-

Apel neobișnuit pentru salvarea jaguarului de la dispariție

Jaguarul, cea mai mare felină din America, este în pericol. Habitatul prădătorului a fost redus la jumătate, iar prada sa este tot mai rară. 

O situatie care contrastează cu cea a pisicilor belgiene. 36% dintre acestea sunt supraponderale, notează WWF.

Organizatia ecologistă a lansat o campanie pentru belgieni, cerându-le să ajute la salvarea jaguarului în loc să-si hrănească excesiv animalul de companie.

"Big cats save big cats" - "Pisicile mari salvează pisicile mari". Prin această campanie, WWF speră să sensibilizeze belgienii fată de soarta deloc de invidiat a jaguarului.

Această pisică mare se confruntă cu reducerea habitatului său "din cauza defrisărilor, a constructiei de noi drumuri si infrastructuri si a activitătilor umane în general".

Animalele pe care el le vânează sunt tot mai rare şi atunci el atacă tot mai multe turme de animale, creând conflicte cu crescătorii.

În plus, jaguarul este o victimă a braconierilor si a traficantilor de animale sălbatice.

Vânzarea produselor de vânătoare provenite de la feline, în special coltii lor, ar genera 16 miliarde de euro pe an, potrivit WWF.

O situatie care contrastează puternic cu cea a pisicilor belgiene. Acestea sunt destul de dolofane şi nu riscă să moară de foame: 36% din cele două milioane de pisici care trăiesc în Belgia sunt supraponderale.

Si dacă, în loc să-şi hrănească prea mult animalul de companie, belgienii l-ar ajuta pe jaguar să supravietuiască? Acesta este obiectivul noii campanii WWF, care solicită donaţii în sprijinul programelor ONG-urilor pentru protectia jaguarului.

Proprietarii de pisici pot testa si "cat configurator", aparat care le va permite să afle dacă patrupedul lor supraponderal.

"Făcând o donatie prin intermediul acestui instrument, belgienii primesc sfaturi practice si învaţă o serie de trucuri concrete pentru a-şi ajuta pisicile să revină în formă si fiecare euro investit va contribui la progresul luptei pentru salvarea jaguarului", spune WWF.

Disparitia jaguarului "ar reprezenta o adevărată amenintare pentru ecosistemele cruciale pentru sănătatea planetei noastre si ar avea un impact direct asupra modului nostru de viată", declară organizatia.

Această felină este efectiv o specie numită "umbrelă", adică, în calitate de prădător principal, ea joacă un rol de reglementare, controlând populatia mamiferelor erbivore.

Sursa: rador

Articole înrudite