Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ordinea în care se aduc vinurile la masă

În „Codul bunelor maniere astăzi”, Aurelia Marinescu ne învaţă cum să servim vinurile când avem musafiri şi ce capcane trebuie să evităm.

18 Septembrie 2018, 12:16

1. Nu se serveşte niciodată un vin dulceag între alte două vinuri albe sau roşii, seci. De exemplu nu se serveşte Porto, dacă s-a servit un vin alb la antreuri.
2. Trebuie să servim vinurile albe seci înaintea celor roşii.
3. Vinurile albe foarte dulci, în schimb, se servesc după cele roşii.
4. Ordinea este totdeauna crescătoare: mai întâi vinurile slabe, apoi cele tari.
5. Mai întâi vinul nou, apoi cel vechi.
6. Vinurile tip şampanie sau spumante se aduc după sau înaintea celor nespumante, niciodată între ele.

"Pentru a servi vinurile acasă, ca la restaurant, gazda ia înainte într-un pahar un eşantion şi-l gustă pentru a-şi da acordul. Dacă serveşte el însuşi, o va face cu mâna dreaptă şi cu eticheta în partea din faţă. Nu se apucă niciodată o sticlă de gât. Nu se umple un pahar până sus, ci două treimi, cel mult trei sferturi.

Sticla cu vin este ţinută în mod obişnuit, iar braţul trebuie să fie întins. Gâtul sticlei este normal să fie la o distanţă de circa 5 cm de gura paharului şi poate urca până la 15 cm, dacă servim un vin ce străluceşte şi poate să facă aşa numita stea, apreciată de cunoscători", explică Aurelia Marinescu.

Vinurile roşii, în schimb, şi mai ales soiurile deosebite servite în coş trebuie turnate aproape de pahar, încetişor, pentru a nu amesteca vinul, ceea ce ar fi dăuna buchetului şi parfumului său. În plus, acest fel de a servi are avantajul că nu ameninţă albeaţa feţei de masă.

În timpul servirii, nu se ridică deasupra mesei decât cupele de şampanie, cele de spumos rămân pe masă. Paharele cu bere le ţinem uşor inclinate când turnăm, astfel nu vor face o spumă exagerată.

Coniacul şi băuturile de tip ţuică sunt întotdeauna servite pe tăvi de metal sau de lemn. Cu excepţia apei, cu care ne servim după voie, băuturile şi vinurile mai ales, sunt întotdeauna servite de stăpânul casei, de ceilalţi bărbaţi sau de personalul de serviciu.

Doamnele trebuie să se abţină de la "autoservire" şi, mai ales, de la tentativele de a ajunge la o sticlă aşezată departe de ele. Soţia trebuie să cunoască ordinea în care vor fi servite vinurile, pentru a putea asorta la ele paharele aşezate dinainte.

Pentru aşezarea paharelor pe o masă, se păstrează aceleaşi reguli ca pentru tacâmuri: în ordinea utilizării lor, de la dreapta la stânga, paharul de apă în extremitatea stângă sau cea dreaptă, oricum în afara rândului. Paharele de şampanie, de obicei utilizate la sfârşitul mesei, pot fi aşezate în spatele celorlalte sau se aduc separat pe tavă.

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes.

“Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare. Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional. În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu(licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.

Sursa: Adevărul
Sursa Foto: historia.ro

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli

O expoziţie dedicată artei vestimentare româneşti de la începutul secolului XX va fi vernisată, joi, la Casa Eliad
Mozaic 02 Iulie 2024, 21:28

O expoziţie dedicată artei vestimentare româneşti de la începutul secolului XX va fi vernisată, joi, la Casa Eliad

O expoziţie dedicată artei vestimentare româneşti de la începutul secolului XX, 'Feminitatea veacului trecut. De la Belle...

O expoziţie dedicată artei vestimentare româneşti de la începutul secolului XX va fi vernisată, joi, la Casa Eliad
Paraziții externi, o provocare majoră pentru animalele de companie din cauza schimbărilor climatice
Mozaic 27 Iunie 2024, 15:53

Paraziții externi, o provocare majoră pentru animalele de companie din cauza schimbărilor climatice

Schimbările climatice nu cruţă câinii şi pisicile de companie, care se confruntă acum pe tot parcursul anului cu puricii şi...

Paraziții externi, o provocare majoră pentru animalele de companie din cauza schimbărilor climatice
Egipt: 33 de morminte antice, descoperite la vest de Assuan
Mozaic 25 Iunie 2024, 11:21

Egipt: 33 de morminte antice, descoperite la vest de Assuan

Treizeci şi trei de morminte familiale, care conţin rămăşiţe ale unor mumii şi care oferă mai multe informaţii despre bolile...

Egipt: 33 de morminte antice, descoperite la vest de Assuan
O milionară alege să îşi împartă averea pe baza deciziei a 50 de cetăţeni
Mozaic 18 Iunie 2024, 16:16

O milionară alege să îşi împartă averea pe baza deciziei a 50 de cetăţeni

Marlene Engelhorn, o milionară austriacă şi militantă pentru o mai bună impozitare a persoanelor foarte bogate, îşi va...

O milionară alege să îşi împartă averea pe baza deciziei a 50 de cetăţeni
Disfrutar din Barcelona, declarat cel mai bun restaurant din lume de "50 Best Restaurants"
Mozaic 06 Iunie 2024, 16:59

Disfrutar din Barcelona, declarat cel mai bun restaurant din lume de "50 Best Restaurants"

Celebrul restaurant Disfrutar din Barcelona a fost declarat cel mai bun restaurant din lume în cadrul prestigiosului...

Disfrutar din Barcelona, declarat cel mai bun restaurant din lume de "50 Best Restaurants"
Carte returnată unei biblioteci cu o întârziere de 84 de ani
Mozaic 04 Iunie 2024, 11:48

Carte returnată unei biblioteci cu o întârziere de 84 de ani

O carte împrumutată de la o bibliotecă din Finlanda a fost returnată după o întârziere de 84 de ani.

Carte returnată unei biblioteci cu o întârziere de 84 de ani
Dragoste eternă: Un cuplu german aniversează 80 de ani de căsnicie
Mozaic 23 Mai 2024, 12:51

Dragoste eternă: Un cuplu german aniversează 80 de ani de căsnicie

Într-o lume în care relațiile sunt adesea testate de provocările cotidiene, povestea unui cuplu din Germania strălucește ca...

Dragoste eternă: Un cuplu german aniversează 80 de ani de căsnicie
Misterul șofranul: Povestea fascinantă a celei mai prețioase mirodenii din lume
Mozaic 13 Mai 2024, 12:07

Misterul șofranul: Povestea fascinantă a celei mai prețioase mirodenii din lume

Șofranul, cunoscut și sub numele de "aurul roșu", este unul dintre cele mai prețioase și fascinante condimente din lume, cu o...

Misterul șofranul: Povestea fascinantă a celei mai prețioase mirodenii din lume