Ascultă Radio Antena Satelor Live

A fost creată prima carne de vită sintetică prin imprimare 3D

Carnea sintetică ar putea deveni în curând o opțiune departe de a fi ireală. O demonstrează un studiu realizat recent de Universitatea din Osaka, unde o echipă de cercetători a reușit să realizeze primul file de carne de vită Kobe sintetic prin imprimare 3D.

A fost creată prima carne de vită sintetică prin imprimare 3D

06 Septembrie 2021, 14:25

Pentru a produce versiunea artificială a prețiosului file – Kobe este una dintre cele mai prețuite cărnuri de vită din lume -, oamenii de știință japonezi au folosit celule stem izolate din carne de vacă Wagyu. Este o rasă specială de bovine crescute numai în Japonia și care a devenit renumită pentru calitatea tăieturilor obținute din aceasta, în special file-ul Kobe.

Una dintre caracteristicile sale cele mai apreciate este distribuirea grăsimii în țesutul muscular.

Aceasta a fost provocarea cercetătorilor din Osaka. Experimentele cu carne sintetică, numită și „carne curată”, deoarece nu provine din animale sacrificate, efectuate până acum au arătat cum fibrele musculare ale fripturilor artificiale sunt slab organizate și nu reușesc să reproducă structura complexă a concurenților lor naturali.

Însă, creatorii cărnii sintetice au reușit să depășească această limită, pornind de la trei varietăți diferite de celule stem izolate de țesutul muscular, de țesutul adipos și de vasele de sânge.

În cele din urmă, imprimarea 3D a permis trecerea din laborator în farfurie: după ce au obținut in vitro cele trei specii diferite de fibre, cercetătorii le-au comandat, urmărind structura celebrei tăieturi de carne și, apoi, le-au imprimat prin tehnologia 3D.

Studiul, publicat în revista „Nature Communications”, ar putea marca un moment de cotitură pe piața „cărnii sintetice”, care este deja în plină expansiune datorită sensibilității tot mai mare față de mediu și de sănătatea umană.

În lume poate fi deja mâncată această carne, precum în Singapore sau în Tel Aviv. Dar nu este dificil să ne imaginăm că alternativa „green” la carne va ajunge în curând peste tot, datorită posibilității de a obține soiuri care sunt din ce în ce mai asemănătoare cu cele originale.

De exemplu, datorită îmbunătățirii tehnologiilor utilizate în experimentul universității japoneze – sugerează autorii săi – va fi chiar posibilă personalizarea bucăților de carne în funcție de gusturile și nevoile alimentare ale consumatorilor, scrie Rador.

Foto: pixabay

O expoziţie dedicată artei vestimentare româneşti de la începutul secolului XX va fi vernisată, joi, la Casa Eliad
Mozaic 02 Iulie 2024, 21:28

O expoziţie dedicată artei vestimentare româneşti de la începutul secolului XX va fi vernisată, joi, la Casa Eliad

O expoziţie dedicată artei vestimentare româneşti de la începutul secolului XX, 'Feminitatea veacului trecut. De la Belle...

O expoziţie dedicată artei vestimentare româneşti de la începutul secolului XX va fi vernisată, joi, la Casa Eliad
Paraziții externi, o provocare majoră pentru animalele de companie din cauza schimbărilor climatice
Mozaic 27 Iunie 2024, 15:53

Paraziții externi, o provocare majoră pentru animalele de companie din cauza schimbărilor climatice

Schimbările climatice nu cruţă câinii şi pisicile de companie, care se confruntă acum pe tot parcursul anului cu puricii şi...

Paraziții externi, o provocare majoră pentru animalele de companie din cauza schimbărilor climatice
Egipt: 33 de morminte antice, descoperite la vest de Assuan
Mozaic 25 Iunie 2024, 11:21

Egipt: 33 de morminte antice, descoperite la vest de Assuan

Treizeci şi trei de morminte familiale, care conţin rămăşiţe ale unor mumii şi care oferă mai multe informaţii despre bolile...

Egipt: 33 de morminte antice, descoperite la vest de Assuan
O milionară alege să îşi împartă averea pe baza deciziei a 50 de cetăţeni
Mozaic 18 Iunie 2024, 16:16

O milionară alege să îşi împartă averea pe baza deciziei a 50 de cetăţeni

Marlene Engelhorn, o milionară austriacă şi militantă pentru o mai bună impozitare a persoanelor foarte bogate, îşi va...

O milionară alege să îşi împartă averea pe baza deciziei a 50 de cetăţeni
Disfrutar din Barcelona, declarat cel mai bun restaurant din lume de "50 Best Restaurants"
Mozaic 06 Iunie 2024, 16:59

Disfrutar din Barcelona, declarat cel mai bun restaurant din lume de "50 Best Restaurants"

Celebrul restaurant Disfrutar din Barcelona a fost declarat cel mai bun restaurant din lume în cadrul prestigiosului...

Disfrutar din Barcelona, declarat cel mai bun restaurant din lume de "50 Best Restaurants"
Carte returnată unei biblioteci cu o întârziere de 84 de ani
Mozaic 04 Iunie 2024, 11:48

Carte returnată unei biblioteci cu o întârziere de 84 de ani

O carte împrumutată de la o bibliotecă din Finlanda a fost returnată după o întârziere de 84 de ani.

Carte returnată unei biblioteci cu o întârziere de 84 de ani
Dragoste eternă: Un cuplu german aniversează 80 de ani de căsnicie
Mozaic 23 Mai 2024, 12:51

Dragoste eternă: Un cuplu german aniversează 80 de ani de căsnicie

Într-o lume în care relațiile sunt adesea testate de provocările cotidiene, povestea unui cuplu din Germania strălucește ca...

Dragoste eternă: Un cuplu german aniversează 80 de ani de căsnicie
Misterul șofranul: Povestea fascinantă a celei mai prețioase mirodenii din lume
Mozaic 13 Mai 2024, 12:07

Misterul șofranul: Povestea fascinantă a celei mai prețioase mirodenii din lume

Șofranul, cunoscut și sub numele de "aurul roșu", este unul dintre cele mai prețioase și fascinante condimente din lume, cu o...

Misterul șofranul: Povestea fascinantă a celei mai prețioase mirodenii din lume