Semnele timpurii ale spondilozei cervicale
Spondiloza cervicală este o afecțiune comună, legată de vârstă, care afectează articulațiile și discurile din coloana cervicală, care este în gât. De asemenea, afecțiunea este cunoscută sub numele de osteoartrită cervicală sau artrita gâtului.
05 Iulie 2021, 15:16
Se dezvoltă din cauza uzurii cartilajului și a oaselor. Deși este în mare parte rezultatul vârstei, poate fi cauzată și de alți factori.
Potrivit mai mult studii, afecțiunea este prezentă la mai mult de 90% dintre persoanele în vârstă de 60 de ani și peste.
Pentru majoritatea oamenilor, spondiloza cervicală nu cauzează simptome.
Pentru alții, poate provoca dureri cronice, severe și rigiditate. Cu toate acestea, mulți oameni care o au sunt capabili să desfășoare activități zilnice normale.
Oasele și cartilajul de protecție din gât sunt predispuse la uzură, ceea ce poate duce la spondiloză cervicală.
Cel mai mare factor de risc pentru spondiloza cervicală este îmbătrânirea. Spondiloza cervicală se dezvoltă adesea ca urmare a modificărilor articulațiilor gâtului pe măsură ce îmbătrânești.
Alți factori are pot crește riscul de spondiloză cervicală includ leziuni la nivelul gâtului, activități legate de muncă care pun mai multă tensiune pe gât, menținerea gâtului într-o poziție incomodă pentru perioade prelungite de timp sau repetarea aceleași mișcări ale gâtului pe tot parcursul zilei (stres repetitiv), factori genetici (antecedente familiale de spondiloză cervicală), fumat, obezitate, inactivitate.
Majoritatea persoanelor cu spondiloză cervicală nu prezintă simptome semnificative. Dacă apar simptome, acestea pot varia de la ușoare la severe și se pot dezvolta treptat sau pot apărea brusc.
Un simptom comun este durerea în jurul omoplatului. Unii se plâng de durere de-a lungul brațului și al degetelor.
Un alt simptom comun este slăbiciunea musculară. Slăbiciunea musculară face dificilă ridicarea brațelor sau apucarea fermă a obiectelor.
Simptomele care apar mai rar includ pierderea echilibrului și pierderea controlului vezicii urinare sau intestinului. Aceste simptome necesită asistență medicală imediată.
Dacă durerea și disconfortul încep să interfereze cu activitățile zilnice, este recomandată vizita la medic.
Autor: Petrut Mazilu
Foto: pixabay