Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tot mai mulți români suferă de o formă de alergie

Alergiile sunt un răspuns anormal al sistemului imunitar al corpului la substanțe inofensive din mediul înconjurător, cum ar fi polenul, praful, mucegaiul, blana animalelor sau anumite alimente.

Tot mai mulți români suferă de o formă de alergie
Foto: pixabay

Articol de Claudia Ruse, 04 Mai 2023, 15:17

În mod normal, sistemul imunitar protejează organismul împotriva substanțelor periculoase, cum ar fi virusurile și bacteriile, dar în cazul alergiilor, sistemul imunitar reacționează exagerat la aceste substanțe inofensive, considerându-le periculoase și declanșând o reacție imunitară inadecvată.

Această reacție poate fi declanșată de expunerea la substanța la care persoana este alergică, numită alergen.

Simptomele alergiilor pot include mâncărimea ochilor sau a nasului, strănut, tuse, erupții cutanate sau umflarea feței sau a gâtului.

În cazuri severe, alergiile pot duce la probleme respiratorii grave sau la șoc anafilactic, o reacție alergică potențial letală.

In ultima perioada, numarul persoanelor care sufera de o forma de alergie este din ce in ce mai mare.

Printre cauze, se numara conditiile climatice, alimentatia, poluarea precum si alti factori ce se gasesc in aer, precum polen, mucegai, praf, a precizat dr. Rares Simu, medicul specialist in alergologie si imunologie la Centrul de Sanatate ARMONIA.

De altfel, primavara, schimbările din natura fac ca mulți oameni sa se confrunte cu simptome precum nas înfundat, roșeață, lăcrimare, tuse și strănut.

Desi adesea aceste reactii sunt puse pe seama unor raceli, ele pot fi manifestari alergice.

Potrivit statisticilor, aproximativ 40% din populaţie din populatia globului se confrunta cu afectiuni alergice. Acestea sunt identificate in urma unor teste si analize de laborator.

De exemplu, in această perioadă, polenul reprezintă un principal factor declanșator. Febra fanului sau rinita alergică este un răspuns al sistemului imunitar la particulele străine, existente în aerul respirat.

Alergia reprezintă o reacție exagerată a sistemului imunitar împotriva unor factori din mediul extern care sunt considerati agresori pentru organism și sistemul nu are rolul de a lupta cu acest agresor, dar în cazul alergiei apare o reacție exagerată care într-un final afectează chiar organismul pe care ar trebui să-l apere acest sistem, explica doctorul Rares Simu a explicat ca a

In această perioadă sunt prezente în atmosferă polenurile, în special polenul de arbori care încep să polenizeze undeva de prin luna februarie, însă pe masura ce temperaturile de afara cresc încep să apară sau deja apărut polenul de graminee sălbatice sau cerealele sălbatice, ierburile, iarba de gazon care polenizează , iar de la jumătatea lui iulie apar alte tipuri de polen.

Sigur că un pacient nu are neapărat reacții alergice la toate tipurile de polenuri, dar în practică, la cabinet am văzut în ultima perioadă pacienți din ce în ce mai mulți, mai numeroși, cu politensibilizare, adică vine cu alergie și la polenul de arbori și la polen de ambrozie și atunci sunt cazurile cele mai dificile tratat.

Cei care sunt alergici la aceste acești alergeni trebuie sa ia masuri preventive de reducere a expunerii la alegeri. In sezonul cald este recomandat ca pacientul care are alergie sa evite expunerea la acesti factori sau imediat ce intră în casă să-si schimbe hainele cu care a fost afară.

Dacă nu rămâne o perioadă foarte lungă in casa să se spele la nivelul ochilor si a fetei cu apă rece, iar dacă rămâne e recomandat sa faca dus si sa se spele pe cap.

De asemenea, rufele nu trebuie uscate afara in sezonul cald, tocmai pentru a evita depunerea polenului pe haine si introdus apoi în interior.

