Sinagogile din Veneţia sunt în curs de restaurare
Ghetoul evreiesc din Veneţia este considerat primul din Europa şi unul dintre primele din lume, iar un nou efort este în curs pentru a păstra sinagogile sale din secolul al XVI-lea.
14 Iunie 2022, 08:20
Timp de aproape doi ani, restauratorii au scos la iveală fundaţiile originale a trei sinagogi, considerate singurele din perioada Renaşterii încă în folosinţă.
David Landau, finanţator al restaurării sinagogilor evreieşti şi specialist în arta Renaşterii, a declarat: "Eram profund jignit de starea sinagogilor, erau într-o stare foarte proastă, de-a lungul secolelor au fost alterate pentru a le face de nerecunoscut şi aveau nevoie să primească noi îngrijiri".
Restaurarea, care a costat până acum 5 milioane de euro, ar trebui să fie finalizată până la sfârşitul lui 2023. La final, costul total al intervenţiei va depăşi şase milioane de euro. Pentru comunitatea evreiască din lagună este, în acelaşi timp, o provocare culturală, dar şi economică.
Dario Calimani, responsabilul comunităţii evreieşti din Veneţia: "Sinagogile sunt un mijloc pentru viaţa religioasă, dar suntem implicaţi în reconstrucţia practică şi restaurarea monumentelor pe care, ca o comunitate mică, nu le-am putea înfrunta singuri".
Ghetoul din Veneţia datează din 1516, când Republica a forţat numărul tot mai mare de evrei să se mute în cartierul în care se aflau turnătoriile antice, sau "geti", după cum erau numite.
Zona, care era închisă noaptea, a devenit ceea ce este considerat primul ghetou din Europa şi rămâne centrul comunităţii evreieşti veneţiene.