Ascultă Radio Antena Satelor Live

Estetica dentara: Cum putem avea zâmbetul mult dorit

Dinții albi și drepți au fost dintotdeauna un semn de vitalitate și frumusețe. Un zâmbet strălucitor ne face să arătăm mai tineri, sănătoși și fericiți.

Estetica dentara: Cum putem avea zâmbetul mult dorit
Foto: Pixabay

Articol de Robina Cornaciu, 14 Martie 2024, 15:56

Din nefericire, mulți oameni suferă de afecțiuni stomatologice care produc îngălbenirea sau deteriorarea danturii.

Aceste probleme pot afecta dramatic calitatea vieții pacienților, unii dintre ei ajungând să nu mai zâmbească larg în fotografii și să se simtă stingheri atunci când deschid gura.

Cum putem obtine dinti albi stralucitori si un zambet frumos?

„Cel mai important lucru pentru un zâmbet frumos este igiena orală. Primul și cel mai important pas spre un zâmbet alb este să păstrăm dinții curați. Trebuie să ne spălăm în fiecare zi și să folosim ața dentară. Dinții se îngălbenesc cel mai des deoarece pacientul nu se spală bine pe dinți. Cu vârsta, dinții devin mai galbeni deoarece smaltul se subtiaza prin uzura și dentina de sub el devine mai vizibila. În plus, fumul de țigară sau alimentele precum cafeaua și ceaiul se depun pe dinți și închid culoarea smalțului. De aceea primul lucru pe care medicul dentist îl va face pentru a-i oferi pacientului un zâmbet mai alb este să efectueze un periaj profesional, care înlătură aceste depuneri, numite colorații extrinseci. De multe ori, acest periaj este suficient pentru a deschide culoarea dinților cu câteva nuanțe, obținând un efect de albire. Periajul profesional readuce dinții la culoarea lor naturală. Totuși, uneori nu este suficient pentru pacient, și atunci medicul poate albi chimic dinții la solicitarea pacientului", a declarat la Radio România Antena Satelor, dr. Mihaela Măgureanu, medic primar stomatolog.

În ce situații se recomandă albirea chimică

“Această procedură este adresată pacienților care au dinții închiși la culoare fără ca acest fapt să se datoreze depunerilor de alimente. Acest lucru este datorat fie varstei, fie colorațiilor intrinseci, adică cele care fac parte din însăși smalțul dentar. Nimeni nu are dinții complet albi, dar unele situații îi fac să se închidă la culoare mult mai mult decât e normal. Odată cu înaintarea în vârstă, smalțul își pierde anumite proprietăți și se decolorează. Poate fi și genetic, deoarece unii oameni se nasc cu dinți mai pigmentați decât e obișnuit. Folosirea unor anumite medicamente în timpul sarcinii duce la innegrirea dinților copilului, de exemplu antibioticul tetraciclină. Pentru acești pacienți, singurul mod de a obține un zâmbet alb este albirea profesională. În ce constă albirea chimica? În prezent, albirea dinților asistata medical se face prin 2 metode:

1. tehnica laser Biolase, ceea ce oferă un rezultat rapid si uniform, fără durere. Medicul stomatolog va aplica un gel special pe dinți și o protecția pe gingii și va folosi un aparat laser de înaltă performanță care va acționa direct asupra colorațiilor din dinte și nu va avea efecte adverse. Acest tip de albire este de asemenea foarte eficient: se garantează deschiderea culorii cu cel puțin patru nuanțe, iar majoritatea pacienților au parte de un rezultat mult mai bun, adică 7-8 nuanțe de albire. Procesul este complet nedureros și este preferat în general de bărbați sau de pacienții fumatori, pentru ca este simplu, eficient și rapid. Unele cabinete folosesc lampa zoom în loc de laser pentru a activa gelul, însă aceasta procedura este mult mai dureroasa, mai periculoasa și daunatoare pentru dinți. Spre deosebire de laser, aceasta emite mult mai multă căldura și distruge structura smaltului, îl face să fie casant. Dinții se pot sparge mai ușor, pot apărea fracturi și chiar resorbtii radiculare.