In plus, exista plase care se pun la geamuri care impiedica intrarea polenului in casa, curatarea filtrelor pentru ventilatie in casa, identic ca si la masini si purtarea unor masti speciale pentru cei care se stiu cu astfel de afectiuni.

Dincolo de aceste măsuri exista tratamentele care sunt de doua tipuri: tratamentul simptomatic (controlează boala, nu o vindecă) și cel etiologic (care se adresează cauzei, nu efectului).

Tratamentul simptomatic presupune antihistaminice, care reduc strănutul și mâncărimea si cortizonicele.

Mai sunt decongestionantele care micșorează vasele de sânge din căile nazale si picaturile de ochi care ajută în cazul mâncărimilor oculare și în cazul ochilor înlăcrimați.

În cazul întreruperii tratamentului simptomatic, alergia se poate manifesta, din nou, la scurt timp.

Pe langa tratamentul alopat, exista si alternativele homeopate. Avantajele acestora din urma sunt ca nu are reacții adverse, costurile sunt mai reduse, se pot face mai multe desensibilizari în același timp și nu are contraindicat.

Tratamentul etiologic înseamnă vaccinare, odată la 3-5 ani, desensibilizarea specifică alopată sau desensibilizarea homeopată.

Etichete : alergii
Fonduri pentru prevenirea și depistarea cancerului pulmonar
Pilula de sanatate 21 Aprilie 2025, 01:43

Fonduri pentru prevenirea și depistarea cancerului pulmonar

Fonduri în valoare de 16,5 milioane de euro pentru prevenirea şi depistarea cancerului pulmonar

Fonduri pentru prevenirea și depistarea cancerului pulmonar
Recomandările medicilor pentru perioada sărbătorilor de Paşte
Pilula de sanatate 20 Aprilie 2025, 11:44

Recomandările medicilor pentru perioada sărbătorilor de Paşte

Sărbătorile pascale vin cu mese îmbelşugate şi tentaţii culinare care pot deveni o provocare pentru organism, mai ales după...

Recomandările medicilor pentru perioada sărbătorilor de Paşte
Evenimente organizate de Ziua Naţională a Transplantului
Pilula de sanatate 11 Aprilie 2025, 17:57

Evenimente organizate de Ziua Naţională a Transplantului

Ziua Naţională a Transplantului va fi marcată vineri printr-o serie de evenimente, organizate în cadrul Bibliotecii Academiei...

Evenimente organizate de Ziua Naţională a Transplantului
Pilula de sanatate 25 Martie 2025, 20:57

Limba albă: un posibil semn de afte orale

Sănătatea dinților și a gurii în general depinde de o bună igienă linguală. Prin urmare, este important să vă inspectați...

Limba albă: un posibil semn de afte orale
Pilula de sanatate 24 Martie 2025, 20:55

Mecanismele noastre de apărare în fața anxietății

Anxietatea este o senzație foarte neplăcută, chiar insuportabilă atunci când atinge un nivel ridicat. De aceea, tindem să...

Mecanismele noastre de apărare în fața anxietății
Pilula de sanatate 23 Martie 2025, 20:53

Anxietatea: vitamina B6 poate contribui la reducerea acesteia

Un studiu realizat de Universitatea din Reading (Marea Britanie) arată că dozele mari de vitamina B6 ajută la reducerea...

Anxietatea: vitamina B6 poate contribui la reducerea acesteia
Pilula de sanatate 22 Martie 2025, 20:51

Femeile însărcinate plătite să nu mai fumeze! Unde se întâmplă asta?

Fumatul este nociv pentru copilul dumneavoastră. Nimeni nu contestă acest lucru. Cu toate acestea, unele viitoare mame...

Femeile însărcinate plătite să nu mai fumeze! Unde se întâmplă asta?
Pilula de sanatate 21 Martie 2025, 20:48

Această boală pulmonară este pe cale să explodeze până în 2050

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) la 7 decembrie 2023, numărul de cazuri ale...

Această boală pulmonară este pe cale să explodeze până în 2050