România ocupă locul 35 în topul celor mai fericite țări din lume
România se clasează pe locul 35 în topul celor mai fericite țări din lume, potrivit celui mai recent Raport Mondial al Fericirii, publicat joi, cu prilejul Zilei Internaţionale a Fericirii, informează DPA.

Articol de Petruț Mazilu, 20 Martie 2025, 16:25
Țara noastră are un punctaj de 6,563, în scădere faţă de anul trecut, când s-a plasat pe locul al 32-lea.
Finlanda a fost desemnată ţara cu cea mai fericită populaţie din lume pentru cel de-al optulea an consecutiv.
În cadrul raportului, realizat în urma unui parteneriat între compania de sondare a opiniei publice Gallup, Oxford Wellbeing Research Centre şi Sustainable Development Solutions Network, cercetătorii au analizat perioada dintre 2022 şi 2024.
La fel ca în raportul de anul trecut, toate ţările nordice se află printre primele 10 poziţii. Finlanda este urmată de Danemarca, Islanda şi Suedia. Norvegia s-a plasat pe locul al şaptelea.
Ţările de Jos au revenit în primele cinci, în timp ce Costa Rica (locul 6) şi Mexic (locul 10) s-au clasat pentru prima dată în top 10.
Germania a urcat de pe locul al 24-lea pe locul al 22-lea, în timp ce Statele Unite au pierdut o poziţie şi au ajuns pe locul al 24-lea - cea mai slabă poziţie ocupată de această ţară în cadrul indexului.
Indexul cuprinde 147 de ţări, iar pe ultimul loc s-a clasat Afganistanul. Finlandezii rugaţi să-şi evalueze vieţile printr-un scor au raportat un punctaj mediu de 7,736 (din 10), în timp ce scorul comunicat de afgani a fost de 1,364.
Realizatorii raportului au identificat un număr de factori cheie care, în general, influenţează starea de bine a oamenilor, cum ar fi suportul social, venitul, libertatea sanitară şi felul în care este percepută corupţia.
Autorii studiului au descoperit că bunătatea semenilor este mult mai strâns legată de fericire decât se crezuse anterior.
Aceştia au trasat o paralelă între credinţa că ţi se va restitui portofelul pierdut şi fericirea populaţiei - ţările nordice fiind printre principalele locuri din lume unde te poţi aştepta să-ţi fie returnat portofelul şi unde acesta chiar îţi este returnat.
Autorii au descoperit, de asemenea, o conexiune puternică între obiceiul de a lua masa în compania altor oameni şi starea de bine a rezidenţilor din diferite regiuni ale globului.
''Fericirea umană este determinată de relaţiile cu ceilalţi. A investi în conexiuni sociale pozitive, precum şi participarea la acţiuni de binefacere sunt însoţite ambele de o doză mai mare de fericire'', a declarat Lara Aknin, profesor de psihologie socială în cadrul Universităţii Simon Fraser şi unul dintre editorii raportului.