2. tehnica Enlighten : după igienizarea profesională, medicul ia amprenta celor 2 arcade și realizeaza în laboratorul de tehnica dentara 2 gutiere speciale cu rezervoare în care pacientul își pune singur acasă geluri cu concentratie progresiva. Gutierele cu gel se poarta 6-8 ore în timpul nopții timp de 2 săptămâni. Albirea este garantata 10 nuante, la final dinții fiind albi imaculati și stralucitori pentru o perioada de cel puțin 2 ani, cu posibilitatea de intensificare a albirii înainte de ocazii speciale. Tehnica este preferata de femei, poate da ușoară sensibilitate tranzitorie și necesita intreruperea fumatului si a consumului de produse acidulate colorate. Rezultatele sunt într-adevăr spectaculoase", a mai precizat dr. Mihaela Măgureanu, medic primar stomatolog.

Există metode naturale de albire a dinților

„Nu există în prezent nici un mod sigur și eficient de albire a dinților care să poată fi folosit acasă. Există numeroase ”leacuri băbești,” dar niciunul dintre acestea nu oferă garanția unui rezultat uniform și predictibil, iar unele dintre acestea sunt chiar periculoase. · Bicarbonatul de sodiu, de exemplu, are un ușor efect de albire, dar este datorat abraziunii: acesta zgârie suprafața smalțului și îl subțiază, ceea ce poate cauza sensibilitate și slăbi dinții. Folosirea bicarbonatului de sodiu pentru albire poate duce și la gingii umflate și sângerare. · Sarea grunjoasă are un efect similar și funcționează tot prin abraziune, dar poate cauza fisuri ale smalțului și afecta echilibrul bacterian, ceea ce poate duce la respirație urât mirositoare și alte simptome neplăcute. · Sucul de lămâie conține acid citric, iar orice acid este dăunător dinților. Acidul citric din sucul de lămâie scoate calciul din smalț și crește riscul de apariție a cariilor sau sensibilității dentare. · Se mai spune că anumite alimente ajută la albire, dar acestea nu au decât efectul de a elimina resturile de mâncare, ceea ce înseamnă că nu sunt mai eficiente decât un periaj.

Există pe piață produse de albire. Cum funcționează acestea

"Este adevărat, există mai multe produse, categorii de produse de albire pe piață, dar acestea sunt nerecomandate de medicii dentiști deoarece pot fi periculoase. Unele din cele mai populare produse cărăora li se face reclamă că albesc dinții sunt pastele de albire, dar nu există nici o pastă care poate albi dinții. Pasta de dinți curăță, nu albește! Pastele negre cu cărbune sunt cele mai periculoase și mai abrazive. Puțini sunt cei care citesc eticheta sa vadă ca se folosesc maxim 3-5 zile consecutiv, înainte de ocazii și nu se folosesc regulat. Alte dispozitive de acest gen sunt benzile de albire. Acestea au însă o concentrație de peroxid prea mare și pot distruge smalțul și gingiile și cauza dureri foarte mari. Mai mult, rezultatul este neuniform deoarece, fiind benzi, nu pot acoperi zonele dintre dinți și cele aproape de gingie, ceea ce poate duce la apariția petelor și dungilor orizontale pe dinti. Există și geluri, dar nici acestea nu pot asigura un rezultat predictibil și uniform pentru ca au concentratie mult mai mica decât cele de cabinet, din cauza riscurilor de ingerare. Nu există nici un mod de reglementare a acestor produse, ceea ce înseamnă că nimic nu garantează efectele benefice, sau lipsa efectelor adverse. Peroxidul este foarte periculos, deoarece fără supravegherea unui medic, este ușor sa folosim acest compus în concentratii aleatorii. Când este prea concentrat, peroxidul slabeste smaltul și rezulta intr un efect opac, inegal, și un risc semnificativ crescut de aparitie a cariilor. Mai mult, trebuie remarcat că albirea dinților nu poate da rezultate uniforme dacă nu se efectuează o igienizare înainte. De aceea într-un mediu profesional se va efectua un periaj și detartraj. Dacă există tartru sau depuneri pe dinți, albirea nu va avea efect asupra acelor zone și rezultatul va fi neuniform, cu pete”, este de părere, dr. Mihaela Măgureanu, medic primar stomatolog.

