Italia obține recunoaștere pentru gastronomia sa tradițională
Gastronomia italiană a primit o recunoaștere istorică la nivel mondial, odată cu includerea sa în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, distincție care întărește rolul pastelor proaspete, al sosurilor aromate și al uleiului de măsline artizanal în identitatea Italiei și în atractivitatea ei turistică.
Articol de Antena Satelor, 10 Decembrie 2025, 14:20
Candidatura italiană, depusă în 2023, a figurat printre cele 68 de dosare examinate de marţi până joi de către un comitet al organizaţiei ONU reunit la New Delhi, care a recunoscut, de asemenea, festivalul indian al luminilor, Diwali.
Italia este renumită la nivel mondial pentru gastronomia sa, în special pentru pizza, îngheţata şi pastele sale, dar şi pentru marea varietate de specialităţi regionale preparate din ingrediente simple, locale.
Prepararea pizzei în Napoli figurează deja pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, la fel ca şi cafeaua espresso, însă această înscriere are o arie de aplicare mai largă, cuprinzând gastronomia în ansamblul ei.
Ea diferă, de asemenea, de cea a Franţei, rivala sa culinară, care a obţinut recunoaşterea UNESCO în 2010 pentru 'le repas gastronomique a la française', masa gastronomică franceză, compusă din patru feluri de mâncare.
Pentru Leonora Saltalippi, coproprietară a unei mici trattoria, 'Da Gildo', din pitorescul cartier Trastevere din Roma, gastronomia italiană este rezultatul a secole de tradiţie. 'Este o moştenire născută din viziunea femeilor în bucătărie', a declarat marţi pentru AFP Saltalippi, în vârstă de 43 de ani. 'Ele gătesc de secole şi au reuşit să găsească, în roadele simple ale pământului şi în sărăcia trecutului, o aromă care prinde rădăcini în ulei şi se regăseşte în tot ceea ce ating', a explicat ea.
Stropind cu ulei de măsline o farfurie de fettuccine cu anghinare, ea a remarcat că în toată Italia fiecare familie are propria reţetă, 'fără nicio înregistrare scrisă'.
'Ceea ce face toată diferenţa sunt grija şi dragostea cu care sunt făcute lucrurile în general, şi nu doar în bucătărie', a declarat la rândul său Tiziana Acanfora, o clientă în vârstă de 51 de ani.








