Ascultă Radio Antena Satelor Live

Țesutul gingival dureros: gingivită sau parodontită?

Sângerarea, umflarea, durerea și sensibilitatea gingiilor pot fi simptome ale bolii parodontale. Neprevenirea lor și ignorarea lor expune complicații mai mult sau mai puțin severe. De ce și cum să vă întrețineți gingiile?

Țesutul gingival dureros: gingivită sau parodontită?

17 Noiembrie 2021, 12:49

De la o vârstă fragedă, parodonțiul - incluzând în special osul alveolar în care sunt implantați dinții - poate fi o sursă de suferință. Spargerea primilor dinți, urmată de cea a molarilor de minte câțiva ani mai târziu, provoacă o tensiune severă la nivelul gingiei, partea vizibilă a parodonțiului servind drept scut împotriva surselor de infecție.
Igiena orală recomandată încă din copilărie, inclusiv învățarea să vă spălați dinții în mod regulat și cu atenție, ajută la menținerea sănătății bune a gingiilor. Pe măsură ce îmbătrânim, mai ales de la 40 de ani, când se pot retrage, mulți factori pot deteriora în mod insidios bariera de protecție a dinților noștri. Netratată, o simplă gingivită - ușor identificabilă și tratabilă - poate degenera în parodontită. Apoi devine responsabilă pentru complicații severe, inclusiv slăbirea progresivă a dinților în prima etapă a bolii.

Care sunt riscurile de a face gingivita?
Cauza principală a dezvoltării gingivitei este formarea plăcii dentare, a depunerilor moi pe dinți care conțin bacterii și a resturilor alimentare, care apare atunci când periajul dentar este insuficient. Deficiențele de vitamine, o proteză necorespunzătoare, consumul de tutun și/sau alcool pot fi factori de risc pentru gingivita.

Semnele acestei tulburări sunt:

umflătură;
gingii care sângerează care apoi par netede;
sensibilitate la alimente;
halitoza (respiratia urat mirositoare).
Sunt cunoscuți și alți factori care declanșează această boală ușoară. În primul rând, există o predispoziție genetică la problemele parodontale. Anumite patologii (cum ar fi diabetul, cancerul sau HIV), stresul, modificările hormonale, medicamentele (antiepileptice, anticoagulante sau antihipertensive) care cauzează gingivita hipertrofică, pot contribui și ele la inflamarea gingiilor.

Cum să vindeci gingivita, dar mai ales să o previi?
Vizitarea regulată a unui stomatolog sau parodontist poate detecta și analiza cauzele gingivitei.

Prevenirea și tratarea bolilor necesită instituirea unei discipline personale. O detartrare anuală clasică sau aprofundată (rinuire a rădăcinilor) de către un specialist, periaj frecvent atent (de două până la trei ori pe zi) cu o periuță și pastă de dinți potrivite, apă de gură, trecerea periilor sau a aței dentare între dinți ajută, de fapt, la eliminarea resturilor alimentare și a plăcii dentare.

Dacă gingivita nu este tratată, aceasta poate evolua apoi la parodontită, a doua etapă a bolii parodontale care nu este reversibilă. Aceasta implică deteriorarea progresivă a țesutului osos care necesită tratament regulat de către chirurgul stomatologic și, în unele cazuri, management chirurgical.

Parodontita: exacerbarea gingivitei
Care sunt cauzele parodontitei? Fără intervenție sau îngrijire orală suficientă, gingivita duce inexorabil la o deteriorare progresivă a parodonțiului. Inflamația nu se mai extinde doar pe suprafața vizibilă a țesutului gingival, ci afectează ligamentul parodontal sau parodontal, cimentul (țesut care acoperă rădăcina dintelui) și osul alveolar. În urma deschiderii șanțului se vor forma pungi parodontale, un șanț între dinte și așa-numita gingie liberă. Aceste pungi – mai mult sau mai puțin adânci în funcție de stadiul bolii, de evoluția acesteia și de starea generală a persoanei afectate – devin apoi recipiente de bacterii și tartru (placă dentară calcifiată). Acest lucru poate duce la slăbirea dinților, mobilitatea acestora sau, din păcate, pierderea lor.

Cum să tratăm parodontita stabilită?
Într-un stadiu incipient, este încă posibil să „salvăm” osul prin igienizarea parodonțiului cu o grijă extrem de riguroasă pentru a îndepărta o parte din placa dentară acasă. Se dovedește că în 80% din cazuri, igiena orală riguroasă poate opri sângerarea și poate controla progresia parodontozei înainte de deteriorarea osoasă.