Există cazuri în care această procedură nu este suficientă pentru a obține zâmbetul dorit. Ce alte opțiuni mai au pacienții

“In aceste condiții exista metode protetice, care se folosesc atunci când se dorește schimbarea formei dinților. În cazul dinților ciobiți, tociți sau nealiniați, se pot folosi fațete, care corectează si forma si pozitia nu doar culoarea. Acestea sunt niste foite subtiri de ceramica, cimentate pe dinti șlefuiți foarte putin sau chiar deloc, pentru obtinerea unui zambet perfect! Acționează ca„învelitori” aplicate pe fața dinților. Au un efect deosebit, deoarece pot corecta asimetriile, defectele și decolorarea. Care sunt avantajele fațetelor? Fațetele sunt cea mai avansată tehnică pentru refacerea estetică a dinților sparți, ciobiți, puțin cariați sau decolorați, precum și spațiile dintre dinți, ”strungăreața.” Principalul lor avantaj este estetica: sunt cele mai frumoase reconstrucții la momentul actual. Dinții naturali au o anumită transparență pe care multe alte tratamente protetice nu o pot copia, dar fațetele arată natural și armonios. De obicei, pacienții aleg să își pună între șase și opt fațete pentru un zâmbet simetric. Fațetele mai au și alte avantaje: · Sunt minim invazive: Procedura de aplicare este foarte ușoară. Dintele nu trebuie șlefuit foarte mult pentru aplicarea lor, ceea ce înseamnă că majoritatea smalțului rămâne intact. Acest lucru face ca dintele să fie mai puternic și mai sănătos, în mod natural. · Protejează dinții naturali: După aplicare, fațetele sunt cele care vor avea contact cu alimentele în locul dinților naturali. Acest lucru înseamnă că dinții nu se vor decolora sau caria la fel de repede ca în cazul în care ar fi expuși direct. · Nu necesită foarte multă întreținere: Deoarece sunt atașate permanent de dinți, nu necesită îngrijire specială față de dinții naturali, spre deosebire de proteze, spre exemplu

Din ce sunt făcute aceste fațete? Cum sunt ele aplicate

Fațetele sunt făcute în laboratorul de tehnică dentară din porțelan sau rășină compozit și sunt adaptate pentru fiecare pacient. Se pregătesc dinții, se face o lucrare provizorie pentru a verifica dacă fațetele corespund cerințelor pacientului și apoi se realizează și se cimentează fațetele definitive. Există contraindicații pentru fațete? Da, există. Deoarece fațetele sunt o soluție minim invazivă de tratament, acestea nu pot fi aplicate pe dinți care au fost deja compromiși de obturații sau carii extinse, de asemenea nu sunt potrivite pentru dinții care au stifturi dentare (șuruburi), deoarece fațeta are nevoie de o bază sănătoasă și solidă. Prin urmare, singura contraindicație pentru această procedură este: dinți compromiși structural, afectați nu doar de probleme cosmetice.

Ce pot face pacienții în această situație?

Când dinții sunt distruși și fațetele sunt insuficiente, se pun coroane dentare.

