Ascultă Radio Antena Satelor Live

Menopauza: comportamente de evitat pentru o experiență mai bună

Menopauza poate fi o tranziție brutală pentru femei, dar ea aduce și schimbări profunde în corpul și în mintea lor. În timp ce anumite bune obiceiuri adoptate de-a lungul vieții le ajută pe femei să se pregătească și să treacă cu mai multă liniște de spirit prin această perioadă delicată, altele pot favoriza sau chiar exacerba unele dintre neplăcerile menopauzei.

Menopauza: comportamente de evitat pentru o experiență mai bună
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 07 Decembrie 2023, 14:07

Facem o analiză a situației cu Laurence Haurat, psiholog și nutriționist, autoare a cărții La Révolution ménopause (Solar și Dr. Good Editions).
Menopauza se caracterizează prin încetarea menstruației timp de douăsprezece luni consecutive. Această perioadă de tranziție este precedată de perimenopauză, care poate dura între doi și patru ani. Menopauza este un proces natural care începe treptat și apare în jurul vârstei de 51 de ani.
Din punct de vedere fiziologic, reducerea și apoi încetarea producției de estrogeni aduce în urma sa o cascadă de schimbări, de natură și intensitate diferite de la o femeie la alta.
Deși experiența menopauzei diferă de la o femeie la alta, pentru multe dintre ele marchează o profundă bulversare fizică și psihologică.
Bufeuri, insomnie, constipație, oboseală, schimbări de dispoziție, creștere în greutate... Pentru unele femei, convulsiile menopauzei sunt ca un cutremur, spulberând și subminând echilibrul personal și bunăstarea zilnică.
Fenomenul poate părea brutal și incontrolabil, dar, în realitate, anumite bune obiceiuri adoptate de-a lungul vieții pot contribui la pregătirea și atenuarea convulsiilor menopauzei și, în cele din urmă, la o îmbătrânire mai bună.
Împiedicarea de a face pipi
Prinse într-un ritm de viață cotidian accelerat, multe femei nu-și fac timp să meargă la toaletă și să-și golească vezica urinară atunci când aceasta trebuie golită.
De ce este acesta un obicei de evitat: "Cu cât vă obișnuiți mai mult să vă rețineți, cu atât vă deteriorați mai mult sistemul renal, cu atât vă sensibilizați mai mult țesuturile urogenitale și cu atât vă expuneți mai mult la infecții ale tractului urinar". Un cerc vicios care se poate amplifica la menopauză, ducând la infecții ale tractului urinar și alte complicații. "La menopauză, mucoasele devin mai subțiri și mai iritabile, ceea ce le face mai sensibile la cea mai mică modificare a acidității sau la bacteriile patogene. Această sensibilitate crescută poate duce, de asemenea, la o senzație neplăcută de iritație, fără a fi neapărat însoțită de cistită", explică psihologul.
În schimb, anumite comportamente pot acționa ca un catalizator pentru unele dintre neplăcerile menopauzei. Laurence Haurat, psiholog și nutriționist, autoare a cărții La Révolution ménopause (Solar și Dr. Good), ne oferă câteva exemple de acțiuni și obiceiuri care ar trebui evitate.
Împingerea la toaletă
Femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbații să sufere de constipație, adică de dificultatea de a avea o mișcare intestinală. Unele dintre ele au căpătat obiceiul de a se împinge la toaletă în speranța de a încuraja defecația. O greșeală care poate fi costisitoare la menopauză.
De ce este un obicei care trebuie evitat: "Exercitarea unei presiuni puternice asupra planșeului pelvian (sau perineu, un set de mușchi care căptușesc partea inferioară a pelvisului, susțin organele și sunt responsabili de continență, n.r.) nu este inofensivă. Ea poate avea consecințe la menopauză, favorizând hemoroizii și creând mici rupturi", avertizează Laurence Haurat. A te împinge în mod repetat la toaletă este greu pentru perineu și poate duce la prolaps.
Îmbunătățirea tranzitului intestinal prin tratarea cauzelor constipației, de exemplu prin verificarea alimentației (este suficient de bogată în fibre, apă etc.) poate fi o modalitate de a nu vă mai împinge la toaletă și de a evita acest tip de neplăceri la menopauză.
Trivializarea scăderii libidoului
Repercusiunile menopauzei, cu posibilele sale crize de cistită, iritații și inflamații ale vulvei sau ale zonei genitale, pot face ca actul sexual să fie dureros pentru unele femei. Uscăciunea vaginală poate, de asemenea, să îngreuneze penetrarea.
În același timp, imaginea corporală în schimbare a femeilor aflate la menopauză poate să le afecteze imaginea de sine și să le afecteze încrederea în sine. Toți acești factori pot duce la o scădere a libidoului și pot avea un impact asupra vieții intime și a sexualității unui cuplu.
