Tradiția alegerii numelui papal. Ce nume ar putea să aleagă noul papă
Alegerea numelui de papă nu este un simplu detaliu protocolar, ci un act cu profundă semnificație simbolică și spirituală. Deși nu este obligatoriu, aproape toți papii din istoria Bisericii Catolice au ales un nume nou la începutul pontificatului, inspirat din viețile sfinților, ale predecesorilor sau din idealurile pe care doresc să le urmeze.

Articol de Petruț Mazilu, 06 Mai 2025, 14:41
Atunci când cardinalul Jorge Mario Bergoglio şi-a făcut apariţia la balconul bazilicii Sfântul Petru după conclavul din martie 2013, doar câţiva oameni din afara Argentinei, ţara sa natală, îl cunoşteau şi ştiau ce fel de papă va fi, notează Reuters, citat de Agerpres.
Însă atunci când numele său de papă a fost anunţat, lucrurile au devenit mult mai clare.
Alegând numele sfântului din secolul al XIII-lea Francisc de Assisi, Jorge Bergoglio a stabilit agenda pontificatului său.
Sfântul Francisc a respins bogăţiile materiale şi s-a preocupat de cei săraci. A avut grijă de animale şi de natură şi a contestat războaiele din vremea sa. Aceste trăsături au devenit teme-cheie ale pontificatului de 12 ani al papei Francisc.
Cei 133 de cardinali electori se reunesc începând de miercuri într-un conclav pentru alegerea succesorului lui Francisc, iar întreaga lume aşteaptă momentul când noul pontif va ieşi în balcon. Care va fi numele anunţat? Ce semnal va transmite?
Ioan, numele cel mai frecvent ales de papii de până acum, precum şi un nume pe care Francisc l-a sugerat adeseori pentru succesorul lui, ar evoca o personalitate importantă din anii 1960.
Papa Ioan al XXIII-lea (papă în perioada 1958-1963) era o persoană sociabilă şi zâmbitoare şi a fost supranumit ''papa cel bun''.
A contribuit din culise la dezescaladarea crizei rachetelor din Cuba şi a convocat Consiliul Vatican II, o reuniune a episcopilor catolici din toată lumea, care a durat trei ani şi care a dus la reforme majore pentru Biserica Catolică.
Alegerea numelui Paul ar putea fi un omagiu adus papei Paul al VI-lea (1963-1978), care i-a succedat lui Ioan al XXIII-lea şi care a fost perceput drept un papă mai precaut. Este în general considerat ca un consolidator atent, care a confirmat o parte din reformele papei Ioan, dar a dat şi răspunsuri doctrinare clare.
Paul al VI-lea a fost, de exemplu, autorul unei scrisori în 1968 prin care le interzicea catolicilor să folosească mijloace de contracepţie.
Unii cardinali spun în şoaptă că, după papa Francisc, un nou papă Paul este exact ceea ce îi trebuie Bisericii Catolice.
Francisc, primul papă originar din Americi, nu s-a axat întotdeauna asupra unei doctrine clare, luând uneori chiar decizii controversate, cum ar fi cea prin care le-a permis preoţilor să acorde binecuvântări pentru cupluri de acelaşi sex în anumite condiţii.
Din nou un nume papal din două cuvinte?
Printre numele papale populare s-au mai numărat Grigore, Clement, Leon şi Pius.
Mai este şi Benedict, care ar putea reprezenta un omagiu adus predecesorului conservator al papei Francisc, Benedict al XVI-lea.
Sau care l-ar putea omagia pe Benedict al XV-lea (1914-1922), care şi-a petrecut pontificatul pledând pe lângă liderii europeni pentru încheierea vărsării de sânge din Primul Război Mondial.
Noul papă ar putea decide să fie numit Francisc al II-lea, demers care ar fi considerat un semnal clar că noul pontif intenţionează să continue o agendă similară cu cea a predecesorului său.
Cardinalul Albino Luciani, ales papă în 1978, a decis că nu putea să aleagă doar un singur nume. A ales Ioan Paul, pentru a-i onora pe ambii săi predecesori imediaţi.
După ce Albino Luciani a murit 33 de zile mai târziu, următorul papă, cardinalul Karol Wojtyla, a ales Ioan Paul al II-lea (1978-2005), în semn de omagiu faţă de cei mai recenţi trei predecesori ai săi.
Noul papă ar putea să aleagă, de asemenea, un nume dublu. Un nume precum Ioan Francisc ar evoca reformele din anii 1960, precum şi simpatia globală de care s-a bucurat papa Francisc, ale cărui funeralii au atras la Roma circa 400.000 de persoane.