Tratamentul constând în detartrare va fi apoi asigurat de către profesionist. În mai multe ședințe se vor elimina bacteriile situate la nivelul rădăcinilor și apoi tartrul, folosind instrumente de precizie (aparat cu ultrasunete și chiurete manuale). Acest stadiu al parodontitei este relativ bine controlat, dacă bineînțeles se aplică o igienă orală riguroasă la domiciliu. Gingia curățată bine se retrage și formează din nou un scut protector în jurul dintelui pe cale să se desprindă.

Igiena dentară înainte de aceste operații evită atingerea unor etape mult mai nefericite care necesită îndepărtarea dinților afectați. Și mai gravă și mai costisitoare, utilizarea implanturilor sau a intervențiilor chirurgicale (cum ar fi un transplant de gingie) poate fi necesară pentru a atenua pierderea osoasă responsabilă de edentație. La nivel global, 10% din populație suferă de parodontită severă legată în principal de igiena orală deficitară, dar și de fumat.
Neconsultarea sau neglijarea prea des a îngrijirii de bază are în cele din urmă un cost financiar și un impact psihologic atunci când trebuie programate intervenții majore. Încă din zorii timpurilor, civilizațiile au căutat să-și păstreze capitalul dentar.

Pulberile amestecate cu materiale abrazive precum cele folosite de egipteni în secolul al IV-lea î.Hr., siwak (rădăcină de arbust) de mestecat, scobitori, unguente în borcane și geluri cu fluor în tuburi reflectă preocuparea oamenilor de a menține dinții sănătoși. Este adevarat că și la nivel estetic, un zâmbet radiant depinde de buna sănătate a dinților. Odată cu progresul științei, astăzi avem o gamă de instrumente practice, fiabile și eficiente pentru a ne îngriji zilnic gingiile.

Molarii, incisivii, caninii curățați corect, gingiile ferite de atac sau chiar încrederea în dentistul dumneavoastra, care vă va recomanda ingrijire și vă va da sfaturi potrivite, sunt toate elemente în menținerea dinților noștri prețioși.

Fonduri pentru prevenirea și depistarea cancerului pulmonar
Pilula de sanatate 21 Aprilie 2025, 01:43

Fonduri pentru prevenirea și depistarea cancerului pulmonar

Fonduri în valoare de 16,5 milioane de euro pentru prevenirea şi depistarea cancerului pulmonar

Fonduri pentru prevenirea și depistarea cancerului pulmonar
Recomandările medicilor pentru perioada sărbătorilor de Paşte
Pilula de sanatate 20 Aprilie 2025, 11:44

Recomandările medicilor pentru perioada sărbătorilor de Paşte

Sărbătorile pascale vin cu mese îmbelşugate şi tentaţii culinare care pot deveni o provocare pentru organism, mai ales după...

Recomandările medicilor pentru perioada sărbătorilor de Paşte
Evenimente organizate de Ziua Naţională a Transplantului
Pilula de sanatate 11 Aprilie 2025, 17:57

Evenimente organizate de Ziua Naţională a Transplantului

Ziua Naţională a Transplantului va fi marcată vineri printr-o serie de evenimente, organizate în cadrul Bibliotecii Academiei...

Evenimente organizate de Ziua Naţională a Transplantului
Pilula de sanatate 25 Martie 2025, 20:57

Limba albă: un posibil semn de afte orale

Sănătatea dinților și a gurii în general depinde de o bună igienă linguală. Prin urmare, este important să vă inspectați...

Limba albă: un posibil semn de afte orale
Pilula de sanatate 24 Martie 2025, 20:55

Mecanismele noastre de apărare în fața anxietății

Anxietatea este o senzație foarte neplăcută, chiar insuportabilă atunci când atinge un nivel ridicat. De aceea, tindem să...

Mecanismele noastre de apărare în fața anxietății
Pilula de sanatate 23 Martie 2025, 20:53

Anxietatea: vitamina B6 poate contribui la reducerea acesteia

Un studiu realizat de Universitatea din Reading (Marea Britanie) arată că dozele mari de vitamina B6 ajută la reducerea...

Anxietatea: vitamina B6 poate contribui la reducerea acesteia
Pilula de sanatate 22 Martie 2025, 20:51

Femeile însărcinate plătite să nu mai fumeze! Unde se întâmplă asta?

Fumatul este nociv pentru copilul dumneavoastră. Nimeni nu contestă acest lucru. Cu toate acestea, unele viitoare mame...

Femeile însărcinate plătite să nu mai fumeze! Unde se întâmplă asta?
Pilula de sanatate 21 Martie 2025, 20:48

Această boală pulmonară este pe cale să explodeze până în 2050

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) la 7 decembrie 2023, numărul de cazuri ale...

Această boală pulmonară este pe cale să explodeze până în 2050