Acestea sunt similare cu fațetele în anumite privințe, dar diferă prin faptul că pot reface integritatea structurală a dintelui, dar, în schimb, sunt mult mai invazive. Necesita o slefuire mai mare a dintelui și o reconstructie corono-radiculara în cazul dintilor foarte compromisi. Fiind mai opace, pot corecta mai bine coloratiile mai profunde și mai intense. Cum diferă fațetele de coroane? Coroanele se aplica acolo unde lipsesc dinti. O coroana acopera un dinte intreg, spre deosebire de fatete, care acopera o singura fata. Coroanele sunt, de asemenea, recomandate în urma unui tratament de canal radicular pe un dinte, deoarece dintele este mai fragil și are nevoie de protecție. Coroanele pot fi realizate din diferite materiale, printre care: · ceramică · zirconiu · metal · rășină compozit · o combinație a acestor materiale", a conchis dr.Mihaela Măgureanu, medic primar stomatolog.

Etichete : estetica dentara
Pilula de sanatate 30 Iunie 2024, 23:03

O lună de depresie poate avea efect asupra greutății corporale

Un nou studiu evidențiază influența depresiei asupra greutății corporale. O creștere a simptomelor este corelată cu o...

O lună de depresie poate avea efect asupra greutății corporale
Pilula de sanatate 28 Iunie 2024, 23:06

Lipsa de somn afectează sănătatea mintală a copiilor

Lipsa de somn face mai mult decât să-i facă pe copii morocănoși. De asemenea, crește riscul de depresie, anxietate și...

Lipsa de somn afectează sănătatea mintală a copiilor
Pilula de sanatate 27 Iunie 2024, 23:10

Traumele din copilărie ne fac mai vulnerabili la durerea cronică

Experiențele traumatice din copilărie, cum ar fi abuzul sexual și fizic sau intimidarea la școală, lasă adesea cicatrici de...

Traumele din copilărie ne fac mai vulnerabili la durerea cronică
Caravana medicală: Majoritatea persoanelor testate sunt supraponderale sau obeze
Pilula de sanatate 26 Iunie 2024, 15:23

Caravana medicală: Majoritatea persoanelor testate sunt supraponderale sau obeze

Peste 1.200 de persoane din mediul rural au beneficiat, prin intermediul celei de a treia ediţii a Caravanei 'Sănătatea vine...

Caravana medicală: Majoritatea persoanelor testate sunt supraponderale sau obeze
Cum să îmbunătățești calitatea somnului în timpul nopților caniculare
Pilula de sanatate 25 Iunie 2024, 12:54

Cum să îmbunătățești calitatea somnului în timpul nopților caniculare

În nopțile caniculare, somnul poate deveni o provocare din cauza temperaturilor ridicate și a disconfortului termic. Iată...

Cum să îmbunătățești calitatea somnului în timpul nopților caniculare
Cum recunoști și tratezi deficitul de magneziu: Simptome și cauze
Pilula de sanatate 25 Iunie 2024, 11:46

Cum recunoști și tratezi deficitul de magneziu: Simptome și cauze

Magneziul este un mineral esențial pentru numeroase funcții ale organismului, inclusiv metabolismul energetic, sinteza...

Cum recunoști și tratezi deficitul de magneziu: Simptome și cauze
Pilula de sanatate 21 Iunie 2024, 23:21

Zahăr: până la vârsta de 10 ani, copiii au consumat deja echivalentul recomandat a se consuma până la 18 ani

Potrivit autorităților sanitare britanice, copiii din Regatul Unit în vârstă de 10 ani au depășit deja consumul maxim de...

Zahăr: până la vârsta de 10 ani, copiii au consumat deja echivalentul recomandat a se consuma până la 18 ani
Programul JARDIN - o nouă speranţă pentru pacienţii cu boli rare din România
Pilula de sanatate 20 Iunie 2024, 13:00

Programul JARDIN - o nouă speranţă pentru pacienţii cu boli rare din România

Programul european JARDIN va fi implementat în România în perioada 2024-2026, aducând un sprijin esenţial pentru pacienţii cu...

Programul JARDIN - o nouă speranţă pentru pacienţii cu boli rare din România