Cu toate acestea, potrivit terapeutului, "constatăm adesea că aceste probleme care par să apară la menopauză, cum ar fi lipsa libidoului, sunt adesea anterioare acestei perioade". Uscăciunea vaginală, de exemplu, poate masca o problemă de libido subiacentă care există de mult timp", spune Laurence Haurat. Dar banalizarea și ascunderea sub preș a acestei lipse de dorință și a altor dificultăți sexuale poate avea un efect de bulgăre de zăpadă la menopauză.
Pentru psiholog, este important să nu se subestimeze aceste probleme sexuale și să se abordeze subiectele libidoului și sexualității în cadrul cuplului fără a le lăsa să se înrăutățească. Comunicarea cu partenerul sau abordarea lor prin mediere sau terapie de cuplu poate preveni agravarea acestor probleme sexuale și intime la menopauză.
Urmarea unor diete excesiv de restrictive
La menopauză, schimbările hormonale sunt însoțite de o încetinire a metabolismului și de o reducere a masei corporale slabe și a masei musculare. Țesutul adipos devine mai răspândit pe stomac, coapse și șolduri. Multe femei se plâng de această transformare corporală și de kilogramele câștigate la menopauză. Deși nu toate femeile se îngrașă, este clar că anumite obiceiuri alimentare adoptate de-a lungul vieții pot exacerba această creștere. Principalul vinovat? Dietele repetate.
De ce este un comportament care trebuie evitat: "Ne-am dat seama că femeile care au ținut multe diete, cu efectele yo-yo asociate, sfârșesc adesea prin a se îngrășa mai mult la menopauză", observă psihologul și nutriționistul. Acestea sunt adesea femei care suferă de pe urma dietelor și a efectelor de ricoșeu ale acestora.
Specialistul le îndeamnă pe femeile de toate vârstele să aibă "o abordare mai pașnică a alimentației", astfel încât să își poată adapta mai ușor obiceiurile alimentare mai târziu, la menopauză. "Vă sfătuiesc să nu țineți diete de la o vârstă fragedă. Este mai bine să înveți să îți asculți nevoile, pentru a avea un răspuns alimentar adaptat la foame și la nevoile emoționale, în toate etapele vieții".
Dorința de a-ți controla corpul cu orice preț
La menopauză, schimbările morfologice afectează nu doar forma corpului, ci și imaginea corporală. Unele femei resping și se împotrivesc acestui nou corp, care este rezultatul unor judecăți depreciative.
De ce este acesta un comportament de evitat: În timpul sarcinii și al menopauzei, ca și pe parcursul întregii vieți, corpul se schimbă. Acceptarea acestor schimbări fizice permanente și lucrul asupra formei corporale vă va ajuta să faceți față cu mai mult calm transformărilor fizice ale menopauzei.
"Ne gândim adesea că trebuie să ne întoarcem la corpul pe care îl aveam înainte de menopauză sau când eram căsătorite. În realitate, cu cât ne agățăm mai puțin de aceste false reprezentări, cu atât mai mult vom putea accepta schimbările corpului nostru". Pentru terapeut, acest lucru înseamnă să lucreze la acceptarea de sine și să se acomodeze cu faptul că îmbătrânim. Este vorba de "a ne elibera de interdicții" și de a deconstrui "așteptările societății și ale familiei".
Inactivitate și sedentarism
Din lipsă de timp sau de dorință, sau din alte motive personale, putem avea tendința de a neglija activitatea fizică regulată. Dar adoptarea unui stil de viață activ și mișcarea regulată cât mai devreme posibil pot face diferența și la menopauză.
De ce ar trebui să renunțați la ea: Ca și dieta, activitatea fizică este o modalitate eficientă de a limita creșterea în greutate la menopauză. Exercițiile fizice regulate (cardio și de întărire a mușchilor) și limitarea timpului pe care îl petreceți așezată vă vor ajuta să frânați și să reduceți consecințele unui metabolism lent la menopauză, menținându-vă silueta tonificată și greutatea stabilă. De asemenea, reduce riscul de dureri articulare în timpul menopauzei.
Mai mult, implicarea într-o activitate fizică care ne face plăcere este bună pentru moralul nostru, reducând riscul de depresie și anxietate. A fi activă previne oboseala și stimulează energia. Prin activitate fizică, puteți face față mai calm transformărilor fizice care au loc în această perioadă de tranziție.
Uitați să vă protejați pielea de soare
Nevoia de protecție solară este adesea justificată ca mijloc de prevenire a cancerului de piele. Dar îngrijirea pielii este, de asemenea, o modalitate de a reduce efectele îmbătrânirii pielii.
De ce este un obicei de ignorat: "La menopauză, încetarea estrogenilor este asociată cu o scădere a producției de colagen, ceea ce explică pierderea elasticității, lăsarea și uscarea pielii, precum și apariția ridurilor, a petelor și a rozaceei. Dar aceste semne naturale de îmbătrânire pot fi limitate prin îngrijirea pielii cât mai devreme posibil și prin protejarea acesteia de razele soarelui", subliniază Laurence Haurat.

