Ascultă Radio Antena Satelor Live

Oboseala de iarnă: 7 pași esențiali pentru a o evita!

Pe măsură ce se instalează sezonul rece, începi să te simți obosit, iar acest sentiment crește de la săptămână la săptămână. Vă este greu să vă ridicați din pat sau să vă concentrați la serviciu, vă simțiți tot timpul rău și aveți o dispoziție mohorâtă?

Oboseala de iarnă: 7 pași esențiali pentru a o evita!
Foto: Pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 04 Decembrie 2024, 12:52

Atunci ai putea suferi de oboseală de iarnă, la fel ca aproximativ 15% dintre francezi. Iată câteva obiceiuri bune pe care le puteți adopta pentru a preveni acest sindrom, care este departe de a fi un mit, și care duce la oboseală fizică și nervoasă pe măsură ce se apropie iarna.

În ciuda iernii, mențineți o alimentație echilibrată!

Fructele și legumele de vară au dispărut de pe rafturi, dar asta nu înseamnă că trebuie să mănânci mai puțin echilibrat decât în timpul verii! Profitați la maximum de fructele de sezon dintimpul iernii, făcând plinul de vitamine cu portocale, clementine, struguri, pere, mere și kiwi. Pregătiți supe colorate, care sunt reconfortante și, în același timp, furnizează organismului fibre și apă pentru a-l menține hidratat.

Atenție: alcoolul și mâncărurile bogate în calorii vă pot face să vă simțiți mai calzi, dar nu vă ajută cu nimic să luptați împotriva frigului!

Pe de altă parte, nu este o idee bună nici să începi o dietă drastică de scădere în greutate, deoarece aceasta va crea deficiențe de nutrienți și îți va slăbi sistemul imunitar. Totul este despre echilibru!

Uitați de dormitul prelungit!

Iarna, toți avem nevoie de mai multă odihnă pentru a face față frigului, vremii gri și zilelor mai scurte. Dar, pentru a dormi bine, este important să aveți o oră obișnuită de culcare și de trezire. Chiar și la sfârșit de săptămână, limitați dormitul! Orele de trezire și de culcare nu trebuie să varieze cu mai mult de o oră față de cele din timpul săptămânii, altfel riscați să vă deranjațiceasul biologic și să suferiți consecințele în zilele următoare.

În plus, evitați mesele grele și sursele de lumină (televizor, calculatoare, tablete etc.) înainte de culcare. Lipsa luminii în zilele de iarnă face ca organismul tău să nu poată face diferența între zi și noapte, ceea ce face dificilă adormirea.

Este timpul să faceți mișcare!

Nu petreceți întreaga zi cocoțat acasă, încercând să economisiți energie.

Activitatea fizică regulată în timpul iernii este benefică din mai multe motive. În primul rând, datorită secreției deendorfine, sportul este un antistres incontestabil, iar datorită secreției de dopamină, vă veți simți energizat și entuziast la sfârșitul unei sesiuni deactivitate fizică. În plus, sportul stimulează apărarea imunitară a organismului și rezistența la variațiile de temperatură exterioară. Ca să nu mai vorbim de efectul benefic asupra somnului.

Sporturile cele mai potrivite pentru a face mișcare iarna sunt înotul în apă caldă, practicarea sporturilor de interior sau de casă sau mersul pe jos în aer liber atunci când vremea permite.

Ieșiți la soare!

Ca parte a planului nostru anti-fatiga, expunerea la lumina zilei este la fel de benefică pentru moral ca și pentru organism, mai ales atunci când acesta lipsește în plină iarnă. Aceasta se datorează faptului că sincronizează ritmul biologic al organismului și, prin urmare, ciclurile zi/noapte. Expunerea la soare dimineața favorizează secreția de melatonină, hormonul somnului, la sfârșitul zilei. Serotonina, hormonul care reglează starea de spirit, este stimulată de expunerea la soare.

În sfârșit, nu uitați că 10 minute de expunere zilnică a brațelor sau picioarelor la soare sunt suficiente pentru a sintetiza cantitatea potrivită de vitamina D, care joacă un rol major în creșterea și mineralizarea oaselor.

Fă-ți curățenie în casă!

Iarna, petrecem mai mult timp acasă decât vara... Așadar, pentru a preveni invadarea microbilor și a altor toxine, este important să aerisești casa timp de cel puțin 10 minute în fiecare zi pentru a reînnoi aerul.

Camerele, în special dormitoarele, nu trebuie să fie supraîncălzite. Peste 19 grade, timpul necesar pentru a adormi se poate prelungi, iar aerul va fi mai uscat, ceea ce poate usca mucoasele nasului, gâtului și ochilor, precum și pielea.

