Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mielita transversală acută

Mielita transversală acută este o inflamație acută a substanței albe și a substanței cenușii la nivelul unuia sau mai multor segmente ale măduvei spinării adiacente, cel mai adesea la nivel toracic.

Articol de Simona Lazăr, 07 August 2023, 10:10

Cauzele includ scleroza multiplă, neuromielita optică, infecții, inflamații autoimune sau post-infecțioase, vasculită și anumite medicamente. Simptomele includ deficite bilaterale senzoriomotorii și genitosfincterice sublesionale. Diagnosticul se face de obicei prin RMN, analiza lichidului cefalorahidian și analize de sânge. Dozele IV de corticosteroizi și schimbul de plasmă pot ajuta inițial. Cu toate acestea, tratamentul rămâne în esență suportiv și etiologic.

Mielita transversală acută se datorează cel mai adesea sclerozei multiple; cu toate acestea, poate fi observată la pacienții cu vasculită, lupus eritematos sistemic, sindrom antifosfolipidic, alte boli autoimune, infecții cu micoplasmă, boala Lyme, sifilis, tuberculoză, COVID-19 sau meningoencefalită virală sau la pacienții care iau amfetamine, heroină IV sau antiparazitare. sau medicamente antifungice. Mielita transversală apare cu nevrita optică în neuromielita optică (boala Devic), cândva considerată o variantă a sclerozei multiple, este acum considerată o tulburare separată.

Adesea, mecanismul mielitei transversale este necunoscut, dar unele cazuri apar în urma unei infecții sau a unui vaccin, sugerând o reacție autoimună. Inflamația afectează măduva spinării la unul sau mai multe niveluri, afectând toate funcțiile coloanei vertebrale.

Simptomele mielitei transversale acute

Simptomele mielitei transversale acute pot include dureri de gât, spate sau cap. În câteva ore sau zile apare o senzație de opresiune toracoabdominală, astenie, amorțeală a membrelor inferioare și tulburări sfincteristice. Deficitele pot progresa pe parcursul mai multor zile, culminând cu un tablou de mielopatie transversală senzitivo-motorie completă, cu paraplegie, deficit senzitiv sublessional, retenție urinară și incontinență fecală. Uneori, sensibilitatea vibrațională și simțul pozițional sunt scutite, cel puțin inițial.

Mielita transversală acută reapare uneori la pacienții cu scleroză multiplă, lupus eritematos sistemic sau sindrom antifosfolipidic.

Diagnosticul mielitei transversale acute

RMN și analiza lichidului cefalorahidian

Alte teste pentru identificarea cauzelor vindecabile

Diagnosticul de mielită transversă acută este evocat în fața unui tablou de mielopatie senzoriomotorie transversală cu deficite segmentare. Sindromul Guillain-Barré poate fi identificat deoarece nu este localizat pe un anumit segment al coloanei vertebrale.

Diagnosticul necesită un RMN și o analiză a lichidului cefalorahidian. RMN-ul arată de obicei umflarea coloanei vertebrale în mielita transversală și ajută la excluderea altor cauze tratabile ale leziunilor măduvei spinării (de exemplu, compresia măduvei spinării). Lichidul cefalorahidian conține de obicei monocite, proteinorahia este ușor crescută și indicele IgG este ridicat (normal ≤ 0,85).

Un test pentru un marker al neuromielitei optice IgG (NMO [neuromyelitis optica]-IgG), autoanticorpi care vizează proteina canalului de apă astrocitelor acvaporina-4, este foarte specific și distinge neuromielita optică scleroza multiplă. Toți pacienții sunt, de asemenea, testați pentru autoanticorpi IgG anti-MOG, care pot identifica pacienții care au o boală asociată cu anticorpi la glicoproteina oligodendrocitară a mielinei (MOG) care se numește MOGAD.

Analiza etiologică pentru cauze vindecabile include radiografie toracică; o reacție cutanată la tuberculină; micoplasmă, boala Lyme, serologii COVID-19 și HIV; ESR și/sau CRP (proteina C reactivă); anticorpi antinucleari; și VDRL în sânge și lichid cefalorahidian (Laboratorul de cercetare a bolilor venerice). Istoricul poate sugera o cauză a medicamentului sau consumul de droguri

Diagnosticul diferențial al mielitei transversale acute include alte mielopatii transversale datorate deficiențelor nutriționale (de exemplu, vitamina B12, acid folic, zinc sau cupru), insuficiență vasculară și tumori intraspinale.

