinţa preparării alimentelor de origine animală care au un risc mai mare de a fi contaminate, boala poate fi prevenită.

Spală-te pe mâini înainte de a mânca/prepara ceva de mâncare.
Spală bine fructele şi legumele înainte de a le consuma.
Păstrează carnea crudă/peştele crud separat de alte alimente deoarece carnea/peştele pot fi infectate uşor cu diverşi germeni şi pot contamina celelalte alimente.

Nu consuma lapte crud nepasteurizat.
Prepară termic fructele de mare, precum şi alimentele de origine animală până la o temperaturaă sigură - carnea de vită şi porc minim 710C, carnea de pui minim 770C, ouăle până când gălbenuşul este tare.
Nu lăsa mâncare gătită la temperatura camerei, mai mult de două ore.
În cazul în care ai făcut o toxiinfecţie alimentară, evită contactul cu membrii familiei sau cu alte persoane, pe perioada bolii.
Alimentele care pot duce la toxiinfecţie sunt cele care se alterează repede: laptele şi derivatele lui (brânză, smântână, iaurt, frişcă, creme şi îngheţată), preparatele din carne, ouăle (consumate ca atare ori sub formă de maioneză).

Ce faci dacă ai toxiinfecţie
Dacă te confrunţi cu o toxiinfecţie uşoară trebuie să respecţi câteva reguli de bază:
bea multe lichide pentru a nu te deshidrata - apă, ceai îndulcit, compot, supă sărătă. Evită cafeaua şi alcoolul
mesele trebuie să fie mici şi dese, cu alimente uşor de digerat
evită sosurile, grăsimile, prăjelile şi laptele dulce
alege alimente fierte şi sărate - orez, carne, legume, cartofi, paste, banane chiar şi biscuiţi
după normalizarea stării generale de sănătate alimentele de bază pot fi intoduse în dietă în mod treptat.

În general toxiinfecţiile alimentare evoluează favorabil şi nu necesită tratament antibiotic. Doar în situaţiile severe, cu deshidratare, febră mare (la copii, bătrâni) sunt necesare internarea şi tratamentul intravenos (rehidratare cu perfuzii, antibiotice injectabile).

Cele mai frecvente microorganisme care produc toxiinfecţii alimentare sunt Salmonella, Escherichia coli, virusul hepatic A, Listeria etc. Întotdeauna trebuie să acorzi o mare atenţie produselor pe care le cumperi, dar şi modului în care le prepari. În perioada de recuperare este important să se evite alimentele greu de digerat şi condimentele, precum şi laptele dulce.

Manifestări frecvente ale toxiinfecţiei:
greaţă
vărsături
dureri abdominale
dureri de cap
diaree
febră
oboseală fizică
în diareea infecţioasă apar scaune apoase numeroase.
De obicei simpromele dispar a două zi, însă există şi cazuri grave când acestea persistă, în special la copii.

Cei mai vulnerabili în cazul unei astfel de boli sunt copiii, femeile însărcinate, vârstnicii şi persoanele cu boli cronice ori cele cu imunitate scăzută

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: „Bihor - un caz şcoală de cum se îngroapă criteriile de competenţă în România”
Pilula de sanatate 02 Iulie 2025, 12:50

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: „Bihor - un caz şcoală de cum se îngroapă criteriile de competenţă în România”

Premierul anunţă criterii de competenţă, însă în judeţul său vedem exact opusul: numiri politice în locul performanţei.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: „Bihor - un caz şcoală de cum se îngroapă criteriile de competenţă în România”
Oameni de ştiinţă atrag atenţia asupra creşterii „alarmante” a obezităţii infantile
Pilula de sanatate 02 Iulie 2025, 12:23

Oameni de ştiinţă atrag atenţia asupra creşterii „alarmante” a obezităţii infantile

Obezitatea infantilă a crescut până la niveluri alarmante, conform unui raport al oamenilor de ştiinţă de la Academia...

Oameni de ştiinţă atrag atenţia asupra creşterii „alarmante” a obezităţii infantile
Singurătatea, un factor major de risc pentru sănătate, inclusiv pentru adolescenţi
Pilula de sanatate 30 Iunie 2025, 10:54

Singurătatea, un factor major de risc pentru sănătate, inclusiv pentru adolescenţi

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă într-un raport publicat recent, arătând că singurătatea...

Singurătatea, un factor major de risc pentru sănătate, inclusiv pentru adolescenţi
Cum îți crești reziliența emoțională în fața stresului
Pilula de sanatate 23 Iunie 2025, 09:36

Cum îți crești reziliența emoțională în fața stresului

Trăim vremuri în care adaptabilitatea nu mai este un avantaj, ci o necesitate. Ritmul accelerat al vieții, incertitudinile,...

Cum îți crești reziliența emoțională în fața stresului
Atenție la valurile de căldură: Riscuri și recomandări de la specialiștii în sănătate
Pilula de sanatate 19 Iunie 2025, 11:35

Atenție la valurile de căldură: Riscuri și recomandări de la specialiștii în sănătate

Valurile de căldură devin tot mai frecvente și intense în România, iar medicii trag un semnal de alarmă privind riscurile...

Atenție la valurile de căldură: Riscuri și recomandări de la specialiștii în sănătate
Mușcătura de căpușă – Ce trebuie să știi
Pilula de sanatate 15 Iunie 2025, 20:10

Mușcătura de căpușă – Ce trebuie să știi

Căpușele sunt paraziți mici care se hrănesc cu sângele oamenilor și animalelor. Ele pot transmite diverse boli, cea mai...

Mușcătura de căpușă – Ce trebuie să știi
Alergiile de primăvară  - cum le ții sub control
Pilula de sanatate 31 Mai 2025, 23:14

Alergiile de primăvară - cum le ții sub control

Primăvara aduce cu ea soare, verdeață și flori, dar și valuri de polen, praf și particule care pot declanșa reacții alergice...

Alergiile de primăvară - cum le ții sub control
5 boli specifice primăverii - la ce să fii atent
Pilula de sanatate 30 Mai 2025, 23:09

5 boli specifice primăverii - la ce să fii atent

Primăvara aduce bucurie, verdeață și energie, dar este și un anotimp în care organismul se adaptează greu la schimbările...

5 boli specifice primăverii - la ce să fii atent