Atunci când unul dintre membrii familiei este bolnav, puteți difuza uleiuri esențiale, cum ar fi ravintsara, pentru proprietățile sale antibacteriene și imunostimulante. Difuzarea trebuie să aibă loc timp de maximum 15 minute, de două sau trei ori pe zi, și nu trebuie folosită la copiii sub 7 ani sau la persoanele cu epilepsie sau astm.

Combateți bolile de iarnă care vă doboară!

Nimic nu este mai obositor decât o gripă în mijloculiernii, care te doboară pentru câteva săptămâni. Așa că, fără alte formalități, obișnuiți întreaga familie să se spele pe mâini cu săpun în mod regulat și cu atenție. Pentru a vă spăla eficient pe mâini, frecați întreaga suprafață a mâinilor, fără a uita unghiile și vârfurile degetelor, timp de cel puțin 30 de secunde. Toate virusurile respiratorii și gastroenterite se transmit prin intermediul mâinilor.

Iar dacă sunteți în contact regulat cu persoane vulnerabile (sugari, bătrâni etc.), este bine să vă vaccinați în fiecare iarnă împotriva gripei, ale cărei complicații pot fi fatale la unele persoane cu sistemul imunitar slăbit.

Există diverse soluții naturale pentru prevenirea îmbolnăvirilor: homeopatia, fitoterapia cu plante tonice precum ginsengul sau imunostimulante precum echinaceea, probioticele sau lăptișorul de matcăetc. Nu ezitați să cereți sfatul medicului sau farmacistului dumneavoastră.

Nu mai fumați!

Iarna este perioada ideală pentru a renunța la fumat sau cel puțin pentru a vă limita consumul de tutun. Este mai puțin plăcut să ieși la o țigară când este frig și plouă! În plus, tutunul, foarte iritant pentru căile respiratorii, agravează anumite boli respiratorii și întârzie vindecarea lor, în special bronșita. De asemenea, scade nivelul imunoglobulinelor, care ajută la apărarea organismului împotriva infecțiilor, și perturbă somnul.

În cele din urmă, dacă oboseala persistă în ciuda unei perioade de odihnă și a urmării tuturor acestor sfaturi bune, consultați un medic pentru a căuta alte cauze.

INSP: 87 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 44,9%; un deces
Pilula de sanatate 08 Ianuarie 2025, 14:19

INSP: 87 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 44,9%; un deces

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat miercuri că în perioada 30 decembrie - 5 ianuarie au fost...

INSP: 87 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 44,9%; un deces
Creşte numărul cazurilor de gripă în Mureş şi Braşov
Pilula de sanatate 20 Decembrie 2024, 09:57

Creşte numărul cazurilor de gripă în Mureş şi Braşov

Medicii de familie au raportat mai multe infecţii acute ale aparatului respirator săptămâna trecută în comparaţie cu prima...

Creşte numărul cazurilor de gripă în Mureş şi Braşov
Dezvoltarea cercetării genomice în România (ROGEN)
Pilula de sanatate 16 Decembrie 2024, 16:22

Dezvoltarea cercetării genomice în România (ROGEN)

Universitatea de Medicină şi Farmacie' Carol Davila' din Bucureşti, în calitate de lider, alături de alţi 19 parteneri,...

Dezvoltarea cercetării genomice în România (ROGEN)
Pilula de sanatate 16 Decembrie 2024, 15:19

Constipația și laxativele - ce trebuie să știi

În timp ce constipația este adesea ușoară și datorită tranzitului intestinal slab, nu este mai puțin deranjantă. Dureri...

Constipația și laxativele - ce trebuie să știi
Pilula de sanatate 15 Decembrie 2024, 15:18

Virusul hepatitei C atacă și inima

După cum sugerează și numele, virusul hepatitei C infectează ficatul, provocând complicații hepatice precum ciroză și apoi...

Virusul hepatitei C atacă și inima
Pilula de sanatate 13 Decembrie 2024, 15:17

Potasiu - bun pentru inima ta!

Consumul mai puțin de sare și mai mult potasiu poate reduce riscul de boli de inimă, potrivit unui nou studiu. Dar care...

Potasiu - bun pentru inima ta!
Tulcea: Numărul cazurilor de gripă a crescut de peste trei ori
Pilula de sanatate 12 Decembrie 2024, 11:11

Tulcea: Numărul cazurilor de gripă a crescut de peste trei ori

Numărul cazurilor de gripă înregistrate în judeţul Tulcea, în primele săptămâni ale acestui sezon rece, a crescut de peste...

Tulcea: Numărul cazurilor de gripă a crescut de peste trei ori
Pilula de sanatate 10 Decembrie 2024, 15:16

Colesterolul - ce trebuie să știm

Toată lumea vorbește despre colesterol. În timp ce majoritatea dintre noi știm că colesterolul LDL ridicat, denumit...

Colesterolul - ce trebuie să știm