-

Uimitoarele efecte ale mierii Manuka

Efectele terapeutice ale mierii sunt cunoscute de mii de ani. Chiar dacă oamenii de știință nu au reușit să explice încă mecanismele biochimice care fac ca mierea să aibă efecte atât de benefice, rezultatele consumului de miere asupra sănătății sunt evidente.
Mierea are, în primul rând, o puternică acțiune antibacteriană.

Totuși, studiile referitoare la rezistența bacteriilor în efectul mierii nu au ținut cont întotdeauna de diferențele care există între tipurile de miere. De-a lungul timpului, experiența practică le-a arătat terapeuților că nu toate varietățile de miere au aceleași efecte și că unele sunt mai eficiente în cazul anumitor afecțiuni.

Mierea Manuka din Noua Zeelandă are o foarte bună și îndelungată reputație datorată proprietăților sale antiseptice. Studiile din ultimii ani au demonstrat că mierea Manuka este mai eficientă decât mierea obișnuită în distrugerea celor mai frecvente 7 tipuri de bacterii prezente în infecțiile unor răni, chiar și atunci când este diluată de 9 ori. În cazul stafilocolului auriu, patogenul cel mai obișnuit prezent în răni s-a dovedit că mierea Manuka are o eficiență extraordinară!

Desigur, mierea în general, și mai ales mierea Manuka, este eficientă și în cazul stimulării sistemului imunitar, are efecte antiinflamatoare și antioxidante și stimulează creșterea celulară.

Însă, spre diferența de alte tipuri de miere, mierea Manuka este singura miere medicinală din lume, certificată și recunoscută astfel de către autoritățile științifice și medicale. Pentru a obține această recunoaștere, asupra ei au fost efectuate numeroase studii științifice, extrem de riguroase. Putem spune că mierea Manuka este un medicament. Însă, spre diferența de medicamentele de sinteză, ea mai are un avantaj: nu are efecte adverse!

Mierea Manuka există doar în Noua Zeelandă, fiind obținută de albine din florile de Manuka (Leptospermum scoparium, din familia Myrtacee), un arbust care crește în această zonă. În prezent, ea este testată, selectată și vândută în funcție de nivelul său de activitate antibacteriană, sub numele de "miere Manuka activă".

Această miere are în compoziția sa o componență antibacteriană unică, specifică mierilor obținute din plante din specia Leptospermum, numită "factor unic Manuka" (UMF). Aceasta are calitatea unică de a nu fi afectată de catalază, enzima care, în organismul nostru, descompune peroxidul de hidrogen în apă și oxigen. Numărul UMF indică puterea antibacteriană. Acest număr este acordat în urma unor teste de laborator, în care mierea Manuka este comparată cu un antiseptic standard (fenol), considerat referință. O miere cu UMF 4, de exemplu, are un efect echivalent cu o soluție de fenol de concentrație 4%.

Din anul 2007, pentru a se determina gradul activității antibacteriale, se măsoară cantitatea de metilglioxal din miere (MGO). Această metodă este mult mai exactă decât cea anterioară, care compară mierea Manuka cu o soluție de fenol. Practic, MGO este cel mai sigur sistem de măsurare a acțiunii antibacteriene a mierii Manuka, bazându-se pe o metodă cantitativă, verificată. Proprietățile antibacteriene sunt cu atât mai mari, cu cât nivelul MGO este mai mare. MGO este marcă înregistrată și doar mierea testată în mod independent de către laboratoarele certificate și autorizate din Noua Zeelandă poate purta această etichetă.

Citeşte continuarea pe DacicCool.ro