Femeile gravide, plătite pentru a renunța la fumat!
Tutunul este rău pentru copil. Nimeni nu contestă asta. Cu toate acestea, unele viitoare mame continuă să fumeze în timpul sarcinii.
31 Mai 2021, 14:44
Un studiu realizat în mai multe orașe franceze a ajuns la concluzia că s-ar putea opri flagelul dacă gravidele fumătoare ar fi... plătite, dacă se opresc.
În Bretania, 28% dintre femeile însărcinate dependente de tutun continuă să fumeze în al treilea trimestru de sarcină. Această cifră este cu atât mai îngrijorătoare cu cât media națională este de numai 16%. Confruntat cu această problemă de sănătate publică, Spitalul Universitar Brest participă la un experiment: plătirea viitoarelor mame să nu mai fumeze.
Un voucher de 20 € în mai multe orașe franceze
Ca parte a acestui experiment desfășurat în unitatea bretonă, dar și la Nantes, Paris și Pau, pacienții primesc un voucher cadou de 20 EUR dacă nu și-au reluat obiceiul rău între două consultații. Pentru a se asigura că nu au reluat fumatul, profesioniștii au măsurat nivelul de monoxid de carbon din plămâni în timpul vizitei lor.
Intervievată de 20 de minute, moașa Martine Breton și specialistă în tutun la Spitalul Universitar din Brest, conducând experimentul din Bretania, împreună cu pacienții ei recunoaște „La început, a fost foarte prost percepută de profesia medicală, a fost deranjant”. Dar ea ne asigură „pe termen lung, această inițiativă a ajutat unele viitoare mame să renunțe la fumat”.
Rezultatele, cunoscute în iunie 2021
Un total de 460 de femei însărcinate și fumătoare au participat la acest studiu. Întrucât experimentul se încheie în iunie 2021, nu a fost încă publicată nicio cifră privind rata viitoarelor mame care au renunțat la fumat. Cu toate acestea, moașa a asigurat că această metodă controversată a avut rezultate pozitive.
Martine Breton își amintește de un pacient care trăia pe stradă și fuma un pachet de țigări și cinci până la șase articulații pe zi. „A fost greu, dar a rezistat. Au fost cazați și la sfârșitul studiului a putut cumpăra o mașină de spălat. Asta și-a dorit, asta a motivat-o ”.
O adevărată problemă de sănătate publică
În cadrul unei conferințe despre femeile gravide și tutun organizată de agenția regională de sănătate și Asociația Națională pentru prevenirea alcoolului și dependenței (Anpaa) la sfârșitul lunii ianuarie, profesioniștii s-au întrebat despre rata ridicată a fumătorilor din Bretania. Doctorul Catherine de Bournonville, pneumolog și specialist în tutun la Spitalul Universitar din Rennes, a explicat Franței 3 Bretagne "Acest fenomen este în primul rând îngrijorător, din cauza consecințelor fumatului. Pot exista efecte în timpul sarcinii, asupra progresului acestuia cu riscuri pentru copil , un risc de naștere prematură. Este, de asemenea, unul dintre factorii care contribuie, printre cauzele toxice care pot provoca moartea subită a sugarului. "
Tutunul: riscurile în timpul sarcinii
Femeile care fumează în timpul sarcinii se confruntă, de asemenea, cu riscuri mai mari de:
avort spontan;
sarcina extrauterina ;
sângerări vaginale;
accidente de tip hematom retroplacentar;
inserție anormală a placentei.
Riscuri mai mari și pentru copil
Fătului îi lipsește oxigenul, deoarece sângele mamei sale este încărcat cu monoxid de carbon. Acest lucru determină o întârziere a dezvoltării intrauterine (greutate redusă la naștere, statură mică, circumferință mică a capului), care poate fi problematică în cazul unei nașteri premature. După naștere, există, de asemenea, un risc mai mare de sindrom de moarte subită a sugarului sau de a dezvolta probleme respiratorii (astm, infecții respiratorii).
Foto: Pixabay