Ascultă Radio Antena Satelor Live

Răcituri și alte delicatese de iarnă la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA organizează în perioada 11-14 ianuarie evenimentul Răcituri și alte delicatese de iarnă. În cadrul acestei inițiative, vor fi pregătie preparate ca Piftie în farfurie/răci în blid/răci în tăner, popricaș de rugă și zamă cu moare de varză.

Răcituri și alte delicatese de iarnă la Muzeul ASTRA
Foto: Muzeul ASTRA

10 Ianuarie 2024, 13:51

Acestea sunt câteva rețete întâlnite în această perioadă a anului din Banatul de munte până pe Valea Târnavelor, culese în cercetările de teren ale specialiștilor din Muzeul ASTRA.

În cadrul evenimentului, muzeografii vor găti și vor interacționa cu vizitatorii, vorbind despre instrumentarul din lemn și esențele lemnoase care erau folosite de meșteri, ca nu cumva să amărască mâncarea sau să-i modifice gustul.

De asemenea, se vor oferi detalii despre această perioada a anului, în care se tăia lemnul de diferite esențe și erau prelucrate lingurile din lemn, străchinile și restul instrumentarului.

În primele două zile, joi și vineri, se vor desfășura ateliere gastronomice prin care se vor ilustra toate etapele de pregătire a ingredientelor necesare preparării piftiilor: picioare de porc, urechi, ciolan, oase cu carne afumate. Iar după ce piftiile vor fi lăsate să se odihnească și să se închege peste noapte, vor fi servite sâmbătă și duminică, alături de alte preparate cu poveste ale bucătăriei tradiționale românești.

Sâmbătă se va găti popricaș de rugă ca în Banatul de munte, un preparat ce valorifică ceea ce nu contituie fruntea cărnii la vacă, porc sau pasăre.

Al doilea preparat cald în ziua de sâmbătă va fi ciorba cu carne de porc acrită cu moare de varză. Duminică, pe lângă preparatul rece: piftiile, se va mai servi și o ciorbă acră cu afumătură de porc și hrean.

Doi meșteri rudari vor lucra lemnul de esență moale, transformându-l în obiecte folositoare încă în bucătărie.

Alături de instrumentarul care va fi proaspăt confecționat, o expoziție va arăta recipiente și modalități de a conserva hrana în perioada rece.

Turiștii sunt îndemnați să fie pregătiți corespunzător pentru excursiile montane
Turism 01 Octombrie 2025, 13:22

Turiștii sunt îndemnați să fie pregătiți corespunzător pentru excursiile montane

Șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, avertizează că drumețiile din această perioadă pot fi periculoase fără o pregătire...

Turiștii sunt îndemnați să fie pregătiți corespunzător pentru excursiile montane
Paradoxul austerității: Românii au cheltuit mai mult pe vacanțe în 2025, în ciuda inflației
Turism 18 Septembrie 2025, 13:20

Paradoxul austerității: Românii au cheltuit mai mult pe vacanțe în 2025, în ciuda inflației

O analiză recentă arată că românii și-au depășit bugetele din anii anteriori, alocând sume considerabil mai mari pentru...

Paradoxul austerității: Românii au cheltuit mai mult pe vacanțe în 2025, în ciuda inflației
Destinație de toamnă în Mureș: Descoperă Peștera Mare din Andreneasa, un loc unic în țară
Turism 09 Septembrie 2025, 13:42

Destinație de toamnă în Mureș: Descoperă Peștera Mare din Andreneasa, un loc unic în țară

O destinație spectaculoasă și mai puțin cunoscută este scoasă în lumina reflectoarelor de către Asociația Visit Mureș. Este...

Destinație de toamnă în Mureș: Descoperă Peștera Mare din Andreneasa, un loc unic în țară
Numărul turiștilor cazați în România a scăzut ușor în 2025. Germanii au fost cei mai mulți vizitatori străini
Turism 05 Septembrie 2025, 09:48

Numărul turiștilor cazați în România a scăzut ușor în 2025. Germanii au fost cei mai mulți vizitatori străini

Peste 7,6 milioane de turiști au vizitat România în prima jumătate a anului, conform datelor publicate recent de Institutul...

Numărul turiștilor cazați în România a scăzut ușor în 2025. Germanii au fost cei mai mulți vizitatori străini
Hotelierii de pe litoral reduc tarifele cu până la 20% și oferă pachete speciale pentru a prelungi sezonul estival
Turism 30 August 2025, 12:01

Hotelierii de pe litoral reduc tarifele cu până la 20% și oferă pachete speciale pentru a prelungi sezonul estival

Turiștii care își planifică o vacanță pe litoralul românesc la finalul lunii august pot beneficia de tarife mai mici și...

Hotelierii de pe litoral reduc tarifele cu până la 20% și oferă pachete speciale pentru a prelungi sezonul estival
Programul „Litoralul pentru toți” revine în septembrie cu tarife reduse până la 60%
Turism 24 August 2025, 12:40

Programul „Litoralul pentru toți” revine în septembrie cu tarife reduse până la 60%

Cea de-a 47-a ediție a programului „Litoralul pentru toți” are loc pe parcursul lunii septembrie, oferind turiștilor...

Programul „Litoralul pentru toți” revine în septembrie cu tarife reduse până la 60%
Două dintre destinaţiile turistice preferate de români au parte de o săptămână cu temperaturi ridicate şi coduri de avertizare
Turism 21 Iulie 2025, 13:09

Două dintre destinaţiile turistice preferate de români au parte de o săptămână cu temperaturi ridicate şi coduri de avertizare

Două dintre destinaţiile turistice preferate de români au parte de o săptămână cu temperaturi ridicate şi coduri. În Grecia,...

Două dintre destinaţiile turistice preferate de români au parte de o săptămână cu temperaturi ridicate şi coduri de avertizare
Vaslui: Tur eco-cultural gastronomic al judeţului, în perioada 26-27 iulie
Turism 17 Iulie 2025, 16:35

Vaslui: Tur eco-cultural gastronomic al judeţului, în perioada 26-27 iulie

Centrul Europe Direct Vaslui, în parteneriat cu Centrul Cultural Judeţean Vaslui şi Open Camp Vaslui, organizează în perioada...

Vaslui: Tur eco-cultural gastronomic al judeţului, în perioada 26-27 iulie