Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fibromialgia afectează 1,6% din populația lumii

Fibromialgia este o afecțiune cronică care provoacă dureri severe inexplicabile, această boală încă puțin cunoscută afectând 1,6% din populația lumii, potrivit Societății Franceze pentru Studiul și Tratamentul Durerii.

Fibromialgia afectează 1,6% din populația lumii

28 Februarie 2023, 05:09

Se manifestă printr-o multitudine de simptome, inclusiv durere cronică, difuză și complexă. Această boală rămâne încă un mister. Cu toate acestea, există, în zilele noastre, tratamente medicinale și naturiste pentru a trata acest rău.

Ce este fibromialgia?
Mult timp suspectată ca o boală imaginară de către întreaga profesie medicală, fibromialgia a fost recunoscută ca o afecțiune cronică de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 1992. Această boală declanșează dureri severe la pacient fără un motiv aparent. În unele cazuri, poate fi foarte dezactivator. Capabilă să provoace izolare socială și familială, depresie și anxietate, această disfuncție a sistemului nervos este larg răspândită în Franța. Până în prezent, niciun tratament nu o poate opri, dar este posibil să o reducă semnificativ. Această patologie afectează în principal femeile a căror vârstă este de obicei între 40 și 50 de ani, această afecțiune cronică neputând fi depistată prin tehnici medicale în zilele noastre. Cu o mare varietate de simptome, sindromul de fibromialgie nu acționează în același mod de la un individ la altul. Într-adevăr, unii pacienți se pot confrunta cu astenie cronică, în timp ce alții vor dezvolta dureri difuze și, uneori, tulburări de somn.
În prezent, cauzele fibromialgiei sunt încă puțin cunoscute, dar această afecțiune poate fi legată de stres, traume sau chiar tensiune repetată. Deși astăzi niciun tratament nu poate proteja împotriva sau eradica complet această boală, este totuși posibil să se reducă considerabil durerea fiecărui pacient prin utilizarea tratamentului medicinal sau naturist. Potrivit cercetătorilor, această boală ar avea cu siguranță ca origine stimularea repetată a nervilor. La pacienții care suferă de fibromialgie, semnalul durerii ar fi, prin urmare, amplificat. Creierul ar păstra astfel o anumită amintire a durerii și ar reacționa apoi excesiv. Această boală are capacitatea de a se răspândi pe zone mari ale corpului, cum ar fi regiunea cervicală, umerii, regiunea lombară, genunchii, șoldurile sau chiar baza craniului.

Înțelegeți mai bine fibromialgia
Potrivit cifrelor Ministerului Sănătății, există între 1,5 și 2% din populația franceză care suferă de sindromul fibromialgiei. Fenomenul este mult mai important în țările occidentale. Acest sindrom poate fi dificil de diagnosticat, deoarece este adesea asociat cu alte boli la cei afectați. Este obișnuit ca pacienții care suferă de acest tip de durere cronică să prezinte și tulburări, în special TOC, atac de panică, episoade depresive, migrene sau chiar diverse sindroame precum cele de colon iritabil, vezică iritabilă, oboseală cronică sau picioare neliniștite.
În lipsa unui tratament specific pentru această boală, medicii recomandă în prezent pacienților reabilitarea fizică. Acest lucru necesită o abordare personalizată precum și un program terapeutic adaptat fiecărui pacient.

Care sunt simptomele fibromialgiei?
Au fost documentate diferite simptome pentru această boală care prezintă crize dureroase și a cărei cauză rămâne necunoscută până în prezent. Astfel, pacientul poate prezenta umflarea articulațiilor, provocând rigiditate invalidantă. Pacientului îi este greu să se miște, să se miște și asta din cauza durerii difuze. Corpul lui este considerabil slăbit și oboseala se instalează în cele din urmă.
În plus, localizarea acestor dureri este predispusă la schimbare, ceea ce poate crește dizabilitatea acesteia. La toate acestea, se poate adăuga uneori hipersensibilitate la stimularea senzorială, dureri neurologice cronice sau furnicături în organism. Pacientul cu fibromialgie suferă de diverse tulburări precum somn, memorie, atenție și poate fi hipersensibil la mirosuri, lumină sau zgomot. Unul dintre cele mai semnificative simptome este o oboseală resimțită dimineața, care va lăsa impresia neplăcută de a nu fi avut un somn odihnitor.
Asociată cu colită cronică, anomalii urinare sau crampe nocturne, fibromialgia este o boală care poate fi însoțită de numeroase complicații.

