Ascultă Radio Antena Satelor Live

A fost creată prima carne de vită sintetică prin imprimare 3D

Carnea sintetică ar putea deveni în curând o opțiune departe de a fi ireală. O demonstrează un studiu realizat recent de Universitatea din Osaka, unde o echipă de cercetători a reușit să realizeze primul file de carne de vită Kobe sintetic prin imprimare 3D.

A fost creată prima carne de vită sintetică prin imprimare 3D

06 Septembrie 2021, 14:25

Pentru a produce versiunea artificială a prețiosului file – Kobe este una dintre cele mai prețuite cărnuri de vită din lume -, oamenii de știință japonezi au folosit celule stem izolate din carne de vacă Wagyu. Este o rasă specială de bovine crescute numai în Japonia și care a devenit renumită pentru calitatea tăieturilor obținute din aceasta, în special file-ul Kobe.

Una dintre caracteristicile sale cele mai apreciate este distribuirea grăsimii în țesutul muscular.

Aceasta a fost provocarea cercetătorilor din Osaka. Experimentele cu carne sintetică, numită și „carne curată”, deoarece nu provine din animale sacrificate, efectuate până acum au arătat cum fibrele musculare ale fripturilor artificiale sunt slab organizate și nu reușesc să reproducă structura complexă a concurenților lor naturali.

Însă, creatorii cărnii sintetice au reușit să depășească această limită, pornind de la trei varietăți diferite de celule stem izolate de țesutul muscular, de țesutul adipos și de vasele de sânge.

În cele din urmă, imprimarea 3D a permis trecerea din laborator în farfurie: după ce au obținut in vitro cele trei specii diferite de fibre, cercetătorii le-au comandat, urmărind structura celebrei tăieturi de carne și, apoi, le-au imprimat prin tehnologia 3D.

Studiul, publicat în revista „Nature Communications”, ar putea marca un moment de cotitură pe piața „cărnii sintetice”, care este deja în plină expansiune datorită sensibilității tot mai mare față de mediu și de sănătatea umană.

În lume poate fi deja mâncată această carne, precum în Singapore sau în Tel Aviv. Dar nu este dificil să ne imaginăm că alternativa „green” la carne va ajunge în curând peste tot, datorită posibilității de a obține soiuri care sunt din ce în ce mai asemănătoare cu cele originale.

De exemplu, datorită îmbunătățirii tehnologiilor utilizate în experimentul universității japoneze – sugerează autorii săi – va fi chiar posibilă personalizarea bucăților de carne în funcție de gusturile și nevoile alimentare ale consumatorilor, scrie Rador.

Foto: pixabay

Festivităţile de Ziua Sfântului Patrick,'cea mai mare petrecere din lume'
Mozaic 17 Martie 2024, 10:29

Festivităţile de Ziua Sfântului Patrick,'cea mai mare petrecere din lume'

Un public numeros este aşteptat duminică să inunde străzile din oraşele Irlandei şi din întreaga lume pentru a urmări...

Festivităţile de Ziua Sfântului Patrick,'cea mai mare petrecere din lume'
Lege de descurajare a cumpărării hainelor din categoria "fast-fashion", adoptată în Parlamentul Franţei
Mozaic 15 Martie 2024, 09:58

Lege de descurajare a cumpărării hainelor din categoria "fast-fashion", adoptată în Parlamentul Franţei

Camera inferioară a Parlamentului Franţei a adoptat o lege menită să scadă apetitul cetăţenilor de a cumpăra haine din...

Lege de descurajare a cumpărării hainelor din categoria "fast-fashion", adoptată în Parlamentul Franţei
O viață în lupta cu boala. Povestea omului care a trăit într-un 'plămân de fier' până la vârsta de 78 de ani
Mozaic 13 Martie 2024, 19:32

O viață în lupta cu boala. Povestea omului care a trăit într-un 'plămân de fier' până la vârsta de 78 de ani

Poliomielita, o boală virală care poate provoca paralizie permanentă, a fost o amenințare majoră pentru sănătatea globală...

O viață în lupta cu boala. Povestea omului care a trăit într-un 'plămân de fier' până la vârsta de 78 de ani
Inovație în alimentație. Universitatea 'Dunărea de Jos' brevetează pâinea cu gust și proprietăți de carne
Mozaic 12 Martie 2024, 16:29

Inovație în alimentație. Universitatea 'Dunărea de Jos' brevetează pâinea cu gust și proprietăți de carne

Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a acordat Universităţii 'Dunărea de Jos' din Galaţi brevet de invenţie pentru...

Inovație în alimentație. Universitatea 'Dunărea de Jos' brevetează pâinea cu gust și proprietăți de carne
Echipaj în visare - Pilot și copilot suspendați după ce au adormit concomitent în timpul unui zbor
Mozaic 11 Martie 2024, 15:55

Echipaj în visare - Pilot și copilot suspendați după ce au adormit concomitent în timpul unui zbor

Compania indoneziană Batik Air a suspendat doi piloţi care au adormit în timpul unui zbor pe o rută internă, în luna...

Echipaj în visare - Pilot și copilot suspendați după ce au adormit concomitent în timpul unui zbor
Porci modificaţi genetic, pentru a răspunde la penuria de donatori de organe
Mozaic 13 Februarie 2024, 15:46

Porci modificaţi genetic, pentru a răspunde la penuria de donatori de organe

Oamenii de ştiinţă de la compania PorMedTecTokyo aparţinând Universităţii Meiji din Tokyo au creat pentru prima dată în...

Porci modificaţi genetic, pentru a răspunde la penuria de donatori de organe
Un ou din antichitate, descoperit în Anglia, conţine încă lichid
Mozaic 13 Februarie 2024, 10:23

Un ou din antichitate, descoperit în Anglia, conţine încă lichid

Un ou din perioada romană, descoperit cu câţiva ani în urmă în oraşul Aylesbury din centrul Angliei, conţinea încă lichid,...

Un ou din antichitate, descoperit în Anglia, conţine încă lichid
Radioul şi Turnul Eiffel
Mozaic 08 Februarie 2024, 10:02

Radioul şi Turnul Eiffel

Radioul şi Turnul Eiffel

Radioul şi Turnul Eiffel