Se efectuează un RMN al creierului; scleroza multiplă se dezvoltă la 50% dintre pacienții care prezintă leziuni T2 hiperintense periventriculare multiple și la 5% dintre cei care nu au.

Tratamentul mielitei transversale acute

Tratamentul mielitei transversale acute este îndreptat către cauza sau tulburările asociate, dar este de susținere.

În cazurile idiopatice, se administrează adesea o doză mare de corticosteroizi IV și uneori este urmată de schimb de plasmă, deoarece cauza poate fi de origine autoimună. Eficacitatea unui astfel de protocol este incertă.

Prognosticul mielitei transversale acute

În general, cu cât instalarea este mai rapidă, cu atât prognosticul este mai rău. Simptomele dureroase sugerează o inflamație mai intensă. Aproape 1/3 dintre pacienți se recuperează, 1/3 păstrează oboseala sau urgența urinară și 1/3 sunt imobilizați la pat și incontinent.

Scleroza multiplă se dezvoltă în cele din urmă la aproximativ 10-20% dintre pacienții la care cauza este inițial necunoscută.

Puncte cheie

Bolile autoimune și demielinizante, infecțiile, medicamentele recreative și medicamentele pot inflama țesutul în segmente ale măduvei spinării, provocând mielită transversală, care poate evolua spre mielopatie senzorială transversală completă.

Faceți RMN măduvei spinării, analiza lichidului cefalorahidian, teste pentru a căuta IgG neuromielita optică, anticorpi IgG antiMOG și alte teste pentru a căuta cauze tratabile (de exemplu, infecții).

Tratați cauza dacă este identificată și dacă nu este evidentă nicio cauză, discutați despre corticosteroizi și schimbul de plasmă.

Boala Parkinson: particulele fine atacă și ele neuronii
Pilula de sanatate 25 Aprilie 2024, 11:06

Boala Parkinson: particulele fine atacă și ele neuronii

Poluarea aerului otrăvește și sănătatea creierului. Un studiu publicat în revista Neurology dezvăluie modul în care expunerea...

Boala Parkinson: particulele fine atacă și ele neuronii
Ce este scleroza laterală amiotrofică?
Pilula de sanatate 24 Aprilie 2024, 11:01

Ce este scleroza laterală amiotrofică?

Cunoscută și sub numele de boala Charcot, după numele celui care a descris-o pentru prima dată în 1865, scleroza laterală...

Ce este scleroza laterală amiotrofică?
28 de medicamente inovative au fost incluse pe lista de compensate şi gratuite
Pilula de sanatate 23 Aprilie 2024, 16:01

28 de medicamente inovative au fost incluse pe lista de compensate şi gratuite

Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28...

28 de medicamente inovative au fost incluse pe lista de compensate şi gratuite
Diagnostic dificil: atac de panică sau epilepsie?
Pilula de sanatate 23 Aprilie 2024, 10:54

Diagnostic dificil: atac de panică sau epilepsie?

Epilepsia și atacurile de panică sunt două boli destul de distincte în ceea ce privește cauza și tratamentul lor. Cu toate...

Diagnostic dificil: atac de panică sau epilepsie?
Epilepsia: o problemă de... imagine!
Pilula de sanatate 22 Aprilie 2024, 10:48

Epilepsia: o problemă de... imagine!

Epilepsia este bine cunoscută astăzi. Medicii au analizat modul în care funcționează și, în multe cazuri, reușesc să o...

Epilepsia: o problemă de... imagine!
Ibuprofen: atenție la supradoze!
Pilula de sanatate 18 Aprilie 2024, 08:20

Ibuprofen: atenție la supradoze!

Agenția Europeană a Medicamentului avertizează împotriva utilizării ibuprofenului în doze mari. La 2.400 mg pe zi, adică de...

Ibuprofen: atenție la supradoze!
Contrabanda și piața medicamentului
Pilula de sanatate 17 Aprilie 2024, 08:22

Contrabanda și piața medicamentului

OMS își intensifică lupta împotriva contrabandei cu medicamente. Africa și Asia nu mai sunt singurele țări afectate de...

Contrabanda și piața medicamentului
Pericolele medicamentelor
Pilula de sanatate 16 Aprilie 2024, 08:25

Pericolele medicamentelor

Medicamentele au rolul de a vindeca, dar nu sunt lipsite de toxicitate, iar administrarea lor comportă un risc. Numărul de...

Pericolele medicamentelor