Sarcina târzie: băieții sunt mai expuși riscului de a avea probleme cardiace mai târziu
Este cunoscut faptul că sarcina târzie prezintă riscuri mai mari atât pentru copil, cât și pentru mamă. Și se pare că băieții născuți de mame cu vârsta peste 35 de ani se confruntă cu un risc suplimentar. Potrivit unui nou studiu, aceștia sunt mai expuși riscului de a avea probleme cardiace pe măsură ce cresc.

Articol de Simona Lazăr, 16 Aprilie 2025, 05:17
Băieții născuți dintr-o sarcină târzie ar avea un risc mai mare de a dezvolta boli cardiace pe măsură ce cresc, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Cambridge pe șobolani.
Sarcina târzie și problemele cardiace: placenta ar fi de vină
Pentru acest studiu, cercetătorii britanici au studiat șobolani gravide cu vârsta echivalentă cu 35 de ani sau mai mult la femei. Această specie are, într-adevăr, o biologie similară cu cea a oamenilor.
Oamenii de știință au observat că placenta rozătoarelor asigură mai puțin eficient transportul nutrienților și al oxigenului între făt și mamă, cu cât aceasta din urmă este mai în vârstă.
Dr. Tina Napso, autoarea principală a studiului, explică: „O sarcină la o vârstă înaintată este o situație costisitoare pentru mamă, al cărei corp trebuie să decidă cum sunt împărțite nutrienții cu fătul. De aceea, în general, fătul nu se dezvoltă suficient în timpul sarcinii atunci când mama este mai în vârstă”.
Într-adevăr, copiii născuți de „mame în vârstă” au
tendința
de a fi mai mici decât ceilalți.
În plus, studiul arată că eficiența redusă a placentei în timpul unei sarcini tardive afectează în mod special sănătatea bărbaților. Aceștia sunt mai predispuși să sufere de hipertensiune arterială sau probleme cardiace pe măsură ce cresc, în comparație cu cei născuți din mame tinere.
Mame în vârstă: fetele nu prezintă același risc
Fetițele nu prezintă același risc ca băieții. Echipa precizează că placenta prezenta chiar și pentru ele „modificări benefice ale structurii și funcțiilor care favorizează creșterea fetală”. Astfel, ele se dezvoltă în general mai bine decât fetușii de sex feminin ai unei mame tinere.
Dr. Tina Napso explică: „Știm acum că creșterea și expresia genelor în placentă sunt afectate la mamele mai în vârstă în funcție de sexul copilului: modificările placentei la fetușii de sex masculin sunt, în general, dăunătoare”.
Dr. Amanda Sferruzzi-Perri, care a participat și ea la cercetare, adaugă: „Având în vedere că vârsta medie la prima sarcină este din ce în ce mai mare, este foarte important să înțelegem cum interacțiunea dintre vârsta mamei și sexul copilului determină sarcina și sănătatea viitoare a copilului”.
„Această nouă înțelegere a dezvoltării și funcționării placentei ar putea contribui la o mai bună gestionare a sarcinilor umane și la elaborarea de intervenții specifice menite să îmbunătățească sănătatea pe termen lung a copiilor născuți din mame mai în vârstă”, concluzionează dr. Tina Napso. Cu toate acestea, echipa precizează că vor fi necesare cercetări suplimentare pe oameni.