Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mircea Diculescu, gastroenterolog: „Trebuie să mâncăm la ore fixe și să nu sărim peste micul dejun“

Din ce în ce mai mulți români cer sfatul doctorului pentru diverse probleme digestive. Am aflat de la medicul primar gastroenterolog Mircea Diculescu din ce motive numărul afecțiunilor s-a înmulțit, cum afectează stresul digestia și ce simptome ar trebui să ne pună în gardă.

02 Aprilie 2017, 13:27

Care sunt principalele cauze ale problemelor digestive?

Ce mâncăm, cum mâncăm și cum ne comportăm față de noi înșine. Însă, ce mâncăm acum s-a schimbat față de ceea ce consumam cu ani în urmă, în sensul că acum au apărut multe alimente intens procesate, avem fructe și legume „proaspete“ pe tot parcursul anului, deci sezonalitatea patologiei digestive s-a schimbat. De asemenea, folosirea abuzivă a antibioticelor, inclusiv în rândul animalelor în timpul procesului de creștere, a dus la producerea unor schimbări inclusiv în bacteriile care trebuie să se găsească în aparatul digestiv.

În ceea ce privește modul cum mâncăm, există un termen care se numește fast-food, adoptat de mulți oameni, mai ales că acum timpul este mai limitat și mâncăm la repezeală. Un alt aspect pe care vreau să-l subliniez este că noi nu mai facem mișcare. Mișcarea pe care o facem este să stăm la televizor, să ne uităm la o emisiune sportivă. Dar noi nu mai ieșim să ne plimbăm, prea puțini se mai plimbă cu bicicleta, merg la sală sau fac câteva exerciții de gimnastică în casă.
Cât de sănătoase sunt fructele și legumele care sunt proaspete tot anul?

Pe vremuri, dacă lăsai roșia în galantar 24 de ore se strica. Acum stă roșia la supermarket și o lună și arată ca și cum ar fi proaspătă, ca și cum abia ar fi culeasă. Asta înseamnă că în procesul lor de creștere li se adaugă o substanță care le permite să reziste mai mult timp. Dacă înainte trebuie să spălăm roșia doar de pământ, acum trebuie să privim altfel fructele și legume. Deși conținutul lor de celuloză, esențial pentru tranzitul intestinal, este corespunzător, conținutul de vitamine este mai mic. Nu putem să ne bazăm doar pe fructele și legumele pentru necesarul zilnic de vitamine, ci va trebui să ne gândim, sfătuindu-ne cu medicul, dacă nu este necesar să luam și alte polivitamine, mai ales în perioada rece a anului. Recomandăm ca fructele și legumele să se spele, nu cu apă și săpun, ci sub un jet puternic de apă.

Care este diferența între alergiile alimentare și intoleranța la un anumit aliment?

Majoritatea persoanelor le confundă. Nici noi din punct de vedere medical și fiziopatologic nu putem să definim diferența între intoleranță și alergie. De exemplu, la intoleranța la gluten, la care se fac des referire în ultima perioadă, sunt recunoscute pe plan științific internațional diferite grade: intoleranțăla gluten, alergie la produse care conțin gluten, boală celiacă definită. În principiu, organismul omenesc ar trebui să digere orice, să aibă o alimentație diversificată, pentru a fi capabil să supraviețuiască în condiții extreme. Însă, în cursul diversificării, dacă nu s-a consumat pe o perioadă lungă un anumit aliment, în momentul reintroducerii lui s-ar putea să nu mai găsească enzimele digestive necesare. Și aici apare, de exemplu, intoleranța la lactoză.

Majoritatea sugarilor tolerează laptele dulce, însă, în timp, după o pauză, substanțele enzimatice care digeră laptele dulce nu mai pot să fie sintetizate în cantitate suficientă. În aceste condiții, nu vom mai tolera laptele dulce, deoarece bacteriile vor fermenta în intestin. O soluție ar fi să bea lapte fermentat. În prezent, se face un abuz asupra acestor alergii alimentare și sunt recomandate tot felul de teste, mai mult sau mai puțin profesioniste. Noi trebuie să ne gândim că sunt alimente pe care le tolerăm și alimente pe care nu le tolerăm. Să lăsăm definirea acestor alergii în seama medicului.

