Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rolul echipei multidisciplinare este esenţial în tratamentul optim al cancerului de sân

Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu - Bucureşti (IOB), cu sprijinul Roche România, a organizat astăzi conferinţa cu tema 'Rolul echipei multidisciplinare în diagnosticul şi tratamentul optim al cancerului de sân'. În cadrul conferinţei, medici ai Institutului Oncologic Bucureşti au discutat despre rolul specialităţilor ce compun echipa multidisciplinară în asigurarea diagnosticului şi tratamentului optim al cancerului de sân, conform ghidurilor internaţionale din domeniu.

Rolul echipei multidisciplinare este esenţial în tratamentul optim al cancerului de sân
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 31 Octombrie 2023, 11:24

Cancerul de sân rămâne cea mai frecventă formă de cancer la femei în România, cu peste 12.000 de cazuri noi în fiecare an. Dacă este descoperit în stadii incipiente, înaintea diseminării în organism, cancerul de sân poate fi tratat cu succes în peste 95% din cazuri. Şansele de vindecare depind însă de stadiul bolii, agresivitatea ei şi de aplicarea protocolului de tratament personalizat în funcţie de tipul de cancer. Potrivit ghidurilor internaţionale pentru tratamentul cancerului de sân, deciziile cu privire la opţiunile de tratament se iau după consultări între medici de diferite specialităţi, precum şi alţi profesionişti în domeniul sănătăţii, care împreună constituie echipa multidisciplinară.
Persoanele care vor fi diagnosticate ulterior cu cancer de sân ajung de multe ori iniţial la medicul de familie, fie pentru evaluări medicale de rutină, fie pentru că au simptome precum dureri, prezenţa unui nodul depistat prin autopalpare sau o secreţie mamară. Ulterior, odată depistată o leziune, aceasta trebuie investigată de către medicul imagist, cel care va recomanda şi biopsia tumorii de către specialistul anatomopatolog, daca aceasta este suspectă.
În urma acestor investigaţii, diagnosticul şi planul de tratament este stabilit prin corelarea analizelor, investigaţiilor imagistice şi biopsiei în cadrul echipei multidisciplinare de specialişti, din care mai fac parte oncologul, chirurgul, radioterapeutul, dar şi medici de alte specialităţi.
'În cadrul echipei multidisciplinare care tratează cancerul mamar, un rol important îl are oncologul medical. În funcţie de tipul de cancer de sân, stadiul bolii, dar şi de caracteristicile pacientei, oncologul alături de membrii echipei multidisciplinare va stabili tipul de tratament sistemic. În cadrul institutului avem disponibil aproximativ întreg arsenalul terapeutic existent în protocoalele internaţionale pentru tratamentul optim al cancerului de sân. La ora actuală, în tratamentul cancerului de sân se pot folosi chimioterapia, terapia hormonală, terapia ţintită şi imunoterapia. Chirurgia şi radioterapia pot completa terapia sistemică la momentul stabilit de echipa multidisciplinară. Secvenţialitatea diferitelor tipuri de tratament este esenţială', a declarat Dr. Daniela Zob, medic primar oncologie, Institutul Oncologic Bucureşti.
'În cadrul protocolului de tratament al cancerului mamar, intervenţia chirurgicală are în continuare un rol important. Însă momentul când se operează un cancer de sân este decis de către echipa multidisciplinară, în funcţie de fiecare caz în parte. Aceasta pentru că în multe cazuri, intervenţia chirurgicală se face după aplicarea tratamentului neoadjuvant, care urmăreşte micşorarea tumorii dar şi îmbunătăţirea evoluţiei la distanţă a pacientei. Potrivit studiilor recente, tratamentul conservator, care presupune extirparea tumorii cu păstrarea sânului urmat de radioterapie, este mai eficient decât o mastectomie. Pentru a evita extirparea întregului sân este nevoie să depistăm tumora în stadii cât mai puţin avansate, însă pentru a atinge acest obiectiv este necesar un program naţional de screening eficient şi funcţional pentru cancerul de sân', a declarat Prof. Univ. dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie şi oncologie medicală, Institutul Oncologic Bucureşti.
În cadrul echipei multidisciplinare de specialişti, în funcţie de caz, pot avea un rol important şi psihologul, nutriţionistul, grupurile de suport pentru paciente dar şi un navigator care poate ghida pacientele şi le poate oferi consultanţă pe tot parcursul terapeutic şi de recuperare.
Mai multe informaţii despre diagnosticarea şi tratamentul cancerului de sân pot fi găsite pe www.canceruldesan.ro.