Care sunt tratamentele care ajută la combaterea fibromialgiei?
Până în prezent, nu există un remediu miraculos pentru a lupta împotriva acestei afecțiuni difuze și complicate, cunoscută și sub numele de fibrozită. Nu toți pacienții reacționează la fel la tratamentele oferite: simptomele sunt diferite de la un pacient la altul, la fel ca și percepția durerii. În ceea ce privește tratamentele, este important să se apeleze la o echipă multidisciplinară, care să permită implementarea unui protocol. Acesta din urmă va avea ca scop ameliorarea cât mai bine posibil a simptomelor acestei boli deosebit de debilitante.
Fibromialgia poate fi tratată pentru durere în centre specializate. ELSAN are astfel pe teritoriu mai multe centre dedicate special ingrijirii pacientilor care sufera de dureri cronice. Algologii ELSAN sunt specializați în durere, obiectivul lor este acela de a evalua factorii care provoacă durerea precum și impactul asupra calității vieții pacientului. Tratamentul propus poate fi medicinal sau nu.
Evaluarea se va concentra și pe alimentația pacientului, care ar putea fi o sursă de durere crescută. Dacă ar fi așa, despre igiena vieții s-ar discuta în timpul convorbirii dintre medic și pacient. În ceea ce privește așa-numitul tratament naturist, se poate recomanda balneoterapia sau un tratament balnear pentru a calma durerea resimțită de pacient.
Pacienților cu această disfuncție a sistemului nervos central li se poate oferi, de asemenea, crioterapie sau sofrologie. De asemenea, pot fi recomandate masaje, kinetoterapie sau hipnoza.
În contextul tratamentului medicamentos, o afecțiune nedureroasă sau moderată va fi tratată cu paracetamol, în timp ce analgezicele cu morfină vor fi utilizate pentru durerile severe.

De ce să apelăm la expertiza ELSAN pentru a lupta împotriva fibromialgiei?
Datorită centrelor sale adaptate și specializate în managementul durerii, ELSAN ajută pacienții cu durere cronică oferindu-le o cale de îngrijire personalizată. Prin această îngrijire cuprinzătoare, practicienii trec prin consultații și/sau urmăriri – pe parcursul a mai multor luni – pentru a putea analiza complexitatea bolii și a îmbunătăți calitatea vieții pacientului cu durere cronică.
Percepția durerii fiind alterată de creierul acestor pacienți, ELSAN oferă mai multe terapii alternative complementare precum terapii cognitiv-comportamentale precum și educație terapeutică. Uneori poate fi oferită și stimularea magnetică transcraniană (TMS). Specialistul care va urmari pacientul va putea masura factorii agravanti ai acestei fibrozite.

Pilula de sanatate 30 Iunie 2024, 23:03

O lună de depresie poate avea efect asupra greutății corporale

Un nou studiu evidențiază influența depresiei asupra greutății corporale. O creștere a simptomelor este corelată cu o...

O lună de depresie poate avea efect asupra greutății corporale
Pilula de sanatate 28 Iunie 2024, 23:06

Lipsa de somn afectează sănătatea mintală a copiilor

Lipsa de somn face mai mult decât să-i facă pe copii morocănoși. De asemenea, crește riscul de depresie, anxietate și...

Lipsa de somn afectează sănătatea mintală a copiilor
Pilula de sanatate 27 Iunie 2024, 23:10

Traumele din copilărie ne fac mai vulnerabili la durerea cronică

Experiențele traumatice din copilărie, cum ar fi abuzul sexual și fizic sau intimidarea la școală, lasă adesea cicatrici de...

Traumele din copilărie ne fac mai vulnerabili la durerea cronică
Caravana medicală: Majoritatea persoanelor testate sunt supraponderale sau obeze
Pilula de sanatate 26 Iunie 2024, 15:23

Caravana medicală: Majoritatea persoanelor testate sunt supraponderale sau obeze

Peste 1.200 de persoane din mediul rural au beneficiat, prin intermediul celei de a treia ediţii a Caravanei 'Sănătatea vine...

Caravana medicală: Majoritatea persoanelor testate sunt supraponderale sau obeze
Cum să îmbunătățești calitatea somnului în timpul nopților caniculare
Pilula de sanatate 25 Iunie 2024, 12:54

Cum să îmbunătățești calitatea somnului în timpul nopților caniculare

În nopțile caniculare, somnul poate deveni o provocare din cauza temperaturilor ridicate și a disconfortului termic. Iată...

Cum să îmbunătățești calitatea somnului în timpul nopților caniculare
Cum recunoști și tratezi deficitul de magneziu: Simptome și cauze
Pilula de sanatate 25 Iunie 2024, 11:46

Cum recunoști și tratezi deficitul de magneziu: Simptome și cauze

Magneziul este un mineral esențial pentru numeroase funcții ale organismului, inclusiv metabolismul energetic, sinteza...

Cum recunoști și tratezi deficitul de magneziu: Simptome și cauze
Pilula de sanatate 21 Iunie 2024, 23:21

Zahăr: până la vârsta de 10 ani, copiii au consumat deja echivalentul recomandat a se consuma până la 18 ani

Potrivit autorităților sanitare britanice, copiii din Regatul Unit în vârstă de 10 ani au depășit deja consumul maxim de...

Zahăr: până la vârsta de 10 ani, copiii au consumat deja echivalentul recomandat a se consuma până la 18 ani
Programul JARDIN - o nouă speranţă pentru pacienţii cu boli rare din România
Pilula de sanatate 20 Iunie 2024, 13:00

Programul JARDIN - o nouă speranţă pentru pacienţii cu boli rare din România

Programul european JARDIN va fi implementat în România în perioada 2024-2026, aducând un sprijin esenţial pentru pacienţii cu...

Programul JARDIN - o nouă speranţă pentru pacienţii cu boli rare din România