Pilula de sanatate 30 Iunie 2024, 23:03

O lună de depresie poate avea efect asupra greutății corporale

Un nou studiu evidențiază influența depresiei asupra greutății corporale. O creștere a simptomelor este corelată cu o...

O lună de depresie poate avea efect asupra greutății corporale
Pilula de sanatate 28 Iunie 2024, 23:06

Lipsa de somn afectează sănătatea mintală a copiilor

Lipsa de somn face mai mult decât să-i facă pe copii morocănoși. De asemenea, crește riscul de depresie, anxietate și...

Lipsa de somn afectează sănătatea mintală a copiilor
Pilula de sanatate 27 Iunie 2024, 23:10

Traumele din copilărie ne fac mai vulnerabili la durerea cronică

Experiențele traumatice din copilărie, cum ar fi abuzul sexual și fizic sau intimidarea la școală, lasă adesea cicatrici de...

Traumele din copilărie ne fac mai vulnerabili la durerea cronică
Caravana medicală: Majoritatea persoanelor testate sunt supraponderale sau obeze
Pilula de sanatate 26 Iunie 2024, 15:23

Caravana medicală: Majoritatea persoanelor testate sunt supraponderale sau obeze

Peste 1.200 de persoane din mediul rural au beneficiat, prin intermediul celei de a treia ediţii a Caravanei 'Sănătatea vine...

Caravana medicală: Majoritatea persoanelor testate sunt supraponderale sau obeze
Cum să îmbunătățești calitatea somnului în timpul nopților caniculare
Pilula de sanatate 25 Iunie 2024, 12:54

Cum să îmbunătățești calitatea somnului în timpul nopților caniculare

În nopțile caniculare, somnul poate deveni o provocare din cauza temperaturilor ridicate și a disconfortului termic. Iată...

Cum să îmbunătățești calitatea somnului în timpul nopților caniculare
Cum recunoști și tratezi deficitul de magneziu: Simptome și cauze
Pilula de sanatate 25 Iunie 2024, 11:46

Cum recunoști și tratezi deficitul de magneziu: Simptome și cauze

Magneziul este un mineral esențial pentru numeroase funcții ale organismului, inclusiv metabolismul energetic, sinteza...

Cum recunoști și tratezi deficitul de magneziu: Simptome și cauze
Pilula de sanatate 21 Iunie 2024, 23:21

Zahăr: până la vârsta de 10 ani, copiii au consumat deja echivalentul recomandat a se consuma până la 18 ani

Potrivit autorităților sanitare britanice, copiii din Regatul Unit în vârstă de 10 ani au depășit deja consumul maxim de...

Zahăr: până la vârsta de 10 ani, copiii au consumat deja echivalentul recomandat a se consuma până la 18 ani
Programul JARDIN - o nouă speranţă pentru pacienţii cu boli rare din România
Pilula de sanatate 20 Iunie 2024, 13:00

Programul JARDIN - o nouă speranţă pentru pacienţii cu boli rare din România

Programul european JARDIN va fi implementat în România în perioada 2024-2026, aducând un sprijin esenţial pentru pacienţii cu...

Programul JARDIN - o nouă speranţă pentru pacienţii cu boli rare din România