Glosar de termeni
Mamografie
Examen radiologic al sânilor care permite depistarea leziunilor suspecte de dimensiuni mici, nedecelabile prin palpare. Este esenţială pentru femeile trecute de 40-45 ani.
Biopsie
Procedură care presupune prelevarea unor fragmente tisulare în vederea examinării la microscop. Biopsia este singura procedură de diagnostic de certitudine a unei leziuni suspectate. Totodată, în situaţia unei neoplazii, biopsia poate stabili tipul cancerului mamar, agresivitatea lui şi poate estima răspunsul la diferite tipuri de tratament.
Terapie neoadjuvantă
Tratament administrat anumitor pacienţi cu cancer mamar, fie în stadii local avansate, fie chiar în stadii incipiente, în cazul unor forme agresive de boală. Terapia neoadjuvantă şi intervenţia chirurgicală sunt urmate de terapia adjuvantă şi, după caz, de radioterapie, pentru eliminarea celulelor canceroase reziduale şi pentru a preveni recidivarea bolii.
Terapie adjuvantă
Tratament administrat pacienţilor cu cancer mamar după intervenţia chirurgicală cu scopul de a elimina celulele canceroase reziduale, de a reduce riscul de recidivă locală şi de metastazare.
Chimioterapie
Chimioterapia reprezintă o clasă de tratamente oncologice care distrug celulele canceroase. Poate fi administrată independent sau în combinaţie cu alte tratamente.
Terapia hormonală
Acest tratament constă în administrarea de medicamente care interferează cu activitatea estrogenilor, hormoni care sunt implicaţi în apariţia şi dezvoltarea a două treimi dintre cazurile de cancer mamar.
Terapia ţintită
Aceste medicamente acţionează împotriva cancerului prin inhibarea proteinelor specifice asociate unor mutaţii responsabile pentru dezvoltarea unor anumite tipuri de cancer.
Imunoterapia
Imunoterapia în oncologie este tratamentul care determină stimularea sistemului imun de a lupta împotriva acestei boli.
Mastectomie
Intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea sânului în totalitate.
Radioterapie
Este o procedură parte integrantă a tratamentului pentru cancerul de sân, ce utilizează doze de iradiere pentru a distruge boala microscopică reziduală. Cel mai frecvent se foloseşte după intervenţia chirurgicală care conservă sânul, dar uneori, radioterapia este necesară chiar şi în cazurile de mastectomie. Radioterapia poate fi efectuată şi la pacientele la care s-a făcut mastectomie cu reconstrucţia sânului.

Comunicat de presă

Studiu despre cancerul de colon: "O bacterie prezentă în gură este legată de creşterea tumorii"
Pilula de sanatate 29 Aprilie 2024, 09:58

Studiu despre cancerul de colon: "O bacterie prezentă în gură este legată de creşterea tumorii"

De la gură la intestin pentru a înţelege cum poate fi oprit cancerul de colon la timp. Noi cercetări în domeniul oncologiei...

Studiu despre cancerul de colon: "O bacterie prezentă în gură este legată de creşterea tumorii"
Boala Parkinson: particulele fine atacă și ele neuronii
Pilula de sanatate 25 Aprilie 2024, 11:06

Boala Parkinson: particulele fine atacă și ele neuronii

Poluarea aerului otrăvește și sănătatea creierului. Un studiu publicat în revista Neurology dezvăluie modul în care expunerea...

Boala Parkinson: particulele fine atacă și ele neuronii
Ce este scleroza laterală amiotrofică?
Pilula de sanatate 24 Aprilie 2024, 11:01

Ce este scleroza laterală amiotrofică?

Cunoscută și sub numele de boala Charcot, după numele celui care a descris-o pentru prima dată în 1865, scleroza laterală...

Ce este scleroza laterală amiotrofică?
28 de medicamente inovative au fost incluse pe lista de compensate şi gratuite
Pilula de sanatate 23 Aprilie 2024, 16:01

28 de medicamente inovative au fost incluse pe lista de compensate şi gratuite

Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28...

28 de medicamente inovative au fost incluse pe lista de compensate şi gratuite
Diagnostic dificil: atac de panică sau epilepsie?
Pilula de sanatate 23 Aprilie 2024, 10:54

Diagnostic dificil: atac de panică sau epilepsie?

Epilepsia și atacurile de panică sunt două boli destul de distincte în ceea ce privește cauza și tratamentul lor. Cu toate...

Diagnostic dificil: atac de panică sau epilepsie?
Epilepsia: o problemă de... imagine!
Pilula de sanatate 22 Aprilie 2024, 10:48

Epilepsia: o problemă de... imagine!

Epilepsia este bine cunoscută astăzi. Medicii au analizat modul în care funcționează și, în multe cazuri, reușesc să o...

Epilepsia: o problemă de... imagine!
Ibuprofen: atenție la supradoze!
Pilula de sanatate 18 Aprilie 2024, 08:20

Ibuprofen: atenție la supradoze!

Agenția Europeană a Medicamentului avertizează împotriva utilizării ibuprofenului în doze mari. La 2.400 mg pe zi, adică de...

Ibuprofen: atenție la supradoze!
Contrabanda și piața medicamentului
Pilula de sanatate 17 Aprilie 2024, 08:22

Contrabanda și piața medicamentului

OMS își intensifică lupta împotriva contrabandei cu medicamente. Africa și Asia nu mai sunt singurele țări afectate de...

Contrabanda și piața medicamentului