Dacă vedeți că nu suportați laptele dulce, beți lapte fermentat și consumați brânzeturi, pentru a beneficia de alimentele nutritive din lapte. Dacă nu suportați un aliment, excludeți-l pur și simplu, iar dacă aveți anumite simptome repetate și nu puteți face o legătură cu un anumit aliment, atunci mergeți la medic. În ceea ce privește intoleranța la gluten, o proteină importantă din făina de grâu, secară și ovăz, aceasta este o alergie mai specială, care, pe lângă diaree și balonare, poate să dea și deficiențe de creștere, stări de slăbire sau de anemie.

Din ce motiv numărul de afecțiuni gastroenterologice este în creștere?

Ne-am schimbat alimentația și a crescut gradul de civilizație a poporului român. Oamenii citesc, se uită la emisiuni medicale, sunt mai informați, se interesează și în momentul în care apar anumite simptome se duc la medic. Frecvența cancerului de colon a crescut de 3 ori în ultimii 25 de ani și frecvența bolilor inflamatorii ale aparatului digestiv crescut de 10 ori în ultimii 10 ani.

Sursa> Clicksanatate.ro

Pilula de sanatate 30 Iunie 2024, 23:03

O lună de depresie poate avea efect asupra greutății corporale

Un nou studiu evidențiază influența depresiei asupra greutății corporale. O creștere a simptomelor este corelată cu o...

O lună de depresie poate avea efect asupra greutății corporale
Pilula de sanatate 28 Iunie 2024, 23:06

Lipsa de somn afectează sănătatea mintală a copiilor

Lipsa de somn face mai mult decât să-i facă pe copii morocănoși. De asemenea, crește riscul de depresie, anxietate și...

Lipsa de somn afectează sănătatea mintală a copiilor
Pilula de sanatate 27 Iunie 2024, 23:10

Traumele din copilărie ne fac mai vulnerabili la durerea cronică

Experiențele traumatice din copilărie, cum ar fi abuzul sexual și fizic sau intimidarea la școală, lasă adesea cicatrici de...

Traumele din copilărie ne fac mai vulnerabili la durerea cronică
Caravana medicală: Majoritatea persoanelor testate sunt supraponderale sau obeze
Pilula de sanatate 26 Iunie 2024, 15:23

Caravana medicală: Majoritatea persoanelor testate sunt supraponderale sau obeze

Peste 1.200 de persoane din mediul rural au beneficiat, prin intermediul celei de a treia ediţii a Caravanei 'Sănătatea vine...

Caravana medicală: Majoritatea persoanelor testate sunt supraponderale sau obeze
Cum să îmbunătățești calitatea somnului în timpul nopților caniculare
Pilula de sanatate 25 Iunie 2024, 12:54

Cum să îmbunătățești calitatea somnului în timpul nopților caniculare

În nopțile caniculare, somnul poate deveni o provocare din cauza temperaturilor ridicate și a disconfortului termic. Iată...

Cum să îmbunătățești calitatea somnului în timpul nopților caniculare
Cum recunoști și tratezi deficitul de magneziu: Simptome și cauze
Pilula de sanatate 25 Iunie 2024, 11:46

Cum recunoști și tratezi deficitul de magneziu: Simptome și cauze

Magneziul este un mineral esențial pentru numeroase funcții ale organismului, inclusiv metabolismul energetic, sinteza...

Cum recunoști și tratezi deficitul de magneziu: Simptome și cauze
Pilula de sanatate 21 Iunie 2024, 23:21

Zahăr: până la vârsta de 10 ani, copiii au consumat deja echivalentul recomandat a se consuma până la 18 ani

Potrivit autorităților sanitare britanice, copiii din Regatul Unit în vârstă de 10 ani au depășit deja consumul maxim de...

Zahăr: până la vârsta de 10 ani, copiii au consumat deja echivalentul recomandat a se consuma până la 18 ani
Programul JARDIN - o nouă speranţă pentru pacienţii cu boli rare din România
Pilula de sanatate 20 Iunie 2024, 13:00

Programul JARDIN - o nouă speranţă pentru pacienţii cu boli rare din România

Programul european JARDIN va fi implementat în România în perioada 2024-2026, aducând un sprijin esenţial pentru pacienţii cu...

Programul JARDIN - o nouă speranţă pentru pacienţii cu boli rare din România